Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)

Zvezdino poslednje gostovanje u Evroligi: Na oproštaj legende sa imperativom da se popravi utisak

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.04.22. | 10:59

Susret u Kaunasu nema takmičarski značaj, ali oba tima će imati sasvim dovoljno motiva

Košarkaši Crvene zvezde porazom u Minhenu (57:82) ostali su bez šansi da se domognu plej-ofa Evrolige. Nije im još jednom pošlo za rukom da se domognu četvrtfinala u ligaškom formatu elitnom takmičenja (od 2016. godine), a do kraja ih čekaju još dve utakmice. Najpre gostuju u Kaunasu (18.00) protiv poslednjeplasiranog tima društva najboljih, ali iako susret neće imati takmičarski značaj utisak je da će obe ekipe imati veliki motiv da ostvare pozitivan rezultat.

Rodila se nada posle isključivanja ruskih klubova da bi sezona puna oscilacija u Evroligi zbog konstantnih povreda, koje su uglavnom bile posledica prenatrpanog rasporeda, mogla da bude okončana podvigom. Takve ambicije ozbiljno je podgrejao impresivan niz pobeda nad Fenerbahčeom, Baskonijom, madridskim Realom i Makabijem u Beogradu. Ipak, sve se srušilo kao kula od karata posle tri vezana gostovanja Barseloni, Albi i Bajernu. Nemci su zapečatili sudbinu srpskog šampiona.

Izabrane vesti

Ostao je gorak ukus posle teškog poraza u Minhenu, crveno-beli su dobro otvorili meč, a onda prepustili uzde rivalu koji mu je na kraju naneo i najteži poraz u sezoni. Ponovo je Dejan Radonjić imao glavobolje, još jedan meč odigrao bez kapitena Branka Lazića, odličnog Ostina Holinsa koji je do povrede konstatno podizao formu, ali i alternative za Ognjena Kuzmića i Luku Mitrovića na centarskim pozicijama u vidu Majka Cirbesa. Bavarci su pritom bili prilično raspoloženi, iskoristili su priliku da se revanširaju srpskom šampionu za poraz u prvom delu sezone i na svom parketu overe plasman u doigravanje.

Pretrpeli su crveno-beli u Bavarskoj 15. neusph u sezoni, 18. ako se uračunaju i neuspesi u sudarima sa CSKA, Zenitom i Uniksom. Samo šest puta izgubili su kod kuće, što dovodi do zaključka da im je poraz u Minhenu bio 12. na strani. Na 16 gostovanja slavili su samo četiri puta. Sledi im 17. i poslednje u sezoni 2021/22, a dočekaće ih krcata Žalgirio Arena.

Paulijus Jankunas i Branko Lazić (©MN Press)Paulijus Jankunas i Branko Lazić (©MN Press)

Naime, navijači litvanskog velikaa doći će u velikom broju kako bi ispratili legendarnog Paulijusa Jankunasa, koji će večeras odigrati poslednji meču u Evroligi. Odlučio je 37-godišnji krilni centar da stavi tačku na impresivnu karijeru. Od 2003. godine je član Žalgirisa, izuzetak je samo sezona 2009/10 koju je proveo u ruskom Himkiju. Rekorder je po broju nastupa u elitnom takmičenju (391) i lider po broju skokova (2003). Pritom je osvojio 15 državnih titula, devet puta podizao Kup Litvanije, dok je u dresu reprezentacije osvojio tri medalje: srebro na Svetskom prvenstvu (2010), srebro i bronzu na evropskim šampionatima (2007. i 2015).

Zato je sasvim jasno da će Žalgiris imati ogromnu podršku i da će atmosfera biti fantastična. Neće navijači mariti za činjenicu da litvanski šampion ostvario svega sedam trijumfa u sezoni koja je otvorena sa najvećim budžetom u istoriji kluba, da je nanizao pet poraza, jer će ljubimac poslednji put zaplesati na njihove oči u društvu najboljih klubova kontinenta. Imaće puleni Jurija Zdovca jak vetar u leđa, ali neće motiva manjkati ni Crvenoj zvezdi.

Tim sa Malog Kalemegdana mora da pokaže reakciju posle veoma lošeg izdanja u Audi Domu pre samo dva dana. Nije bilo dovoljno vremena za odmor i pripremu, morali su crveno-beli vrlo brzo put Litvanije, ali daleko od toga da im je prvi put ove sezone. Dobro izdanje popravilo bi raspoloženje u ekipi pred ključne borbe na Jadranu, dalo novu energiju ekipi. Najbitnije je da se Zvezda trgne i duele sa Žalgirisom i Efesom, koji ne nose takmičarski značaj, iskoristi na pravi način. Najpre da u Kaunasu pokaže reakciju, a onda da u što boljem maniru, pred svojom publikom, zatvori još jedno učešće u Evroligi.

Predstojeći susret 12. je između Žalgirisa i Crvene zvezde u elitnom takmičenju, a litvanski tim je dosad bio uspešniji i ima sedam trijumfa. Ipak, u prvom delu sezone slavili su crveno-beli (73:61) uz dobre role Nikole Kalinića (15p, 5sk), Ognjena Dobrića (13p), Luke Mitrovića (12p, 7sk) i Nejta Voltersa (11p, 7as, 6sk).

Trener Dejan Radonjić ističe da njegova ekipa želi da se pokaže u što boljem svetlu.

"Želimo na prvom mestu da odigramo bolju utakmicu nego prethodnu, sa više energije. Čeka nas ekipa koja igra dobro na svom terenu, koja je zabeležila neke velike pobede na svom parketu i u prepoznatljivom ambijentu uz veliku i brojnu podršku svojih navijača. I ovaj meč igramo bez Holinsa, Lazića i Cirbesa. Period do utakmice iskoristićemo da se osvežimo i pripremimo za Žalgiris", rekao je trener Crvene zvezde.

Dejan Davidovac ističe da je gostovanje prvaku Litvanije uvek veliki izazov.

"Nikada u bilo kojim okolnostima meč u Kaunasu nije lak. Jedan od pravih domaćih terena, Žalgiris ima bučnu i brojnu podršku gde god da se nalaze na tabeli i u kakvoj god da su formi. Nakon Minhena nemamo zaista mnogo vremena za pripremu ovog meča, ali moramo da odigramo mnogo bolje nego u petak i to je uz veću energiju nešto što je osnovni cilj. Bez obzira na položaj na tabeli svaka utakmica u Evroligi ima svoju vrednost i želimo da u dobrom ritmu odigramo mečeve u Kaunasu i u Beogradu protiv Efesa na kraju ove sezone Evrolige", rekao je Davidovac.

EVROLIGA - ODLOŽEN MEČ 21. KOLA

Nedelja

18.00: (1,55) Žalgiris (14,5) Crvena zvezda (2,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKauno Žalgiriskk ŽalgirisPaulijus JankunasDejan RadonjićDejan Davidovac

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara