Screenshot - KK Crvena zvezda
Screenshot - KK Crvena zvezda

Drugi paket crveno-belih pojačanja: Lebronov miljenik, litvanski snajper i sasvim nova centarska linija

Vreme čitanja: 8min | pon. 17.07.23. | 08:04

Tim Duška Ivanovića polako dobija obrise, a poslednje akvizicije ukazuju da će biti kadar za velike stvari

Nastavlja Crvena zvezda da radi punom parom na formiranju rostera za predstojeću sezonu. Nakon što je Panatinaikos uzdrmao pijacu sa devet potpisa u par sedmica, crveno-beli su preuzeli primat na tržištu i štancali pojačanja jedno za drugim.

Dejan Davidovac je potpisao još 29. juna, usledilo je kraće zatišje, a onda sedam parafa za osam dana. Tako je oformljen dobar deo tima i opšti utisak je da nikada nije viđen ovakav prelazni rok na Malom Kalemegdanu.

Izabrane vesti

Posle Marka Simonovića iz Čikago Bulsa, dugo očekivanog dolaska Miloša Teodosića, ali i iznenađujućeg Adama Hange iz Real Madrida, od petka do nedelje crveno-beli su potvrdili redom Majka Tobija, Džoela Bolomboja, Rokasa Gedraitisa i Šabaza Nejpira. Posao nije još gotovo, ali dosad odrađeno bez dileme uliva otpimizam navijačima da ekipa Duška Ivanovića može da napravi velike stvari naredne takmičarske godine.

Četvorica poslednjih pojačanja su prilično dobro poznata evropskim košarkašim okvirima, jer sa sobom donose i veliko isksutvo na Mali Kalemegdan. Tobi je godinama u ACB ligi i Evroligi, osvojio je Evrokup, branio i boje reprezentacije Slovenije na Evrobasketu, Bolomboj je proveo poslednjih pet godina u dva kontinentalna velikana (CSKA i Olimpijakos), Gedraitis izrastao u jedno od boljih evroligaških krila, a Nejpir za polusezonu demonstrirao klasu i pokazao da može da bude dominantan na najvišem nivou s ove strane Atlantika.

Od drugog paketa akvizicija, svakako se izdvaja 32-godišnji plejmejker rodom iz Bostona. Nejpir je tokom koledž karijere bio jedan od boljih plejmejkera u klasi. Najpre se kalio kao rezerva Kembi Vokeru na Konektikatu, a onda bio lider Haskija u pohodu na NCAA titulu 2014. godine. Izašao je na draft kao jedan od najboljih bekova u generaciji, Lebron Džejms je tvrdio da timovi neće naći boljeg plejmejkera među prijavljenim talentima.

"Omiljeni igrač na draftu. Nema šanse da izaberete boljeg plejmejkera pre Nejpira", napisao je svojevremeno Kralj, a složio se i Džon Vol.

"Mora da bude prvi izabrani plejmejker, prema mom mišljenju, zbog načina na koji je završio sezonu".

Predvođeni Nejpirom, Haskiji su postali prvi tim koji je kao sedmi nosilac stigao do titule, a novi košarkaš Crvene zvezde je beležio 18 poena, 5,9 skokova, 4,9 asistencije i 1,8 ukradenih lopti. Postao je počasni Haski, tek drugi igrač sa Konektikata koji je osvojio “Bob Kouzi” nagradu (posle Vokera), prvi poneo zvanje najboljeg igrača AAC konferencije. Ipak, Lebron i Vol nisu bili u pravu, pošto je Nejpir bio tek 24. pik, ali je preko Šarlota završio u Majamiju kod Džejmsa, što je dokaz koliko je verovao u beka sa Konektikata. Interesantno je da su ispred izabrani Dante Egzum (peti), Markus Smart (šesti), Elfrid Pejton (10), Zek Lavin (13), Tajler Enis (18)....

Imao je uspona i padova u ruki sezoni na Floridi, selio se iz prvog tima u Razvojnu ligu i nazad, a onda prerano završio godinu zbog sportske kile. Oporavio se za Letnju ligu, ali je u julu trejdovan u komšijski Orlando. Nije mu "Sunčana država" bila suđena, da bi tek u Portlandu počeo da pokazuje šta ume. Imao je dobru minutažu gde god da je igrao (17,4 minuta kroz karijeru), u Bruklinu umeo da blesne, pa je onda završio u Minesoti preko Golden Stejta, u trejdu za Kevina Duranta, nekoliko meseci kasnije prešao u Vašington, a interesantno je da je u sezoni koju je prekinula pandemija virusa korona imao najbolje brojke: 10, poena, 4,7 asistencija, 2,8 skokova i 1,2 ukradene lopte.

Ipak, narednu godinu proveo je bez kluba, a onda se leta 2021. odlučio za Evropu. Nažalost, odmah se teško povredio (ligamenti desnog članka), a onda i raskinuo ugovor sa timom iz Sankt Peterburga kada je počeo rat u Ukrajini. Imao je par zapaženih partija i u Rusiji. Održavao je formu tokom prvog dela prošla sezone u Razvojnoj ligi, umeo da zablista u dresu Kapetana iz Meksiko Sitija, a onda se vratio na velika vrata u Olimpiji Milano. Dovodio se u vezu sa Zvezdom i minulog leta, ali nije došlo do saradnje. Sada stiže daleko spremniji, posle odličnog isksutva u Prestonici mode. Prosečno je beležio 15 poena i 3,9 asistencija u Evroligi (indeks 16,4), podigao Manekene i mimo svih očekivanja im pomogao da se vrate u trku za plej-of posle katastrofalne serije rezultata. U Italiji se okitio titulom, nakon što je na 25 utakmica upisivao 13,8 poena i 4,2 završna dodavanja (indeks 14,7).

Dobila je Zvezda novog mađioničara, u to nema sumnje. Što bi rekli Amerikanci, imaće zadatak da "popuni velike cipele", s ozbirom na to da je Fakundo Kampaco bio ljubimac navijača, ali sve ukazuje da je sposoban za tako nešto. Na kraju krajeva, ponikao je u školi Haskija, koja je iznedrila nekoliko fantastičnih bekova poput Reja Alena, Ripa Hemiltona, Bena Gordona, pomenutog Vokera, ali i košarkaša kojeg je crveno-bela publika obožavala - Markusa Vilijamsa.

Na kraju, navijači su dočekali i pojačanja na centarskim pozicijama, tamo gde je prošle sezone imala kvantitet, ali ne i mnogo kvaliteta, jer ga nije dobila sa Benom Bentilom i Hasanom Martinom, dok su Miroslav Raduljica i Ognjen Kuzmić imali epizodne uloge. Dva pojačanja u reketu, nakon angažovanja Simonovića, donela su Zvezdi iskustvo, čvrstinu, snagu, ali i širinu u napadu. Čini se i unapredila unutrašnju liniju u odnosu na minulu sezonu. Majk Tobi je poznat kao dobar trojkaš (41,2 odsto u EL prošla sezone), dok čak i Bolomboj ume da pogodi iz otvorenih pozicija van linije 6,75. Tobi je veoma borben pod košem, a iako nije "teški centar", dovoljno je snažan da se uhvati u koštac i sa rivalima većeg gabarita.

Dobro igra leđima, iz "zidanja" može da se digne i na "fejdavej" šut. Bio je i u NBA ligi kratko, a u Španiji igrao na visokom nivou od kako je 2017. stigao u Valensiju. Tokom boravka u Fonteti bio je blago u senci Bojana Dubljevića, u Barsi ga je sačekala paklena konkurencija, ali je svima stavio do znanja da poseduje kvalitet. Utisak je da možda još nije dobio dovoljno bitnu ulogu da pokaže šta sve ume, a čini se da bi baš na Malom Kalemegdanu mogao da ga sačeka adekvatan prostor za iskorak.

Imaće uz sebe Teodosića i Nejpira kao kreatore, što bi moglo da ga "otključa". Sećamo se samo kako je igrao uz Luku Dončića u Sloveniji, efektno zakucavao, ređao trojke, beležio dabl-dablove… Ono što je najvažnije, oblikovao je igru u Španiji, gde je trener Ivanović najduže pekao zanat i nema sumnje da će šef struke crveno-belih znati kako da izvuče najbolje iz Tobija.

Kada je Bolomboj u pitanju, atleticizam i snaga su mu veliki kvaliteti, čime nadoknađuje ispodprosečnu visini za centra (203 cm), ali mu je najveći adut raspon ruku od oko 218 centimetara. Omogućava mu da odrađuje veliki posao u odbrani i mogao bi da bude Ivanovićev čovek za "prljave poslove". Nešto slično kao Hasan Martin prošle sezone, s tim što se od bivšeg košarkaša CSKA i Olimpijakosa s pravom očekuje više.

Imao je solidnu ulogu kod Dimitrisa Itudisa u Moskvi, Jorgos Barcokas je insistirao na njegovom dolasku u Pirej, mada na kraju nije uspeo ozbiljnije da se nametne, ali je upisao 67 nastupa prošle takmičarske godine, beležio prosečno 10,2 indeksna poena u Grčkoj, 5,4 u Evroligi. Može da bude bitan šraf u preuzimanjima, iskakanju, dobro čuva igrače sa različitih pozicija… Uz rad sa Ivanovićem bi mogli tek da vidimo najbolje od bivšeg košarkaša Jute i Milvokija.

Dolazimo i do bivšeg kapitena Baskonije Rokasa Gedraitisa. Moderno krilo, odličnih fizičkih predispozicija, a kao đak litvanske škole je i vrstan šuter. Dolazi praktično kao zamena za Ognjena Dobrića koji se preselio u Virtus.

Izražene atletske sposobnosti odlično koristi u tranziciji i prodorima, a voli i efektno da zakuca kada mu se otvori prilika, što će se posebno dopasti navijačima. Prodore može da reši flouterom, ali ima i snagu da završi na obruču. Ume i da iskreira sam poziciju za šut, ali je ipak bolji kada uz sebe ima dobrog plejmejkera, kao recimo Darijusa Tompsona prošle sezone. Uz Teodosića i Nejpira, pa i Luku Mitrovića koji ume odlično da pošalje izlazni pas iz reketa, mogao bi Rokas da zablista.

Može da bude od velike pomoći na skoku (4,1 prosek kroz karijeru u EL), a u odbrani bi Ivanović mogao na pravi način da upotrebi njegove fizikalije. Dobro ga poznaje jer ga je i doveo iz Albe u Vitoriju svojevremeno. Ali, sve pomenuto stoji u senci njegovog šuta koji je bez dileme Gedraitisov najveći adut.

Ima brz izbačaj i teško ga je braniti, a ume da pogodi i preko ruke. Kada dobije pas na liniji za tri poena, ne komplikuje previše, već se po pravilu diže i šalje loptu prema obruču. Pogađa iz svih uglova, a neretko se odlučuje za trojku i u tranziciji, što takođe pogađa u relativno visokim procentima.

U Evroligi je na 122 nastupa dosad pogodio 207 trojki iz 552 pokušaja (37,5 odsto), a minule sezone je pokvario blago procenat sa nekim iznuđenim šutevima (39/133, 29,3 odsto). U ACB je bio daleko precizniij (43,6 odsto), gde je kroz karijeru gađao sa 37,8 odsto uspešnosti sa distance.

Kad podvučemo crtu, Zvezda je u Gedraitisu dobila proverenog šutera i jednog od boljih ofanzivaca među krilnim igračima u Evropi. To potvrđuju i proseci od 11,6 poena tokom karijere u ACB ligi (110 nastupa) i 11,9 u Evroligi. Unapredila je unutrašnju liniju dolascima Simonovića, Tobija i Bolomboja, dobila adekvatnu zamenu za Kampaca na "kecu" u vidu Nejpira.

Sve u svemu, osam kvalitetnih igrača je potpisala Crvena zvezda ovog leta, produžila saradnju i Luki Mitroviću, te uz Nemanju Nedovića i Dalibora Ilića, koji su pod ugovorima, ekipa trenutno broji 11 članova. Ostaje da se vidi šta će biti sa Brankom Lazićem, Stefanom Lazarevićem i Nikolom Topićem, a izvesno je da crveno-beli nisu rekli ni poslednju reč na tržištu. Barata se u domaćim i evropskim medijima brojnim imenima, Italijani pišu da bi Teodosićevim koracima iz Bolonje mogao da krene Tornike Šengelija, mada je Gruzin vezan ugovorom za Virtus.

Pravi se ozbiljna ekipa na Malom Kalemegdanu – za visoke domete.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićŠabaz NejpirMajk TobiDžoel BolombojRokas Giedraitis

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara