Slavlje Voriorsa (AFP)
Slavlje Voriorsa (AFP)

Dinastija se vratila! Stef Kari je najmoćnije oružje svetske košarke

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.06.22. | 05:41

Golden Stejt u Bostonu proslavio titulu

Posle pet sezona u kojima su igrali pet finala i osvojili tri šampionska prstena, delovalo je da je dinastiji Golden Stejta došao kraj pre dve godine. Kevin Durent je otišao, povrede su skoro na dve sezone izbacile iz tima Kleja Tompsona, a i Stef Kari je propustio skoro celu jednu. Izgledalo je kao kraj jedne od najboljih generacija u istoriji NBA lige...

Ali Braća Spleš su se vratila! A sa njima i močni Voriorsi. Stef Kari, Klej Tomspon, Drejmond Grin... Kao nekad! Uz neke nove snage poput Džordana Pula, Endrjua Viginsa, Ota Portera... Četvrti put u poslednjih osam godina, Golden Stejt je šampion NBA lige. U šestoj utakmici velikog finala su očitali lekciju Bostonu u njegovoj hali (103:90) i stavili tačku na ovu sezonu. Svašta su Seltiksi preživeli i uradili ove sezone, vodili 1:0 i 2:1 u finalu ali su Voriorsi i fenomenalni Stef Kari nanizali tri pobede i pokazali da su najbolji tim u ligi. U šampionskom timu su i dvojica Srba. Nemanja Bjelica koji večeras nije ulazio u igru i pomoćni trener Dejan Milojević.

Izabrane vesti

Rafalna paljba najubojitijeg košarkaša planete je rešila pitanje šampiona NBA. Kari je ubacio 34 poena, završio seriju sa preko 30 poena u proseku i pored titule se okitio prvim MVP priznanjem finala. Kada je namestio nišan, ništa ga nije moglo zaustaviti... Samo mu je trebalo malo vremena.

Fenomenalno je Boston otvorio utakmicu. Odmah je napravio seriju 10:0, isticao se Markus Smart, a sjajna odbrana je držala Karija i Tompsona dalje i od pokušaja šuta. Poskakivao je Ti-Di Garden od sreće i očekivao da Seltiksi nastave kako su počeli.

Ali kod Golden Stejta nije pitanje da li će šut proraditi, već kada će...

Počeli su Voriorsi da tope prednost domaćih krajem prve četvrtine, Kari je pogodio nemoguću trojku za prvo vođstvo na meču, a onda se serija nastavila u drugom kvartalu. Počela je paljba sa svih strana. Kari i sjajni Pul su prednjačili, a Voriorsi povećavali prednost. Serija se zaustavila na 21:0 za 15 poena prednosti! Od tog udarca Seltiksi se nisu oporavili do kraja...

Boston je nekako izašao iz nokdauna, napravio miniseriju 7:0 ali je Golden Stejt bio nezaustavljiv. Došli su gosti do prednosti od 20 razlike i na poluvreme otišli sa velikih plus 15 (54:39). Ništa u tim trenucima nije polazilo Seltiksima za rukom. Gubili su lopte, Tejtum je imao očajno šutersko veče, Smart se izgubio posle sjajnog početka i samo su Džejlen Braun i Al Horford održavali Boston u igri.

Kari je nastavio šou u drugom poluvremenu. Sipao je lude trojku jednu za drugom. Imao je 5/6 za tri poena u trećoj četvrtini, a Golden Stejt iznad 50 odsto šuta za tri poena. Delovalo je da je sve rešeno ali je Al Horford serijom trojki i sjajnih poteza smanjio zaostatak domaćeg tima na osam razlike. Stao je tada šut Voriorse, promašili su 10 trojki zaredom, Klej Tomspon je bio na samo 25 odsto šuta iz igre i Seltiksi su imali nekoliko odličnih prilika da se potpuno vrate u meč. Ali su ih užasno lako prokockali. Gubili su lopte u tranziciji, delili katastrofalne pasove, a prednjačio je Tejtum. Grin i Kari su uz pomoć Viginsa i Pula potpuno zamaskirali loše veče Kleja Tompsona i održavali desetak poena prednosti.

Sve dobro što bi na obe strane parketa uradio Al Horford, njegovi saigrači bi uprskali neverovatnim greškama i izgubljenim loptama. Imali su ih preko 20 već na početku poslednje četvrtine. Kari je sa dalekometnih hitaca prešao na ulaze pod koš i opet bio nezaustavljiv. Uzalud su bile izmene i tajmauti Udoke. Klupa Bostona je ubacila samo dva poena za tri četvrtine, a to uz veliki broj izgubljenih lopti i loš šut za tri poena značio bi neminovan poraz i protiv slabijih rivala u manje bitnim utakmicama. Vigins je trojkom za plus 15 na dva minuta do kraja rešio sve dileme.

Pored Karijevih 34, Vigins sa 18 i Pul sa 15 poena su bili diskretni junaci finala. Tomspon je ubacio 12 ali uz 5/20 iz igre. Na drugoj strani je Džejlen Braun imao isti poenterski učinak kao Kari, Al Horford je dodao 19 uz 14 skokova ali je zakazala prva zvezda. Užasnu utakmicu je odigrao Džejson Tejtum. Dao je 13 poena uz 6/18 iz igre i pet izgubljenih lopti.

Voriorsi su opet na tronu i deluje da od njihove napadačke košarke nema leka. Četiri titule za osam godina ih približavaju najvećim dinastijama svetske košarke poput Lejkersa, Seltiksa i Bulsa. Možda ih i nadmaše...


tagovi

Stef KariGolden Stejt VoriorsBoston Seltiks

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara