Vladimir Lučić (©Star Sport)
Vladimir Lučić (©Star Sport)

INTERVJU - Vladimir Lučić: Ljubomoran sam na igrače večitih, u moje vreme smo po velike pare išli daleko od kuće

Vreme čitanja: 12min | čet. 29.12.22. | 08:01

“Moja primanja za pet godina u Partizanu su možda na nivou jedne i po mesečne plate nekih igrača Crvene zvezde, a kod nekih igrača možda i samo jednomesečne“, priča kapiten Srbije u intervjuu za Mozzart Sport

Skoro puna decenija prošla je otkako je Vladimir Lučić napustio Partizan Mozzart Bet i teško da bi neko mogao da poveruje u to da još nije imao mogućnost da se nadigrava sa klubom u kojem je doživeo neke od najlepših trenutaka dosadašnje karijere.

Deset godina je proletelo kao dlanom o dlan. Istina, najveći deo Lučićeve pečalbe u Španiji i Nemačkoj Parni valjak proveo je u borbi sa finansijskim i kadrovskim problemima i daleko od Evrolige, ali je poslednjih godina kriva počela da ide uzlaznom putanjom.

Izabrane vesti

Partizan Mozzart Bet sada igra Evroligu i, što je u vreme kada je kapiten Srbije sazrevao i rastao pod skutima Duška Vujoševića bilo nezamislivo, može dobro da plati svoje igrače. Takve su danas mogućnosti dva najveća srpska kluba. U Humsku se pre godinu i po dana vratio Željko Obradović, sa njim i novi entuzijazam uz asove koji su igrali po najboljim evropskim klubovima. Na Mali Kalemegdan sleteo je argentinski tandem koji je zaludeo navijače. Isti je naterao košarkašku Evropu da se zapita – kako su večiti postali toliko moćni da mogu da pariraju bogatijima od sebe?

Četvrtak, 20.30: (1,35) Partizan Mozzart Bet (16,0) Bajern Minhen (3,50)

Po dolasku Luke Vildose i pogotovo Fakunda Kampaca za najveći ugovor u istoriji srpske i regionalne košarke, selektor Hrvatske Aco Petrović izjavio je da “večitima nije mesto u ABA ligi sa tolikim budžetima“, dok je opet Roko Leni Ukić jasno poručio da je “ligi potrebno što više kvalitetnih pojedinaca“. A, šta kaže Lučić kada poredi dve epohe?

“To ne može da se stavi u istu rečenicu, ako pričamo o periodu iz moje poslednje godine u Partizanu i ovo sada“, na prvu će Vladimir Lučić u razgovoru za Mozzart Sport, pa dodaje:

“Sa jedne strane dobro je da je došao trenutak da igrači mogu u Beogradu, u zemlji gde su rođeni, da igraju za veliki novac, da ne moraju da idu i traže to daleko od kuće. To pre nije bio luksuz koji smo mogli da priuštimo sebi. Budžeti za igrače koji su došli jako rano u Partizan bili su potpuno drugačiji. Evo ti primer, moja primanja za pet godina u Partizanu su možda na nivou jedne i po mesečne plate nekih igrača Crvene zvezde, a kod nekih igrača možda i samo jednomesečne. Ne pričam samo o mojih pet godina boravka u klubu, već i tome što smo mi koji smo bili tu doneli za taj period... Filozofija je sada kompletno drugačija, da ne može da se uporedi. Ima dobrih i loših stvari“.

Kako tebi sve to izgleda?

“Iskreno sam malo i ljubomoran, jer nisam bio u mogućnosti da igram u ekipi sa tolikim budžetom i istovremeno budem u gradu u kojem sam rođen, odrastao, u klubu u kojem se osećam lepo. Finansijske stvari sam morao da tražim na drugom mestu. Pazi, Evroliga u ovakvom sistemu, plus javnost u Srbiji koja nije nimalo laka, ne dozvoljava da se tim pravi kao nekada. Na primer, da u ekipi budu dvojica stranaca i deset domaćih igrača. Jako je teško sada dovesti kvalitetnih domaćih igrača, a kamoli još mladih koji će biti u formi, strpljivi sa traženjem svoje uloge, koji mogu da se obavežu na rad u dužem periodu. Potpuno dva različita vremena, teško ih je uporediti“.

Kada pričaš o našoj javnosti, odavno se izgubio osećaj strpljenja, da se neko sačeka...

“Da, danas toga više i nema, zbog čega klubovima prilično odmažu. Jer, kada bi se jedan klub odlučio za put rada sa mladim snagama i došlo do neuspeha, što je u takvim okolnostima normalna stvar, vrlo brzo bi popustilo strpljenje navijača, javnosti. To se Zvezdi ove godine već desilo, jer su doveli perspektivnog, kvalitetnog mladog trenera koji posle nekoliko poraza nije naišao na podršku navijača i javnosti. To bi se desilo u bilo kom timu, jer u Zvezdi i Partizanu, jedni i drugi znaju samo za uspeh i rezultate, bez obzira na sve priče. Kada dođe do vezanih poraza izraziće se nezadovoljstvo i teško je funkcionisati, graditi tim sa mladim igračima ako trener nema punu podršku i autoritet kao što je svojevremeno imao Dule (Vujošević). On je godinama imao gotovo potpunu slobodu da sam odlučuje i snosi posledice za eventualni neuspeh, dok su iza njega stajali svi. A, neuspeha je bilo jako malo“.

Misliš li da bi ovakav iskorak Zvezde i Partizan Mozzart Beta mogao da utiče pozitivno i na ostatak regiona?

“S obzirom da je većina klubova u državnom vlasništvu, sve zavisi od spremnosti ljudi da okupe sponzore i obezbede budžete. Očigledno bez novca teško je dovesti velike igrače i dobiti kvalitet koji na nivou Evrolige pravi razliku. To mora da se plati, koliko su sada spremni ostali da uđu u trku sa tim ne znam. Ova situacija sa takvim budžetima Zvezde i Partizana je dobra, ali i loša za nas koji smo bili tu ne tako davno. Možda mi gledamo na sve ovo sa određenim nezadovoljstvom“.

NIKAKO DA ZAIGRAM PROTIV MOG PARTIZANA

Vladimir Lučić (©Star Sport)Vladimir Lučić (©Star Sport)

Nažalost, nećeš moći da istrčiš na parket Beogradske arene i zaigraš pred svojim Grobarima...

“Nisam imao priliku uopšte da se ukrstim sa Partizanom na terenu, a otišao sam pre skoro deset godina. Ne samo da nisam mogao da igram, nisam mogao ni da gledam Partizan uživo, jer su sezone trajale paralelno i završavale su se istovremeno, pa čak naše i kasnije. Zbog toga nisam bio u mogućnosti da dođem u dvoranu“, priča Lučić i nastavlja:

“Pošto ne mogu da igram, zahvalan sam klubu što mi je omogućio da dođem koji dan pre ekipe, da je dočekam ovde, da nastavim svoj oporavak. Biću uz saigrače, moći ću da budem kraj terena i ispratiću sve, na neki način doživeću atmosferu, mada sam više navikao na Pionir. Imao sam neke utakmice i u Areni i verujem da će svakako biti lepo. Možda ne zvučno jer to nije ta akustika, ali svakako hoće vizuelno“.

Kakvo je stanje tvoje povrede?

“Dobio sam udarac pre skoro četiri nedelje, na treningu. Prva tri-četiri dana sama dijagnoza, s obzirom na problem koji sam od ranije imao sa laktom, više je bila vezana za to. Nismo ni doktori, ni ja mislili da će biti ozbiljnija povreda. Nakon pregleda specijaliste konstatovana je parcijalna ruptura ligamenta, pa sam osuđen na protezu, longetu tokom naredne četiri sedmice. Početkom 2023. trebalo bi da se vratim radu, pre svega jačanju ruke, onda ulasku u kontakt i timski trening“.

Bajern je u Beograd došao opterećen povredama, pre svega tvojom, onda i Andreasa Obsta koji je takođe doživeo povredu lakta, samo šuterske ruke. Andrea Trinkijeri nije vodio prošlu utakmicu, ali je on doputovao sa ekipom, bilo je takođe i drugih problema sa virusom, povredama...

“Nažalost, od starta sezone nemamo sreće sa povredama i pre svega nekim bolestima, virusima. Ni dan danas nismo uspeli da se sklopimo i bar treniramo zajedno, iako imamo prilično veliki roster. Od samog početka nešto se dešava, prvo smo se priključili mi iz reprezentacija nešto kasnije, pa se desilo nekoliko ozbiljnih povreda, neki su se vraćali iz povreda, drugi iz virusa koji nas prati mesecima... Tako je i za ovu utakmicu. Neću biti u prilici da pomognem saigračima, kao i u nekim prethodnim utakmicama, izgubili smo i Endija (Obsta) koji je u ovoj sezoni pronašao formu, odličan šuter i skorer koji donosi napadački kvalitet. Uprkos veličini rostera, nedostaje da se iskristališu uloge, što nije moguće i dalje zbog svih izostanaka“.

Vladimir Lučić (©Star Sport)Vladimir Lučić (©Star Sport)

Iako je i kod Obsta i kod tebe u pitanju mehanička povreda, ipak se radi o dvojici igrača koji nisu imali mnogo odmora tokom proteklih meseci. Od kraja prošle sezone imali ste dosta obaveza u reprezentacijama, zbog čega niste dobili pravi odmor po završetku Evrobasketa... Da li ste možda pričali o tome pod kolikim ste opterećenjem i da li uopšte više primećujete takve stvari?

“To su više komentarisali igrači koji ranije nisu imali iskustva sa reprezentacijama, kao mi tokom svih prethodnih godina. Nisu ranije završavali sa odmorima i ulazili u trening pre nekog perioda. Endi sada ima veću ulogu i minutažu u odnosu na prethodne sezone. Otkako sam u Bajernu, to je sada već sedam godina, uvek imam najveću ili jednu od najvećih minutaža, što kroz Evrokup i sada Evroligu. Na neki način sam svoje telo navikao na sve, koncentrisan sam na to da isto pazim shodno načinu na koji živim, te naporima“.

Opet, nije prijatno kada ti se tako nešto dogodi...

“Profa (Vladimir) Koprivica je uvek imao rečenicu: ’Nema slučajne povrede’. Verujem da je to tako. Kao što si rekao, na mehaničke povrede i udarce, pogotovo na treninzima, teško možeš da utičeš. Dobra stvar je da su takve prirode da koliko-toliko možemo da ostanemo u treningu, odnosno da sada na primer mogu da radim vežbe za noge i desnu stranu tela, pa fizički i kondicijom neću izgubiti toliko, koliko bih da je neka ozbiljnija povreda u pitanju. Lično sam već od sedmog ili desetog dana mogao da odem u teretanu i radim, trčim...“

Partizan Mozzart Bet je izašao iz rezultatske krize, nanizao četiri pobede i Željko Obradović je otkrio neke detalje obimnog skautinga vaše ekipe. Kako ste vi analizirali crno-bele?

“Krenuli su dobro, pa su došli do određene krize. U Evroligi sa ovim sistemom takmičenja je normalno da se takve stvari dešavaju. Malo im je falilo da imaju tri-četiri pobede više. Ne sećam se sada na pamet, ali utakmica u Vitoriji je praktično bila dobijena, pa Asvel, večiti derbi gde su promašena dva otvorena šuta za pobedu, pa su dobili trojku za kraj, plus Valensija... Dakle, uz malo sreće i više iskustva mogli su zasluženo da dobiju četiri utakmice, a sa takvim učinkom to je već izvanredan početak sezone. Ne mora da znači da ista neće na kraju da bude takva, jer ima još mnogo da se igra. Partizan uz malo veću koncentraciju ili malo više iskustva, a igrači su skupili to iskustvo dosad, mogu da poprave plasman uz prepoznatljiv kvalitet domaćeg terena“, priča Lučić i nastavlja:

“Što se nas tiče, mnogi igrači imaju napadačke i defanzivne uloge, nema pravog lidera, u svakoj utakmici neko drugi može da iskoči i bude važan za ekipu. Fizički smo dobri, možemo da igramo i sa niskim petorkama gde može dosta da se preuzima, defanzivno da budemo pretnja rivalima. Mi nemamo previše iskustva igranja u Evroligi, pogotovo jer je ovde svaka utakmica važna, za razliku od NBA lige i jedna može da ti menja sezonu na jednu ili drugu stranu. Partizan je u dobrom ritmu i u pobedničkom nizu. Mi smo sa osam-devet igrača bili na nezgodnom gostovanju u Kaunasu, prethodno smo savladali Valensiju i neke utakmice u nemačkom prvenstvu. Verujem da će svim momcima biti drago da igraju u Areni i osete tu atmosferu. Daćemo sve od sebe da se nadmećemo do samog kraja“.

BAJERN NEMA LUKSUZ DA PARIRA BOGATIJIMA... NI ZVEZDI

Vladimir Lučić sa saigračima iz Bajerna (©Star Sport)Vladimir Lučić sa saigračima iz Bajerna (©Star Sport)

Bajern je ovog leta napravio možda i najviše promena u odnosu na protekla dva-tri leta. Nekoliko važnih igrača je otišlo, dovedeni su igrači bez evroligaškog iskustva, da li je možda ideja kluba bila da se krene u nekom drugom smeru?

“Ne, jednostavno bez ozbiljnog, planiranog budžeta teško je konkurisati najvećim evropskim timovima i ’otimati’ igrače na ključnim pozicijama, pre svega na plejmejkeru i centru, a to prvo žele da pokriju sve ekipe koje su finansijski mnogo moćnije. Ne mislim tu samo na klubove iz Evrolige, već i Evrokupa. Bajern nema taj luksuz da, u slučaju eventualnih povreda i virusa kao što je to sada, dovede igrače i popuni roster ili dovede ozbiljne igrače. Na primeru Crvene zvezde vidi se koliko jedna ekipa koja je imala slab početak, sa dovođenjem dva vrhunska igrača, talenta, takmičara, prvo Vildose, sada i Kampaca, pa i trenera može da promeni celokupan tok sezone. Od ekipe koja je bila na dnu tabele postane jedan od ozbiljnih konkurenata za odlazak na Fajnal for“.

Zvezda je u trenutku smene trenera imala 1-6, potom je došla do skora 7-1...

“Eto, u Jadranskoj ligi su bez poraza od promene trenera, uz taj jedan poraz od milanske Olimpije u Evroligi. S obzirom da smo mi igrali tu utakmicu u trenutku kada je Vildosa došao, to je najveći kvalitet koji je Zvezda dobila – jer ima igrača koji svojim talentom čini boljom celu ekipu. Sada uz Kampaca kojeg praktično niko drugi u Evroligi nije mogao da priušti... Bajern nema taj luksuz da parira čak ni Crvenoj zvezdi, a kamoli mnogo većim budžetima u Evroligi“.

Dakle, radite u skladu sa mogućnostima...

“Iz tog razloga, ljudi koji se bave tim stvarima u klubu moraju praktično da se upuštaju u određene rizike. Prethodnih nekoliko godina dovodili su igrače poput Boldvina, Rejnoldsa i još nekih koji su imali izvanredne sezone, koji su pomagali ekipi da napravi rezultate na nivou Evrolige. Oni nisu igrali za ogromne ugovore, već su dovođeni sa idejom da u Bajernu imaju veću ulogu nego u prethodnim klubovima i odatle da traže odskočnu dasku za naredne ugovore. To je ideja na koju se oni oslanjaju, u kojoj uvek postoji određeni stepen rizika“.

Zanimljiv je pogled na tabelu u Evroligi. Prvih pet ekipa imaju isti skor (10-5), dok je vodećih deset klubova u dve pobede razmaka. Koji je razlog takve ujednačenosti lige?

“Ujednačen je kvalitet timova, definitivno. Evo, Efes je jedva uhvatio kontinuitet iako se radi o ekipi koja je zadržala kostur iz prošle sezone, mada su imali svoje probleme. Oni opet imaju taj momemat da sporije ulaze u sezonu, a onda kada uhvate ritam idu do kraja, u serijama prave rezultate i evo, osvojili su titulu za titulom. U klubovima se dosta toga menja, od trenera, do nosilaca igre koji menjaju sredine, pa je potreban određeni period da se stvori hemija i iskristališu uloge. Nekada je jako teško do toga da se dođe kroz godinu dana. Možda je to jedan od osnovnih razloga“.

Doduše, imate i mnogo obaveza na svim frontovima...

“Sezone su zaista jako naporne, ne samo u Evroligi, već i domaćem prvenstvu. Zato svi moraju da igraju na 100 odsto stalno jer te čekaju drugi klubovi koji žele da se dokažu protiv evroligaša, da pokažu da je i njima možda tamo mesto. Veliki broj utakmica može da dovode do toga da ekipa nije stalno na 100 odsto. To opet jeste draž i lepota igranja u Evroligi, gde je izuzetna važnost svake pobede jer na kraju jedan poraz više može da te odvoji od četvrtfinala. U odnosu na NBA gde utakmice mogu da budu i revijalnog karaktera, u Evroligi je svaka borba za sebe, kao da je plej-of“.

IZGUBIĆEMO DVE GODINE AKO NE ODEMO NA MUNDOBASKET

Vladimir Lučić (©MN Press)Vladimir Lučić (©MN Press)

Prošlo je mesec i po dana od novembarskih utakmica protiv Velike Britanije i Turske u kvalifikacijama za Mundobasket. Da li posle te dve pobede kod vas postoji neka vrsta olakšanja, gledajući na raniju eliminaciju u osmini finala Evrobasketa?

“Ne mislim da neko razmišlja na taj način da je dobro što su te dve pobede došle posle neuspeha. Poraz od Italijana je deo ove generacije, bolna je stvar i biće bolna dugo vremena. Teško da bilo koja pobeda kasnije može da donese utehu zbog tog poraza u Berlinu. Opet, jako je važno zbog cele generacije to što smo slavili pobede u avgustu, pa onda i u novembru, pogotovo protiv Turske u onom duelu koji je sam po sebi imao ogroman značaj za obe strane, jer nam sada ostaje da ostvarimo jedan trijumf i nađemo se na Mundobasketu. To nam potencijalno otvara vrata Olimpijskih igara 2024. godine. Bez dva velika takmičenja u naredne dve godine neki stariji igrači i nosioci bi izgubili mnogo. Zato je važno što smo sada tu gde smo. U košarci nema minulog rada, već si dobar onoliko koliko je dobra tvoja poslednja utakmica. Posle neuspeha u Berlinu želimo novu šansu, da probamo da napravimo dobar rezultat“.

Februar i završetak kvalifikacija su daleko, mnogo toga mora da se izdešava do tada, ali da li je možda već bilo kontakta reprezentacije i kluba oko toga da zajedno sa Ognjenom Jaramazom opet pomogneš reprezentaciji?

“Nema nekog velikog razgovora. Kada je bilo prošlo okupljanje, nisam bio u mogućnosti da se odazovem za utakmicu sa Velikom Britanijom. Klub je izašao reprezentaciji u susret i pustio Jaramaza, a meni odmah posle meča sa Albom da već sledeći dan odletim za Beograd i budem na raspolaganju ekipi protiv Turske. Ako klub dozvoli, a klub ne može da ti zabrani da ideš ako ti hoćeš da igraš i nemaš obaveza u Evroligi, što se mene tiče – biću tu. Naravno, podrazumevam tu i povrede. Nadam se da će moj oporavak ići u najboljem mogućem pravcu“.

EVROLIGA – 16. kolo

Četvrtak:

19.00: (2,55) Baskonija (14,5) Real Madrid (1,60)

20.05: (2,15) Makabi Tel Aviv (14,5) Efes (1,80)

20.30: (1,55) Olimpija (14,5) Valensija (2,70)

20.30: (1,35) Partizan Mozzart Bet (16,0) Bajern Minhen (3,50)

21.00: (1,30) Monako (16,0) Žalgiris (3,90)

Petak:

19.00: (2,30) Crvena zvezda (14,5) Barselona (1,70)

20.00: (1,45) Asvel (15,0) Alba (3,05)

20.00: (2,05) Panatinaikos (13,5) Olimpijakos (1,90)

20.30: (2,05) Virtus Bolonja (13,5) Fenerbahče (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Vladimir LučićKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaKK Bajern Minhen

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara