Barselona za Šarasa sklapa NBA ekipu

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.07.20. | 17:12

Još dva velika pojačanja bi formirala sastav od čak osmorice košarkaša sa NBA iskustvom

Barselona je prošlog leta uzdrmala evropsku košarku atraktivnim prelaznim rokom u kojem je dovela Nikolu Mirotića, Korija Higinsa, Aleksa Abrinesa, Brendona Dejvisa i Malkolma Dilejnija. Svi odreda igrači sa NBA iskustvom od kojih su neki tamo imali i bitne uloge. Uz sjajne evroligaške igrače koji su već bili tu poput Ertela, Hange, Klavera, Ribasa, Tomića, Oriole i trofejnog trenera Svetislava Pešića, bio je to tim projektovan da osvoji sve. A na kraju nije osvojio ništa...

Sezona ispod očekivanja nije obeshrabrila Barselonu. Planovi su još ambiciozniji, ciljevi još veći, a tim u narednoj sezoni bi trebalo da bude jači. Zbog kasnog završetka sezone, prelazni rok u Kataloniji je počeo nešto kasnije.

Izabrane vesti

Umesto Pešića je doveden Šarunas Jasikevečijus kao najatraktivniji mladi trener Evrope i potom se krenulo u sklapanje tima. Otkaz je još ranije dobio Malkolm Dilejni, a saradnja nije produženja Ribasu, Pangosu i Tomiću. Reklo bi se da su to odlasci koji se neće osetiti. Oni najjači igrači su zadržani. Njima je prvo prododat Nik Kalates kao najbolji evroligaški organizator igre, ali to nije sve i očekuje se još pojačanja. Barsina velika želja je da na godinu dana dovede Paua Gasola, što bi i njemu značilo u pripremi za kraj karijere na Olimpijskim igrama. Sve zavisi od njega i da li je spreman da odmah prihvati izazov. Bolju ponudu će teško dobiti, a potrebna mu je minutaža do Tokija.

Ako legendarni Španac ne pristane, Barsa ima alternativu na centarskoj poziciji. Takođe iz NBA lige. Reč je o nemačkom centru Ajzeji Hartenštajnu koji je poslednje dve godine bio član Hjustona a u Ervopi je igrao za Artland Dragonse i Žalgiris u kojem ga je trenirao Šarunas Jasikevičijus.

Gasol i Hartenštajn nisu jedina imena na Barsinoj listi želja iz NBA lige. U povoju je i priča oko povratka hrvatskog košarkaša Marija Hezonje. Kao jedan od najvećih talenata evropske košarke je 2015. iz Barselone otišao u NBA ligu pošto je bio peti pik na draftu. Pre toga je kroz Barsin B tim došao do prvog tima i nagovestio veliki potencijal. Nije imao glavu koja bi u NBA ligi ispratila fizikalije i talenat, pa je u Americi odigrao četiri prilično skromne sezone. Trenutno je član Portlanda koji će na kraju sezone odlučiti da li da aktivira preostalu godinu iz Hezonjinog ugovora ili će ga pustiti da ode. Malo je NBA klubova koji bi ga uzeli posle četiri godine stagniranja, a u Barselonu bi došao kao zvezda.

Na početku karijere u Barseloni, Hezonja je igrao upravo sa današnjim trenerom Blaugrane koji je tada završavao karijeru. Šaras poznaje Hrvata i zna šta bi mogao da izvuče iz njega ako mu nametne autoritet i uozbilji ga. To nije jedina spojnica za povratak Hezonje u Kataloniju. Kada je u leto 2015. odlazio u Ameriku, Barselona se odrekla dela obeštećenja ali uz uslov da Hezonja morao da se vrati u Kataloniju kada jednog dana odluči da pređe iz Amerike u Evropu. Samo je pitanje da li Hrvat to želi...

Ako bi realizovala povratke Gasola i Hezonje, Barselona bi imala zaista NBA sastav za evropske uslove. Čak šestorica iz aktuelnog sastava imaju NBA iskustvo (Mirotić, Higins, Dejvis, Kalates, Abrines, Klaver) i sa još dvojicom NBA igrača bi to bio sastav kakav dugo nije viđen na evropskim parketima. 


tagovi

Mario HezonjaPau Gasol

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara