Luka Vildoza i Filip Petrušev (©MN Press; ©Starsport)
Luka Vildoza i Filip Petrušev (©MN Press; ©Starsport)

Bioskop na Malom Kalemegdanu ponovo radi: Veliki povratak Vildoze i Petrušev u glavnoj ulozi

Vreme čitanja: 5min | pet. 13.01.23. | 16:34

Posle tri poraza kod kuće u Evroligi, crveno-beli sa stilom nagradili navijače za fantastičnu podršku i nastavili poteru za plej-of pozicijama

Spletom raznih, nesrećnih okolnosti, Crvena zvezda je vezala tri poraza kod kuće u Evroligi. Jedina tri od dolaska Duška Ivanovića na klupu. Sinoć je vratila stvari na svoje mesto i to na spektakularan način. Pružila najbolju partiju u sezoni i pregazila Monako 92:68. Prvi trijumf sa 20 ili više razlike u Evroligi za crveno-bele od osmog kola minule sezone, kada je u Pioniru pao Panatinaikos 81:48.

Brojke dovoljno govore kako je Zvezda došla do jubilarne 10. pobede u tekućoj sezoni. Za dva je šutirala sa 74,1 odsto uspešnosti, promašila samo sedam šuteva (20/27). Ubacila 15 trojki iz 32 pokušaja (46,9 odsto), a čak sedam igrača bilo je precizno van linije 6,75. Po tri puta Branko Lazić, Nemanja Nedović i Stefan Marković, po dva Luka Vildoza i Ognjen Dobrić, a po jednom Filip Petrušev i Stefan Lazarević.

Izabrane vesti

Devet prvotimaca upisalo se u listu strelaca. Najefikasniji je bio Petrušev (21), a ispratili su ga Luka Mitrović (15), Nedović (11) i Dobrić (10), dok su na prag dvocifrenog učinka stali Vildoza, Marković i Lazić sa po devet poena. Da je ovo bila prava timska pobeda govori i 28 asistencija. Prednjačio je Stefan Marković sa čak osam.

Nije na odmet napomenuti i da je odnos asistencija i izgubljenih lopti 2,33, što je vrhunski rezultat, kao i da je Zvezda postigla 92 poena, uz samo devet izvedenih slobodnih bacanja (7/9). Ukupan indeks korisnosti ekipe bio je 112, a prednjačili su Petrušev sa 25 indeksnih poena i Luka Mitrović sa 22 (pet igrača sa dvocifrenih indeksom). Olimpijakos recimo predvodi ligu sa prosečnim indeksom 104,9, pa je jasno kako su crveno-beli sinoć odigrali.

Dominirala je Ivanovićeva ekipa u gotovo svim aspektima, jedino je Monako bio bolji u skokovima, jer je imao čak 18 ofanzivnih (Zvezda osam), ali svega 16 pod svojim košem (Zvezda 21).

Na kraju se mora odati priznanje čitavom timu, ali se još jednom pokazalo koliko je Vildoza bitan za crveno-bele ove sezone. Nije bio u stanju da pleše kako ume jer se tek oporavio od povrede, ali je sa par poteza uspeo da unese ogromnu energiju ekipi i zapali tribine, koje su davale dodatni impuls čitavom timu.

Uveo ga je Ivanović u igru na tri minuta i 40 sekundi do kraja prve deonice, pri rezultatu 14:11 za srpskog šampiona. Usledila je serija crveno-belih 9:0 za dva i po minuta, a Luka je u tom periodu ubeležio skok, trojku, krađu i asistenciju. I jednom proturio protivniku loptu kroz noge.

"Super je osećaj, ali sam se umorio posle dva sprinta. Dobro je biti ponovo kod kuće, pred navijačima, videti kako možemo svakog da dobijemo. Srećan sam što sam se vratio", rekao je Argentinac posle utakmice.

Crpeo je snagu sa tribina, iako se tek vraća u formu. A ponovo su bile ispunjene do poslednjeg mesta.

"Podrška tribina je sve. Potrebna nam je. Daju nam tu dodatnu energiju kada smo kod kuće. Moramo da nastavimo ovako i dobijamo utakmice".

Meč je okončao sa devet poena, ali i po tri asistencije i ukradene lopte. Iako je akcenat na napadu posle velikog trijumfa, odbrana je takođe odradila fenomenalan posao.

"Igrali smo sjajnu odbranu, izuzev na Majku Džejmsu. Nismo ga pustili i posvetili se drugima, ali kada pokušavate da ga sačuvate, teško je. Na kraju smatram da smo kao tim uradili dobar posao, Branko je dao sve od sebe protiv Džejmsa. Ostali nisu mogli da pogode. Postarali smo se za ofanzivne skokve, odigrali dobro", zaključio je Vildoza, koji je bio među pet igrača sa dvocifrenim indeksom korisnosti - kategorija u kojoj je još jednom dominirao Filip Petrušev.

Počeo je utakmicu sa dva faula u ranoj fazi, ali je ponovo ukrao šou i poneo zvanje igrača utakmice. Na poslednjih šest nastupa u Evroligi prosčeno beleži 20,17 poena, 6,84 skoka za indeks korisnosti 24,34.

"Veoma bitna pobeda, pogotovu jer je Monako jedna od najboljih ekipa ove sezone u Evroligi. Drago mi je što smo posle par vezanih poraza kod kuće uspeli da pobedimo, zbog samopouzdanja i svega. Navijači su iz utakmice u utakmicu sve bolji, daju nam energiju. Ne osećate umor kad ih čujete da vas bodre i zato zaslužuju da pobeđujemo kod kuće", rekao je Petrušev.

Trener Duško Ivanović ipak nije bio u potpunosti zadovoljan njegovim nastupom. Istakao je da je "napravio dobru statistiku, ali igrao loše". Sve je za mladog centra počelo sa dva prekršaja u prvoj četvrtini.

"Poručio mi je da se smirim, foksuiram, da mi bude glava u meču, da se ne obazirem na spoljne faktore i sudije, koje su počele da sude veoma čudno. Na kraju, mogao sam i mnogo bolje. Moram mnogo bolje. Malo me to na početku poremetilo što se odbrane tiče, ali u napadu me hoće lopta i tu se dobro snalazim, ali odbranu moram bolje", ističe skormno mladi košarkaš.

U ovom treunutku teško da u Evroligi ima igrača koji se nalazi u boljoj formi od Petruševa. Luka Vildoza se vratio na teren posle povrede, na dobrom putu je i Nikola Ivanović, a i Hasan Martin bi trebalo da se vrati brže od očekivanog, jer je već počeo da trenira. Fakundo Kampaco će biti tu za ABA ligu i Kup Radivoja Koraća, a na evrosceni će svakako moći da pomogne od marta. Zvezda od Ivanovićevog dolaska ima najbolji učinak u elitnom takmičenju (9-3). Posle sinoćnje pobede, utisak je da ispunjava sve preduslove da se domogne plej-ofa.

"Ima još mnogo utakmica. Svaka je veoma bitna, svi su na pobedu ili dve, te će do samog kraja biti neizvesno. Idemo meč po meč, ne gledamo skor, na kraju ćemo videti gde ćemo biti", jasan je Filip Petrušev.


tagovi

KK Crvena zvezdaFilip PetruševLuka VildozaDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara