Željko Obradović i Duško Ivanović (© Star Sport)
Željko Obradović i Duško Ivanović (© Star Sport)

Avgustovski presek večitih: Zvezda ima više opcija, Partizan Mozzart Bet čeka kapitalca

Vreme čitanja: 5min | sre. 02.08.23. | 08:15

Ostalo je još oko dve nedelje pre nego što se crno i crveno-beli okupe na startu priprema, a postavlja se pitanje ko u ovom trenutku ima bolju ekipu

Ušli smo u avgust mesec, a to znači da će Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda za okvirno dve nedelje početi sa okupljanjem ekipe u Beogradu za pripreme nove sezone u kojoj večiti rivali imaju velike ambicije na svim frontovima, uključujući i Evroligu. Oba kluba će sada igrati u Štark Areni, očekuje se istinski spektakl iz nedelje u nedelju, ali u ovom momentu timovi još uvek nisu formirani, ali nas to neće sprečiti da napravimo presek i vidimo kako stvari stoje u Humskoj, odnosno na Malom Kalemegdanu.

Situacija je sledeća. Crvena zvezda traži barem još dva igrača, na poziciji beka i krilnog centra, dok crno-beli žele još barem tri igrača – plejmejkera, krilnog centra i centra.

Izabrane vesti

Međutim i bez tih pojačanja konture tima se jasno vide, a uz činjenicu da je sistem Partizana već odavno postavljen sa Željkom Obradovićem, a i Duško Ivanović sada stvara tim po svom ukusu, navijači oba kluba zaista mogu da se nadaju zanimljivim sezonama sa potencijalno mnogo uspeha.

Idemo redom po pozicijama da vidimo kako stvari stoje i ko gde za sada ima prednost, barem na papiru.

PLEJMEJKERI

Crvena zvezda: Šabaz Nejpir, Miloš Teodosić, Jago Dos Santos

Partizan Mozzart Bet: Ognjen Jaramaz, Aleksa Avramović

Ovde za sada Zvezda jasno ima prednost. Tri vrlo kvalitetna igrača na čelu sa Šabazom Nejpirom koji je imao izvanrednu sezonu u Olimpiji Milano, a ukoliko ga povrede zaobuđu, mogao bi da predstavlja kapitalno pojačanje Zvezde. Tu je Miloš Teodosić o kome ne moramo da trošimo reči, iako u 36. godini, i dalje je to mađioničar sa loptom, ali od njega ne treba očekivati preveliku minutažu. Misterija je donekle brazilski internacionalac Dos Santos. Tačnije treba sačekati i videti kakva će njegova uloga zaista biti. Ono što znamo da iza sebe ima izvanrednu sezonu u Nemačkoj, ali nikada do sada nije igrao Evroligu.

Što se Partizana tiče, fali plejmejker i to onaj klasični, prva opcija. Za sada tu imamo Ognjena Jaramaza i Aleksu Avramovića. Obojica poseduju kvalitet, kako u napadu, tako i u odbrani. Posebno treba istaći Avramovića koji je znao ludačkom energijom da sam slomi protivnika, a kada se uzme u obzir da ima veliko poverenje Obradovića, ne bi bilo iznenađenje da na nekim mečevima Avramović bude prva violina u čitavoj ekipi. Ipak, činjenica da je da crno-belima fali organizator i da za kompletnu sliku moramo da sačekamo da vidimo ko će to biti.

BEKOVI

Partizan Mozzart Bet: Kevin Panter, Danilo Anđušić, Uroš Trifunović

Crvena zvezda: Nemanja Nedović, Branko Lazić, Stefan Lazarević

Na ovoj poziciji moramo da damo prednost crno-belima. Pre svega zbog Kevina Pantera, kapiten crno-belih je izrastao u ubitačnog košarkaša, u ovom momentu verovatno najboljeg košgetera Evrope na svojoj poziciji. Uostalom on je i vodio Partizan nadomak plasmana na F4 Evrolige, a bio je i najbolji pojedinac finalne serije ABA lige protiv Zvezde. Danilo Anđušić predstavlja iskustvo, a očekuje se i napredak Uroša Trifunovića. Moramo opet da pomenemo i Jaramaza i Avramovića koji bez ikakvih problema mogu da igraju i beka, i to vrlo kvalitetno.

Zvezda sa druge strane ima Nemanju Nedovića. U ovom momentu apsolutno prvu opciju na poziciji beka, momka od koga se puno očekuje, posebno kada je u pitanju napad. Još uvek se pamti trojka za pobedu na prvom evroligaškog derbiju prošle sezone. Tu su još Branko Lazić i Stefan Lazarević (može da pokrije više pozicija), momci koji važe za defanzivne specijaliste. Ipak, u ovom momentu se čini da crno-beli raspolažu sa više oružja na dvojci.

KRILA

Crvena zvezda: Rokas Geidraitis, Adam Hanga, Dejan Davidovac

Partizan Mozzart Bet: Džejms Naneli, Mateuš Ponitka

Na ovoj poziciji će se verovatno voditi i najveća borba i u ovom momentu je teško proceniti ko ima prednost. Džejms Naneli je dokazao svoj kvalitet, nebrojano puta je izvlačio crno-bele sa ivice provalije prošle sezone, dokazao je da ni pitisak derbija ne utiče na njega. Tu je sada i Mateuš Ponitka za koga moramo da vidimo kako će se snaći u sistemu Željka Obradovića, ali ono što se zna za Poljaka je da je univerzalac i mogao bi da radi šta god se od njega bude tražilo

Zvezda se na ovoj poziciji žestoko pojačala. Stigli su prekaljeni igrači sa višegodišnjim evroligaški iskustvnom na čelu sa Adamom Hangom i Rokasom Geidraitisom. Hangu znamo kao trofejnog igrača Real Madrida i Barselone, dok je Litvanac već sarađivao sa Duškom Ivanovićem u Španiji i upravo će njih dvojica poneti najveći teret na krilu. Tu smo uslovno rečeno stavili i Dejana Davidovca, ali svi znamo da Davidovac može da pokrije nekoliko pozicija, popuni svaku rupu pa ga možemo očekivati u raznim ulogama sa različitiim zadacima.

KRILNI CENTRI I CENTRI


Partizan Mozzart Bet: Zek Ledej, Alen Smailagić, Balša Koprivica

Crvena zvezda: Luka Mitrović, Marko Simonović, Majk Tobi, Džoel Bolomboj, Dalibor Ilić, Ognjen Kuzmić, Miroslav Raduljica

Odlučili smo da ove dve pozicije spojimo u jednu stavku zbog brojnih igrača koji bez većih problema mogu da pokriju sve u reketu. Samo po broju igrača možete da vidite da je Zvezda ovde ima daleko više opcija, ali je pitanje koliko će ih upotrebljavati, pre svega mislimo na Dalibora Ilića, Ognjena Kuzmića, a pre svega Miroslava Raduljicu koji je i dalje igrač crveno-belih. Ostajemo onda sa tri primarna imena, Marko Simonović koji će biti posebno zanimljiv za praćenje jer stiže iz NBA lige, a tu su Majk Tobi i Džoel Bolomboj, sa evroligaškim iskustvom, kao i Luka Mitrović dugogodišnji član crveno-belih.

Ipak, čini se da u ovom momentu mnogo više može da se očekuje od Zeka Ledeja koji je već odavno stekao status izvanrednog krilnog centra koji neretko u Partizanu igra i centra. Očekuje se da i Alen Smailagić nastavi sa napretkom, a i on je pokazao da može da igra na obe pozicije. Ostaje još mladi Balša Koprivica koji je propustio skoro čitavu prošlu sezonu.

Zvezda u reketu za sada definitivno ima više mesa, ali zato se u Humskoj čekaju dva imena kako bi se u potpunosti popunila rotacija u reketu.

Posle svega ovoga jasno je da su večiti rivali napravili odlične timove koji mogu da izađu na crtu svakome u Evropi.



tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara