Gurović, Pešić i Divac (© MN Press)
Gurović, Pešić i Divac (© MN Press)

Gurović: Zlato u Manili bilo bi veći uspeh od Indijanapolisa

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.09.23. | 09:01

Proslavljeni reprezentativac oduševljen uspesima košarkaša Srbije u Manili na Mundobasketu

KoViše od 21 godinu čekamo na košarkaško zlato i čini se da nikada bliže nismo bili od 2002. kada smo pokorili svet u Indijanapolisu. U nedelju ćemo protiv Nemaca u Manili imati priliku da uradimo isto. Tačka koja spaja ova dva velika uspeha je Svetislav Pešić. Selektor pre više od dve decenije, a i danas. Stručnjak koji je nekoliko dana pre početka šampionata proslavio 74. rođendan. Iako je bio osporavan i na meti kritika, posebno posle poraza od Italije, prekaljeni trenerski vuk po ko zna koji put tokom višedecenijske karijere dokazuje kvalitet. Imaće priliku da se okiti zlatnom medaljom baš kao što je to bio slučaj u Indijanapolisu kada je između ostalih imao Milana Gurovića u timu.

Izabrane vesti

"Čudan smo mi narod, uvek volim da potcenjujemo pre nego što pogledamo u svoje dvorište. Nema to veze da li je košarka ili bilo šta drugo. To je neka naša karakteristika. Svetislav Pešić je samo pokazao da godine nemaju nikakvog uticaja na sve što radi. Uostalo izvanredan posao je uradio, podelio uloge, psihološki pripremio ekipu za ovaj velilanstven uspeh. Nadam se da ćemo u nedelju još više da se radujemo", počinje razgovor Milan Gurović.

Nema ljubitelja košarke koji ne zna koliko je Milan Gurović bio bitan za osvajanje zlata pre više od dve decenije kada su dres Jugoslavije nosili asevi poput Dejana Bodiroge, Predraga Stojakovića, Vlade Divca... danas neki drugi momci napadaju zlato.

"Nema dileme da bi današnje zlato bilo veći uspeh nego ono što smo mi uradili u Indijanapolisu. Pre svega jer su svi otpisali ovu današnju ekipu, a oni su dokazali kvalitet. Mi sa druge starne smo imali veliki pritisak i breme favorita što je bilo normalno jer smo na taj šampionat stigli kao šampioni Evrope pa je medalja bila pod moranje".

Srbija jeste imala jedan poraz, onaj mučni protiv Italije, ali on kao da je razdrmao čitavu ekipu koja sada izgledao kao mašina.

"Iskreno ne znam koja utakmica je bila bolja, da li ona protiv Litvanije ili sada protiv Kanade. Mislim da je ekipa pokazala zajedništvo, što zbog Boriše, što zbog timske ambicije da se pobeđuje. Svu su otpisali i Karija i igrače, rekao sam i javno pre prvenstva, najopasniji smo u toj situaciji. Ispostavilo se da je to stvarno tako. Skinuli smo teret sa sebe što je stvarno bitno sa psihološke strane, sada smo došli do sjajne situacije da nasmejani i rastrčani napravimo nešto neverovatno. Već sada smo napravili veliki uspeh za malu zemlju kao što je Srbije, svi smo ponosni na ove momke".

Morali smo temu da prebacimo na konkretna imena. Prvi na redu - Bogdan Bogdanović.

"Očekivano. Šta drugo da kažem osim toga. Momak je lider. Ima kvalitet. Za mene na svom nivou, a taj nivo je elitni. Imao je tu jednu lošu utakmicu protiv Italije, ali onda reakcija... ne znam šta bih rekao, neverovatna reakcija. Kapitenska reakcija".

Sledeći na redu - Aleksa Avramović.

"Verovatno najbolji šesti igrač na čitavom šampionatu. Pravi čuda na parketu, i u napadu i u odbrani.".

Nikola Milutinov igra na izuzetno visokom nivou.

"Pre prvenstva sam rekao da je najbolji centar. Potvrdio je to. Čak bez ikakve dileme je potvrdio. Pokazao je da nema nikakve veze što ne igra u NBA ligi. Jednostavno nema ko da ga čuva na ovom prvenstvu".

Naredna imena je Milan Gurović insistirao da istakne u prvi plan i to sa potpunim pravom jer su ovi momci svojim izdanjima to i zaslužili.

"Jako sam ponosan na moje momke, svi su oni naši naravno, ali moji Simanić, Dobrić, Gudurić i Davidovac, oni su od moje ruku delo i stvarno ih sve obožavam i preponosan sam dok ih gledam u dresu Srbije".

Posle izvanredne pobede nad Kanadom, nekako smo svi očekivali da ćemo u finalu ukrstiti koplja sa Amerikom, međutim, Nemci su imali drugačije planove.

"Iskreno navijao sam da to bude Amerika, da osvojimo zlato protiv njih i da sve zaokružimo".

Ipak...

"Košarka je to. Nekada dva i dva ne mora da bude četiri. Nemci su odigrali sjajno. Imaju Šredera koji je njihov motor, plus Vagnera koji se meni izuzetno sviđa kako izgleda na terenu. Baš su dobar tim, lepo ih je i gledati. Naravno u nedelju navijamo protiv njih, ali i njima mora da se čestita na svemu što su uradili. Mislim da smo ipak bolji od njih. Samo mirno, hladne glave, agresivno i možemo do zlata", završava Gurović javljanje za Mozzart Sport.



tagovi

Milan GurovićSvetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara