'Ajmo sad da preskočimo Amere, da opet budemo najbolji na svetu

Vreme čitanja: 2min | pet. 08.09.23. | 16:56

Srbija ima jedinstvenu šansu za šesto svetsko zlato, koliko nema nijedna zemlja na planeti

Više od 20 godina čekmo svetsko košarkaško zlato. U Turskoj 2010. sa Dudom Ivakovićem zaustavljeni smo u polufinalu. Sa Aleksandrom Đorđevićem četiri godine kasnije nismo imali velike šanse u finalu protiv Sjedinjenih Američkih Država, bilo je 129:92 u finalu...

U Kini pre četiri godine razočarenje - tek peto mesto.

Izabrane vesti

Nova šansa za svetsku krunu ukazala nam se u Manili, tamo gde smo jednom već postali planetarni vladari. Beše to davne 1978. Ali to je sve sada manje važno. Ono što je suština cele ove priče jeste da Srbija (kao pravni naslednik Jugoslavije) ima mogućnost da u nedelju popodne ponovo postane apsolutni rekorder kada su u pitanju šampionati sveta u košarci.

Pošto su nas dobili u madridskom finalu pre devet godina, Ameri su se izjednačili sa nama po broju svetskih zlata - trenutno ih imamo po pet - pa tako sada Pešićeva četa ima mogućnost da im pobegne i povede sa 6:5.

I to nije sve. Bez obzira šta se dogodi u finalu protiv Nemačke, današnjom pobedom u polufinalu, Srbija se poravnala po ukupnom broju medalja sa Amerikancima. Kako imamo zagarantovano srebro, skor je na današnji dan 12:12, s tim što će oni imati šansu da uzmu i 13. odličje ukoliko u utakmici za treće mesto pobede Kanadu.

SVA FINALA MUNDOBASKETA JUGOSLAVIJE I SRBIJE

1963: Finalna runda

1967: Finalna runda

1970: Finalna runda

1974: Finalna runda

1978: Jugoslavija - SSSR 82:81

1990: Jugoslavija - SSSR 92:75

1998: Jugoslavija - Rusija 64:62

2002: Jugoslavija - Argentina 84:77

2014: SAD - Srbija 129:92

2023: Srbija - Nemačka (nedelja, 14.40, RTS)

Šta je posebno zanimljivo? Ako bi tukla Nemce, Srbija / 'skraćena' Jugoslavija, izjednačila bi se po broju zlatnih odličja sa SFRJ. A to definitivno nije mala stvar. Da ne pominjemo po ko zna koji put o koliko se manjem izvorištu talentovanih igrača radi i o koliko generalno manjoj zemlji.

Kako trenutno izgleda tabela, našu zemlju i Sjedinjene Države prati SSSR sa tri najsjajnija odličja, Brazil i Španija imaju po dva, Argentina jedno. I to bi bilo to što se tiče zlatnih medalja.

Ono što još upada u oči kada se baci pogled na ovu tabelu - i nadamo se da do toga neće doći - jeste činjenica da bismo se u slučaju neuspeha u finalu izjednačili sa Rusima / SSSR-om po broju srebrnih medalja.

Po tom parametru baš i ne moramo da budemo lideri...


tagovi

Mundobasket 2023Svetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara