Matijas Lesor, Dante Egzum, Zek Ledej, Kevin Panter (Foto: Starsport)
Matijas Lesor, Dante Egzum, Zek Ledej, Kevin Panter (Foto: Starsport)

Fantastična četvorka: Kako su Lesor, Egzum, Panter i Ledej napravili razliku

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.04.23. | 12:38

Partizan Mozzart Bet jedini klub sa četiri igrača među 25 najkorisnijih u Evroligi

Vratio se Partizan u Evroligu posle osam godina i predvođen tvorcem najvećeg uspeha u istoriji kluba odmah izborio plasman u plej-of. Stvorio je Željko Obradović ozbiljan tim tako što je sačuvao kostur prošlogodišnjeg i nadogradio ga igračima proverenog kvaliteta.

Bilo je oscilacija, povreda, problema, ali Partizan Mozzart Bet je furiozno završio ligaški deo takmičenja sa 16 pobeda i pet poraza od sredine decembra. Tako je zaokružio učinak u povratničkoj sezoni na odličnih 20-14 i zauzeo šesto mesto u konačnom poretku. Čega ga epski okršaj sa Real Madridom u četvrtfinalnoj seriji, koja počinje 25. aprila u španskoj prestonici (igra se po sistemu 2-2-1 na tri pobede).

Izabrane vesti

Iako se mora odati priznanje čitavom timu, posebno jer je roster praktično sveden na 12 igrača (Balša Koprivica i Vladimir Brodzijanski odigrali po pet utakmica, Đorđije Jovanović i Gregor Glas po jednu), nekolicina se izdvojila. Na čelu sa MVP kandidatom Matijasom Lesorom.

Francuz je imao impozantnu sezonu. Žargonski rečeno, eksplodirao je. Odigrao svaki meč, provodio oko pola sata na terenu u proseku (30:21) i beležio 12,1 poena i 7,3 skokova. Sve to za prosečan indeks 19,5 - drugi najbolji u elitnom takmičenju iza Saše Vezenkova (22,2).

Borio se lavovski pod obručima sa najboljim peticama na kontinentu, neretko bio i jedini centar Partizana u rotaciji. Davao energiju ekipi efektnim potezima i borbenošću, a uprkos velikom naporu, nije odustajao. Samo šest igrača provodilo je više vremena na parketu po nastupu.

Jedan od njih je i Zek Ledej. Nastavio je gde je stao minule sezone. Bio jedan od lidera ekipe u svakom smislu. Spreman da preuzme odgovornost, povuče tim kada se nađe u problemu. Pogađao je sa distance, iz svojih omiljenih pozicija u reketu, neretko bio potpuna engima za protivničke odbrane zahvaljujući širokom napadačkom arsenalu. Izgarao u odbrani i protiv viših i snažnijih igrača, žustro se borio za svaku loptu.

Na kraju je provodio 30:33 minuta po nastupu u igri, a poput Lesora, ubeležio ih je 34. Prosečno je beležio 10,9 poena i 5,1 skok, uz indeks 13,9. Kada se podvuče crta, još jednom je bio pravi Željkov vojnik.

A lider Obradovićeve čete, od minulog leta i sa trakom oko ruke, ponovo je bio Kevin Panter. Minule sezone jedan od najboljih igrača Evrokupa ove je bio jedan od prvih strelaca Evrolige. Tačnije deveti. Beležio je 15,5 poena u proseku, a sve to kao deo "50-40-90" kluba. Dakle, pogađao je u visokim procentima iz igre (50,2 odsto za dva i 41,7 za tri), a sa 90,6 odsto uspešnosti sa linije penala 12. je najprecizniji u takmičenju.

Uz sve to, davao je neke od ključnih poena. Često, kao u poslednjem kolu protiv Panatinaikosa, znao da se "zapali" kad utakmica beži timu iz ruku. Pogađao pobedonosne šuteve, kao recimo u susretu sa Monakom kada je trojkom overio trijumf i obezbedio Partizanu plasman u doigravanje. Opravdao je Obradovićevo poverenje i kapitensku ulogu u potpunosti, na kraju bio i među 20 najkorisnijih igrača Evrolige (14,2 indeks).

Pomenuta trojka je i minulu sezonu okončala u crno-belom dresu, a kao idealno osveženje stigao je as NBA pedigrea - leteći Dante Egzum. Posle svega što je uradio kao košarkaš Partizana, možemo slobodno da konstatujemo - jedan od najspektakularnijih igrača Evrolige. Ali i mnogo više od toga.

Pored bombastičnih zakucavanja i "postera" za naslovnice košarkaških časopisa, Egzum je nebrojeno puta znao da preokrene tok utakmice. Pronalazio rešenja usred napadačke stagnacije ekipe, rušio najčvršće odbrane kao čunjeve snažnim prodorima. Na kraju je bio drugi strelac ekipe sa 13,3 poena, takođe uz sjajna procente: 60,5 odsto za dva, 42,4 za tri i 85,9 sa linije penala. Prosečno je imao 14,8 indeksnih poena po nastupu.

Dao je novu dimenziju u napadu Partizanu australijski reprezentativac i dokazao da pripada samom vrhu evropske košarke. Možda i da još ima prostora za njega i u NBA ligi.

Kada se podvuče crta, pomenuta četvorka Parizana imala je dvocifren indeks korisnosti (sledeći prema indeksu Džejms Naneli sa 8,8), a njihov značaj za igru i rezultate dodatno dobija na značaju kada se u ozbir uzme da su sva trojica u 20 najkorisnijih u Evroligi. Pravo su blago crno-belih, koji tako mogu da se pohvale kao jedini tim sa četvoricom igrača u 25 najvrednijih.

VODEĆA ČETVORKA PARTIZAN MOZZART BETA U EVROLIGI

1. Matijas Lesor (34/21): 12,1 poen, 7,3 skoka, 19,5 indeks

2. Dante Egzum (33/7): 13,3 poena, 2,8 asistencija, 14,8 indeks

3. Kevin Panter (34/21): 15,5 poena, 2,4 asistencije, 14,2 indeks

4. Zek Ledej (34/29): 10,9 poena, 5,1 skok, 13,9 indeks

Napomena: Ime i prezime igrača, ukupan broj nastupa i u startnoj petorci, prosek poena i drugog najboljeg statističkog parametra, prosečan indeks korisnosti


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetŽeljko ObradovićMatijas LesorKevin PanterZek LedejDante Egzum

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara