Nemanja Nedović (©Starsport)
Nemanja Nedović (©Starsport)

Borbena Zvezda pala pred Olimpijakosovom planinom, Fal odbranio Pirej

Vreme čitanja: 5min | čet. 16.11.23. | 22:18

Alek Piters kao Saša Vezenkov, crveno-beli derbi okončan pobedom domaćina, uprkos najboljoj partiji Nemanje Nedovića ove sezone

Jedno od glavnih pitanja za Crvenu zvezdu pred gostovanje u Pireju bilo je da li ima lek za Mustafu Fala? Nije imala. Ipak, uspela je da se izbori za neizvesnu završnicu iako je gubila 15 razlike u poslednjoj deonici. Pokazala karakter, prišla na minus četiri, imala dve šanse da se još dodatno približi, ali nije imala sreće... Odbranio se tim Jorgosa Barcokasa, sačuvao prednost i prekinuo seriju od četiri poraza u duelima sa timom sa Malog Kalemegdana - 88:83.

Gorostasni Francuz je napravio rusvaj na oba kraja terena. Čuvao je obruč poput Valtera Tavaresa, bilo je gotovo nemoguće braniti Olimpijakos sa njim na terenu, jer i kada je bio udvajan i kada se činilo da ga centri ekipe Janisa Sferopulosa imaju u šaci, otvarao se prostor za druge igrače koji je maestralno koristio Alek Piters. U Amerikanca je ušao duh Saše Vezenkova, nije komplikovao, ali i nije ni promašivao. Na krilima ovog dvojca ekipa Jorgosa Barcokasa je stekla kontrolu, a onda i veliku prednost, koju beogradski crveno-beli na kraju, uprkos odličnoj reakciji u odlučujućoj četvrtini, nisu uspeli da istope.

Izabrane vesti

Piters je upisao rekord karijere sa 28 poena. Šutirao je 4/8 za tri, 5/7 za dva i 6/6 sa linije penala. Sve to za indeks 31. A Fal... Monstruozan dabl-dabl za francuskog centra koji je meč okončao sa po 14 poena i skokova, uz po tri asistencije i blokade za indeks korisnosti 28. Čak statistika i ne opisuje najbolje njegovu briljatnu partiju. Ispratili su ključni dvojac Ajzea Kenan sa 15 i Kostas Papanikolau sa 11 poena.

U Zvezdi je Nemanja Nedović odigrao partiju sezone. Ubacio 26 poena, podelio četiri asistencije, sakupio i tri skoka za indeks korisnosti 28. Odlična partija, ne može mu se zameriti ni što je opalio 12 trojki, jer je pogodio pet. Podsetimo da su Zvezdi nedostajali Adam Hanga i Šabaz Nejpir i da je veliki teret bio, između ostalih i na Nemanji. Odlično ga je izneo.

Miloš Teodosić je još jednom bio vrlo dobar, 15 poena, četiri asistencije i tri skoka za indeks 15. Proveo je ravno 25 minuta u igri, borio se koliko je mogao, pravio dobre odluke i u odbrani... Šteta što partije ovog tandema nisu krunisane pozitivnim rezultatom. Ipak, ohrabruju pred nastavak sezone.

Od ostalih igrača Sferopulosove ekipe niko nije bio dvocifren, Jago dos Santos je postigao devet poena, Luka Mitrović osam, uz pet skokova. Džoel Bolomboj je uz sedam poena imao i četiri skoka, dve ukradene lopte i jedini posle Teodosića i Nedovića okončao susret sa dvocifrenom brojkom u koloni za indeks 11. Utisak je da je srpskom šampionu nedostajalo bolje izdanje Rokasa Giedraitisa, koji je ubacio šest poena, ali uz šut 0/5 sa distance...

------------------------------

OLIMPIJAKOS - CRVENA ZVEZDA 88:83

(20:23, 25:21, 19:9, 24:30)

Dvorana mira i prijateljstva, Pirej;

Sudije: Olegs Latiševs, Tomaš Travicki, Josip Radojković;

Olimpijakos: Vokap 6, Kenan 15, Luncis 3, Larencakis 7, Rozekas, Papas, Fal 14, Papanikolau 11, Brazdeikis 2, Piters 28, Sikma 2, Tanulis

Crvena zvezda: Lazarević, Teodosić 15, Davidovac 5, Mitrović 8, Tobi 7, Bolomboj 7, Ilić, Nedović 26, Giedraitis 6, Kuzmić, Dos Santos 9

------------------------------

Nedović je odlično otvorio utakmicu, pogodio prvi šut sa distance, a onda ukrao loptu i u kontri doneo Zvezdi 7:2 posle nepuna dva minuta igre. Odgovorio je domaćin i preokrenuo, pa je usledila odlična razmena vatre rivala i rezultatska klackalica, odlično su obe ekipe igrale u napadu, da bi beogradskim crveno-belima prednost pred prvi odmor sa nekoliko dobrih poteza doneo Mitrović (20:23).

Mučila se Sferopulosova ekipa sa gorostasnim Falom, nije uspevala da ga sačuva, a i kada je uspevala da ga udvoji, ostavljala je prostora ostalim igračima, što su najbolje koristili Larencakis i Piters. Ipak, trojkama Dos Santosa i Teodosića, srpski šampion je čuvao prednost, imao i 28:35 posle nešto više od tri minuta igre u nastavku. Čuvala je prednost nekoliko minuta, a onda je Larencakis povukao Olimpijakos ka izjednačenju. Usledio je novi preokret i egal završnica prvog poluvremena, da bi sastav iz Pireja drugu deonicu okončao sa minimalnim viškom (45:44).

Po povratku sa odmora usledili su problemi u napadu za tim sa Malog Kalemegdana. Teško je Zvezda dolazila do dobrih pozicija u napadu, nastavio je Fal da joj pravi probleme na oba kraja terena, pa je za pet i po minuta igre ubacila svega tri poena. Srećom pa Olimpijakos to nije iskoristio da se u potpunosti odlepi, što je omaž odbrani srpskog tima, pa je domaćin vodio 52:47. Pokušao je Sferopulos tajm-autom da trgne ekipu, ali napad nije proradio. Usledile su dve trojke Kenana, jednu je na drugoj strani pogodio Teodosić, pa je za Olimpijakos sa distance bio precizan i Papanikolau i na ulasku u poslednji minut na semaforu je stajalo 64:50.

Vratili su Zvezdi puls početkom odlučujuće deonice trojkama Davidovac i Tobi, ali onda je domaćin počeo da ubacuje i neke nemoguće šuteve, kao što je recimo Papanikolau na ulasku u poslednjih šest minuta pogodio tešku trojku, potpuno van balansa. Čuvali su domaći igrači prednost, a onda je Piters sa šest vezanih poena krunisao izuzetno napadačko veče i odveo svoj tim na velikih 78:63 sredinom poslednje četvrtine. A kada se činilo da je sve gotovo, usledio je poslednji trzaj srpskog šampiona. I to kakav. Dvojka Giedraitisa posle maestralne asistencije Teodosića, pa trojka Nedovića pod faulom i realizovano slobodno bacanje, a onda i precizan hitac Jaga sa distance za 80:75! Posle još jedne dobre odbrane, Nedović se nije dobro snašao u napadu, ali se potom ukazala šansa i Giedraitisu da trojkom svede minus na dva poena - izašla je lopta iz obruča. Pokušao je Teodosić novom trojkom da da Zvezdi veštačko disanje, sveo zaostatak na četiri poena u poslednjem minut, a onda - tehnička za Nedovića. Gazio je čeonu liniju ispod koša domaćeg sastava koji je kretao u napad. Slična situacija se dogodila i prošle nedelje u Barseloni, kada je srpskom šampionu takođe svirana tehnička zbog prestupa u prelomnim trenucima susreta... Pokušala je Zvezda da se vrati još jednom, nije odustajala, ali... Domaćin je slavio.

EVROLIGA - 9. KOLO

Četvrtak

Makabi - Fenerbahče 78:73

/Braun 18 - Biberović, Vilbekin 18/

Olimpijakos - Crvena zvezda 88:83

/Piters 28 - Nedović 26/

Milano - Anadolu Efes 92:76

/Šilds 18 - Klajburn 18/

Real Madrid - Monako U TOKU

Petak

19.00: (1,50) Žalgiris (16,0) Bajern (3,00)

20.00: (2,10) Asvel (15,0) Baskonija (1,90)

20.15: (1,60) Panatinaikos (16,0) Virtus Bolonja (2,65)

20.30: (1,25) Barselona (17,0) Valensija (4,70)

20.45: (1,20) Partizan Mozzart Bet (19,0) Alba (5,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK OlimpijakosNemanja NedovićMiloš Teodosić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara