Dokaz da se upornost isplati

Vreme čitanja: 6min | pon. 16.03.20. | 12:50

Njegove suze s drafta su obišle svet, odbacile su ga četiri ekipe, a ove sezone je među 30 najboljih igrača NBA lige

NBA liga je, kao i više-manje celi sport, u pauzi zbog virusa korona. Dok se ne donese odluka o tome kako će se i hoće li sezona da se završi, na portalu MOZZART Sport vam donosimo seriju tekstova o igračima i događajima koji su obeleželi dosadašnji deo sezone. Krećemo prvo s igračima koji su na početku sezone bili ispod radara, a uspeli su da se izbore za svoje mesto pod suncem.

25. jun 2015. godine. Barklajs Centar, Bruklin. Navijači Minesote su se radovali jer su na draftu prvim pikom ugrabili Karl Entonija Taunsa, Lejkersi su najavljivali novi šoutajm s Dianđelom Raselom, Filadelfija se kao deo Procesa odlučila za Džalila Okafora, a svi su se čudili kada je Fil Džekson Njujork Niksima doveo Kristapsa Porzingisa. Kao i svake godine, NBA draft je ponudio mnoštvo zanimljivih priča, a verovatno najtužniji deo te večeri bile su suze Kristijana Vuda. Ovaj 208 centimetara visoki krilni centar nije dočekao da ga neko izabere ni u drugoj rundi, a onda se slomio i pred medijima zaplakao. Njegova fotografija obišla je svet, a on je tada shvatio da za priliku na najvećoj sceni mora da se bori težim putem. Vudovu fotografiju sa Drafta možete pogledati OVDE.

Izabrane vesti

A nije trebalo da bude tako. Vud je imao jako dobru koledž karijeru na UNLV-u, a većina NBA stručnjaka mu je prognozirala izbor krajem prve ili početkom druge runde. On je predstavljao modernog visokog igrača koji je spreman 'razvući' protivničku odbranu spoljnim šutem, ali i da nemilosrdno finišira oko obruča. Fizičke mogućnosti Vuda su sve ostavljale bez teksta, ali on očigledno nije ozbiljno shvatio šta znači biti košarkaški profesionalac.

Vud je svoje šanse za izborom na draftu izgubio kada se na pripremnim treninzima pre Drafta pojavio potpuno van forme. Izmereno mu je 15% masnoće u telu, mnogo više nego što je normalno za profesionalnog sportistu, a na vežbama je ostajao bez snage. NBA skauti su počeli da precrtavaju njegovo ime s popisa te je jednostavno ostao van liste od 60 igrača koji su izabrani te večeri na draftu.

I tu je počelo njegovo putovanje. Tog istog leta priliku u Letnoj ligi dali su mu Hjuston Roketsi, ali Vud je nije iskoristio. U sezonu 2015/16 ušao je kao igrač Filadelfije, ali je za Sikserse odigrao tek 17 utakmica sa zanemarivim učinkom. Sledila je slična situacija naredne sezone u Šarlotu, a onda je odlučio da ode u Kinu te je sezonu 2017/18 proveo u Fuđijanu. Đavo mu ipak nije dao mira te je u leto 2018. došao u kamp Milvokija za koji je odigrao 13 utakmica. Svuda gde je bio odigrao bi poneku dobru utakmicu, ali se nigde nije zadržao. Razlog? Opet manjak profesionalizma. Iz tima u tim su dolazile priče kako Vud zna da zakasni na treninge i da se ne pridržava klupskog pravilnika. Nekoj velikoj zvezdi to bi se možda i progledalo kroz prste, ali ne i igraču koji se bori za mesto pod suncem.
"Mislio sam da je moj talent dovoljan da se izborim za mesto u ligi. Mislio sam da sam talentovaniji od drugih, ali nisam bio. Morao sam mnogo da radim, što nisam činio. Nije sve u talentu", prisetio se Vud nedavno tih dana.

A o njegovom talentu dovoljno govori činjenica da ga je jedan od trenera koji ga je vodio proglasio možda i najtalentovanijim igračem u ekipi, ali da jednostavno ne može da se koncentriše na detalje i pripreme utakmica. Vuda je taj imidž pratio sve vreme, a onda je i on shvatio da mora da se promeni. U tome mu je pomogao Alvin Džentri, trener Nju Orleans Pelikansa koji je Vudu dao šansu nakon što je krajem prošle sezone postalo jasno da će Entoni Dejvis otići iz tima. Šansu je Vud iskoristio – u osam utakmica je imao prosek od 16,9 poena i 7,9 skokova te je tako "kupio" sebi novu šansu. Pelikansi nisu mogli da mu je daju jer nisu imali prostora na seleri kepu nakon trejda s Lejkersima, pa je priliku iskoristio Detroit i potpisao Vuda za minimalni ugovor od 1.645.357 dolara.

Da su Pistonsi dobro napravili, pokazala je predsezona u kojoj je Vud s klupe postao važan igrač, redovno dvocifren u broju poena. Razvio je odlično partnerstvo s Derikom Rouzom koje se nastavilo i u regularnoj sezoni pa su njih dvojica postali jedan od najboljih parova s klupe u celoj NBA ligi. Pistonsi su imali ambicije za plasmanom u plej-of, ali opet su se te ambicije razbile kao kula karata. Navijači su imali barem nekog razloga za zadovoljstvo – Rouz i Vud su igrali sjajno, odlično se nadopunjavali, te u jednom trenutku zapretili paru Lu Vilijams - Montrezl Harel kao najučinkovitiji tandem s klupe u celoj ligi.

Vud je odjednom izgledao kao prototip modernog visokog igrača – postizao je jednu trojku po utakmici s prosekom od 38,6%, odlično vrteo akcije pik'n'rola s Rouzom posle kojih bi se sjajno otvorio do obruča i redovno silovito zakucavao, a u stanju je bio i da kreira šut sam za sebe. Javnost se pitala gde se ovaj igrač krio, a odgovor je bio jasan – on je bio tu sve vreme, ali mu je trebalo vremena da sazre.
"Ponekad je potrebno više vremena da neki igrači nauče kako biti profesionalac. To je stvar s Vudom, ali sada je tu – bio je van NBA lige, dolazio i odlazio iz klubova, ali sada je naučio šta treba da radi da iskoristi priliku koja mu se pruža. Povezao je sve male stvari koje su NBA igraču potrebne da ispune svoj potencijal", prokomentarisao je njegov mentor Alvin Džentri.

A njegov rast omogućio je Pistonsima da trejduju Andrea Dramonda u Klivlend bez mnogo žalenja. Vud bi, po njihovim željama, u budućnosti više vremena trebalo da provede na poziciji petice, a iako mu odbrana nije na najvišem nivou, ipak nije ni tolika rupa na toj strani parketa. A napadačka strana je fantastična. Nakon Ol-Star vikenda, kada Dramonda više nije bilo u ekipi, Vud je u devet utakmica postizao prosečno 24 poena uz 9,6 skokova, 1,9 asistencija, jednu rampu, 1,1 ukradenu loptu i uz fantastične procente šuta – 57,1% igre, a 38,9% za tri. Među najučinkovitijim je igračima lige po procentima realizacije pik'nrola', isto vredi i za situacije nakon skokova u napadu, a spomenuli smo kako pogađa trojke u odličnim procentima, te je spreman da kreira sam za sebe akcije. Ne postoji neka napredna statistička forma koja Vuda ne smešta među tridesetak najboljih igrača ove sezone.

Sve to donelo mu je situaciju da će ovog leta biti jedan od najtraženijih igrača u prelaznom roku. Predviđalo mu se da će dobiti ugovor od najmanje 15.000.000 dolara po sezoni, ali s obzirom na virus korona pitanje je kako će se situacija s ugovorima uopšte rasplesti. Pogotovo jer je i sam oboleo od COVID-19. Bilo kako, Pistonsi će mu sigurno dati sve što bude tražio jer bi bilo suludo da ga puste da ode iz ekipe.

Vud je ovih dana dobio pažnju i zbog pomenutog virusa. On je treći NBA košarkaš, nakon Rudija Gobera i Donovana Mičela, koji je zaražen virusom korona. Na sreću, stanje mu je dobro pa ne bi trebalo da bude trajnih posledica po njega. Sada kada je iskoristio sve što se od njega nekada očekivalo, bilo bi šteta da ga bolest udalji od zaslužene slave.

Piše: Emir FULURIJA
Foto: ©AFP


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara