Zek Ledej i Filip Petrušev (©Star Sport)
Zek Ledej i Filip Petrušev (©Star Sport)

Evroligaške kalkulacije: Crno-belima treba (bar) jedna pobeda, Zvezda zavisi od Žalgirisa i Baskonije

Vreme čitanja: 5min | čet. 30.03.23. | 10:13

Ekipa Duška Ivanovića biće eliminisana ako litvanski velikan i tim iz Vitorije dobiju svoje mečeve u petak

Tri kola iliti nešto više od dve sedmice ostale su do zaključenja prve faze Evrolige i ne pamti se ovakva neizvesnost za plasman u četvrtfinale.

Olimpijakos je prvi overio kartu, ubrzo su to učinili i španski giganti Real i Barselona, Monako je uprkos porazu od Žalgirisa u sredu uveče praktično siguran učesnik naredne runde takmičenja, pa su tako ostala još četiri upražnjena mesta. U sadašnjem odnosu snaga Fenerbahče (18-13), Makabi Tel Aviv (18-13), Partizan Mozzart Bet (17-14), Baskonija (16-15) i Žalgiris (16-15) glavni su kandidati da popune preostale četiri pozicije, nada tinja u redovima dvostrukog uzastopnog šampiona Evrope Anadolu Efesa (15-16), dok ostalima ulogu igra teorija.

Izabrane vesti

Krenimo od Partizan Mozzart Beta. Željko Obradović i njegovi učenici su posle ubedljive pobede nad Olimpijakosom doživeli poraz od Barselone zbog čega meč protiv Real Madrid u petak od 20.30 nosi dodatnu težinu.

Crno-belima bi (bar) jedna pobeda obezbedila četvrtfinale, a da bi to zaista bila samo jedna utakmica, potrebno je da se i drugi rezultati poklope. Pre svega da Žalgiris i Baskonija pretrpe poraze. Partizan Mozzart Betu posle duela sa Kraljevskim klubom sledi gostovanje Monaku sledećeg petka od 21 čas, dok je za kraj, 14. aprila od 20.30 ostao dolazak Panatinaikosa u Beograd. Nesumnjivo, svi u klubu bi voleli da ekipa iskoristi već sledeću meč loptu, ali čak i da se to ne dogodi, Monako ili Panatinaikos bi verovatno garantovali prolaz dalje.

Šta je sa ostalima? Virtus iz Bolonje je zvanično eliminisan iz trke posle teškog poraza od Makabija i pomenutog Žalgirisovog trijumfa nad Monakom. Crvena zvezda je ubedljivom igrom protiv Valensije zadržala minimalne šanse da se nađe u društvu osam najboljih klubova Evrope, ali su iste tanke. Ne i nepostojeće.

Crvena zvezda nalazi se u krugu timova koji su i dalje u igri, s tim da ne zavise isključivo od sebe. Tu su još milanska Olimpija i Valensija kojoj se iskra praktično ugasila još sinoć u Beogradu. Uz potrebu za nastavkom pobedničke serije, ekipi Duška Ivanovića je potrebno da Žalgiris i Baskonija izgube sve utakmice do kraja. Žalgiris bi čak mogao teoretski da ode dalje i sa svim porazima do kraja, ali bi tada drugi rezultati morali da se poklope tako da to nije realno.

Zvezda, Olimpija i Valensija bi zvanično završile plej-of trku u petak, pod uslovom da Žalgiris dobije Valensiju, a Baskonija Fenerbahče na svom parketu. Dakle, samo porazi litvanskog velikana i kluba iz Vitorije ostavljaju Zvezdu u daljoj igri. Podsetimo, Ognjen Dobrić je posle Valensije naglasio da "ekipa ne treba da razmišlja o kalkulacijama, već da bude fokusirana na teren" što je već dalo rezultat jer Zvezda igra sve bolje u poslednje vreme.

Kada smo već kod Žalgirisa, tim Kazisa Maksvitisa ima nominalno najlakši raspored do kraja što je naprednom statistikom pokrio analitičar Darijus Garuolis. Njegova računica bazirana je na formi timova kod kuće i na strani, kao i procentu pobeda svih klubova sa kojima će preostali kandidati ukrstiti koplja do kraja.

Žalgiris je pobedom nad Monakom potvrdio koliko je vruć parket u Kaunasu. Sedma recka u poslednjih devet mečeva u Žalgirio Areni dala je Maksvitisovoj ekipi krila za Top 8, a sve tri pobede do kraja bile bi idealan scenario. U petak stiže Valensija, pa u četvrtak Makabi i zatim ide na noge Bajernu u Minhenu. Pobedama nad Valensijom i Makabijem Žalgiris bi imao prednost u čak šest dvomeča što bi značajno podiglo šanse za četvrtfinale.

Anadolu Efes je sebe doveo u situaciju da mora da grebe za prolaz dalje i da ipak zavisi od drugih. Posle četiri poraza u proteklih šest kola dvostruki osvajač Evrolige mora da dobije sve, pa čak ni tada nije siguran. Atamanovi igrači savladali su milansku Olimpiju u meču gde je mač visio nad glavom, a onda doživeli senzacionalni poraz od Albe u Berlinu što ih je udaljilo od Top 8. Čak je i Ergin Ataman tada izjavio da "99 odsto Efes neće u plej-of" i poželeo sreću ostalima.

Efes do kraja ima Virtus na svom parketu večeras od 19.30, da bi za sedam dana gostovao Fenerbahčeu i onda dočekao Monako kod kuće poslednjeg dana takmičenja.

Makabi je demonstracijom sile protiv Virtusa u utorak pokazao da je spreman da napravi važan iskorak i čak proba da preotme peto mesto od Fenerbahčea, što bi izvesno značilo i da bi protivnik u plej-ofu bio Monako, a ne Barselona kako to sada "crta" tabela.

Zanimljivo, Ponos Izraela donedavno nije vezao dve pobede još od decembra, a sada je nanizao četiri recke i večeras bi protiv milanske Olimpije od 20.05 kao domaćin mogao da završi posao. Makabi na papiru čeka najteži posao od svih preostalih kandidata za četvrtfinale, jer posle Olimpije ide narednog četvrtka u goste Žalgirisu, a onda dočekuje Real Madrid koji sa Olimpijakosom juri vrh tabele. Ipak, vredno je pomena to da su igrači Odeda Kataša počeli da igraju najbolju košarku u važnom delu sezone, jer su dobili sve utakmice protiv direktnih konkurenata - Fenerbahče, Efes i Baskoniju. Osim toga, ima i bolji međusobni skor protiv Valensije, Efesa i Partizan Mozzart Beta.

Osamnaest pobeda trebalo bi da bude dovoljno, ali je 19 "sigurna kuća" i učinak kojem se teži za miran san. Zbog toga će preostala tri kola, počev sa večerašnjim utakmicama, biti i te kako zanimljiva.

EVROLIGA - 32. kolo

Četvrtak:

19.30: (1,15) Efes (20,0) Virtus Bolonja (6,50)

20.05: (1,30) Makabi Tel Aviv (17,0) Olimpija Milano (4,10)

20.30: (1,05) Barselona (27,0) Alba (11,0)

Petak:

19.00: (3,70) Bajern Minhen (16,0) Monako (1,35)

19.00: (1,35) Žalgiris (16,0) Valensija (3,70)

20.30: (1,90) Baskonija (15,0) Fenerbahče (2,10)

20.30: (1,15) Olimpijakos (20,0) Panatinaikos (6,50)

20.30: (2,10) Partizan Mozzart Bet (15,0) Real Madrid (1,90)

21.00: (3,70) Asvel (16,0) Crvena zvezda (1,35)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara