Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Da rešimo MVP dilemu: Embid, Janis, Tejtum i Dončić su opasna konkurencija, ali Jokić je najbolji

Vreme čitanja: 5min | sre. 01.03.23. | 15:04

Da li će NBA žiri i imati snage da ga stavi rame uz rame sa Raselom, Čemberlenom i Birdom već je drugo pitanje

"On je posebna ličnost koji ne želi nikakvu pažnju ni zasluge. On samo želi da radi to šta radi i da svojoj ekipi donese prvu titulu prvaka".

Tim je rečima Majkl Malon najbolje opisao Nikolu Jokića. Trener Denvera je to rekao nakon što je sinoć srpski košarkaš upisao 14 poena, 11 skokova i 10 asistencija u pobedi njegovog tima protiv Hjustona. Bio mu je to 24. tripl-dabl u sezoni, a ukupno stoti u karijeri. Tako je Jokić postao tek šesti igrač s trocifrenim brojem takvih mečeva u karijeri. Ispred njega su samo Lebron Džejms (106), Džejson Kid (107), Medžik Džonson (138), Oskar Robertson (181) i Rasel Vestbruk (198).

Izabrane vesti

Ne samo da je u 55 utakmica ove sezone imao 24 tripl-dabla, nego Jokić ima i tripl-dabl prosek ove godine. On postiže 24,6 poena, te ima 11,7 skokova i 10 asistencija, a dodajte tome i 1,3 ukradene lopte. Srbin je opet zaludeo košarkaški svet i definitivno je najveći favorit da ponovo, treći put zaredom, osvoji naslov MVP-a sezone.

Hoće li se to dogoditi?

Najlakši je odgovor da bi trebalo da bude tako. Jokić je laskavo priznanje osvojio u dve prethodne sezone, a kada se pogledaju brojke, one su u najmanju ruku slične kao. Poeni su malo pali (pre dve godine je imao 26,4 poena, lani 27,1), skokovi su “u sredini” (pre dve godine 10,8, lani 13,8), ali su asistencije narasle (pre dve godine 8,3, lani 7,9).

No, ono što je značajno naraslo i to u meri koja se graniči s neverovatnim je procenat Jokićevog šuta ove sezone. On pogađa 63,3% svih šuteva šta su veličanstvene brojke, posebno kada se zna da on ima veliki broj šuteva po utakmici - 14,8. Ovosezonski procenti su mu najveći u karijeri baš kao što je ovih 39,8%, koliko ima za trojke, takođe najviše šta je ikada imao.

Hoćete li još?

Nikola Jokić MVP - kvota 1,40

Posebno je zanimljiva činjenica koliko je Denver bolja ekipa dok je Jokić na parketu. Bez obzira na to što Nagetsi imaju još nekoliko vrlo dobrih igrača, činjenica je s njim na parketu ekipa postiže 26,8 više poena na 100 poseda nego kada je on na klupi. Ili, recimo, učinak u neizvesnim utakmicama, takozvanim “klač” kako Amerikanci zovu sve one mečeve koji pet minuta pre kraju imaju pet ili manje poena razlike za neku ekipu. U takvim utakmicama Jokić ima najbolji učinak u celoj ligi. S njim na parketu Denver je u “klač” mečevima postigao 82 poena. Prvi sledeći igrač u toj kategoriji je Harison Barns iz Sakramenta. On je u tim situacijama postigao 68 poena.

Uz sve to Denver je ove godine u mnogo boljoj rezultatskoj situaciji nego ranijih sezona. Nagetsi trenutno drže prvo mesto u Zapadnoj konferenciji s učinkom 44-19. Imaju 5,5 pobeda više od Memfisa i čini se kako će u plej-of ući s prednošću domaćeg terena što se tiče cele konferencije.

Sve su to dovoljni dokazi da Jokić i treći put osvoji naslov najkorisnijeg igrača najjače košarkaške lige na svetu. Iako ove sezone ima nekoliko košarkaša koji igraju odlično, ipak bi ova nagrada trebalo opet da ode u Srbiju.

Možda je najveći konkurent Jokiću bio Kevin Durant koji je u Bruklinu igrao sjajno te imao prosek od 29,7 poena, 6,7 skokova i 5,3 asistencija i sve to uz 55,9% šuta. Durantu je ovo možda i najbolja sezona u karijeri, ali s obzirom na to da je povređen od 9. januara ne može da konkuriše za MVP nagradu, a tek treba da vidimo kako će da igra u Finiksu. Zbog povrede u konkurenciji nije ni Stefen Kari, a realno su u konkurenciji ostali samo Džoel Embid, Janis Adetokunbo, Džejson Tejtum i Luka Dončić.

Iako je po kvotama Embid odmah iza Jokića, mi bismo na to mesto ipak stavili Džejsona Tejtuma. Krilni igrač Bostona ima 24 godine i u svojoj šestoj sezoni igra najbolje u karijeri. Na proseku je od 30,1 poena, 8,7 skokova i 4,7 asistencija uz 46% šuta i 35,1% za trojke. Njegov tim je s učinkom 44-19 drugi na Istoku i Tejtum realno zaslužuje da se nalazi u konkurenciji za nagradu MVP-a. No, Tejtum ipak ne dominira poput Jokića. Boston ekipno izgleda bolje od Denvera, a iako Tejtum igra odlično, još uvek mu se znaju dogoditi utakmice u kojima izgleda nešto slabije pa ga ekipa “pokrije”.

Džoel Embid je drugi strelac, deveti skakač i šesti bloker sezone. Ovo mu je najbolja sezona što se tiče poena - postiže ih 33 po meču, dvocifren je u brojku skokova - 10,4, a ima i 4,1 asistenciju, 1,6 blokada i 1,1 ukradenu loptu po meču. Svi oni koji budu glasali za njega sigurno će imati na umu činjenicu da je on ostao bez MVP nagrade poslednjih sezona, ali realno je on i ove sezone iza Jokića jer je na početku sezone igrao nešto slabije.

Šta reći za Janisa Adetokunba? Prosek od 31,3 poena po meču mu je najveći u karijeri, nikada nije imao ni 12,1 skokova u proseku, a tome dodajte 5,3 asistencije. Grčki košarkaš je još jednom dokazao da je jedan od najboljih na svetu i apsolutno je čudo prirode. Međutim, utisak je da njega uopšte ne zanima MVP titula. Osvojio ju je dva puta, a i Janis i celi Milvoki kroz celu sezone izgledaju kao da su na osvetničkoj misiji osvajanja titule u čemu nisu uspeli prošle godine. Međutim, imaju ga od pre dve godine, igraju šampionski, a svi znamo kako nikada ne sme da se podceni srce šampiona. Janis će ove godine da preskoči poneku utakmicu ako je to potrebno da bi bio šta bolji u plej-ofu.

Ostaje još Luka Dončić. On je najbolji strelac sezone s 33,2 poena po utakmici uz još 8,8 skokova, 8,1 asistencija i 1,5 ukradenu loptu. To su fantastične brojke i realno je on, pre dolaska Kajrija Irvinga, praktično sam nosio Dalas do pozicije među šest najboljih timova na Zapadu. No, dolazak Irvinga je slovenačkom igraču verovatno odneo i kandidaturu za MVP-a. Naime, od kada njih dvojica igraju zajedno, Dalas ima negativnu koš-razliku kada je Dončić na parketu, a on sam pogađa trojke s manje od 34% te ima manje od 70% za slobodna bacanja. Naravno da njih dvojica tek treba da se uigraju, ali dok se to ne dogodi Jokić će da odjuri u trci za MVP-a.

Bil Rasel, Vilt Čemberlejn i Leri Bird. To su tri košarkaša u istoriji NBA lige koji su tri puta zaredom dobili MVP titulu. Ove godine će im se priključiti Nikola Jokić. Kvota je mala, ali isplati se ovo odigrati na vašim tiketima. Ne verujemo da bi ovo moglo da padne.

NBA

01.00: (5,00) Šarlot (16,0) Feniks (1,22)

01.00: (2,95) Detroit (13,0) Čikago (1,50)

01.30: (1,50) Boston (13,0) Klivlend (2,95)

01.30: (2,25) Majami (12,5) Filadelfija (1,80)

01.30: (1,35) Njujork (14,0) Bruklin (3,70)

02.00: (5,00) Hjuston (16,0) Memfis (1,22)

02.00: (1,35) Milvoki (14,0) Orlando (3,70)

02.00: (1,85) Oklahoma (12,5) LA Lejkers (2,15)

04.00: (1,80) Portland (12,5) Nju Orleans (2,25)

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Denver NagetsNikola Jokić

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara