Nemanja Nedović i Duško Ivanović (Foto: Starsport)
Nemanja Nedović i Duško Ivanović (Foto: Starsport)

Istorijskih 20 minuta Zvezde od kojih bi Ivanović da napravi 40

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.11.22. | 14:35

Crveno-beli dozvolili Ciboni samo 15 poena u drugom poluvremenu

Otpočeo je Duško Ivanović trijumfalno svoj boravak na Malom Kalemegdanu. Najpre dobio Asvel u neizvesnoj završnici na debiju, a potom vodio Crvenu zvezdu do najubedljivijeg trijumfa u sezoni protiv Cibone, u svom prvom meču u ABA ligi (92:53).

Dve preko potrebne pobede za crveno-bele. Dobili su na samopouzdanju, pokazali da dobro usvajaju zamisli novog trenera, mada je jasno da je potrebno još vremena da bi Ivanović složio sve kockice. Ipak, početak iskusnog stručnjaka na klupi srpskog i regionalnog šampiona ukazuje da su pred Zvezdom bolji dani.

Izabrane vesti

Prvo poluvreme protiv Asvela je model po kojem bi izabranici trofejnog crnogorskog stručnjaka trebalo da igraju u nastavku sezone. Primili su 23 poena, igrali veoma angažovano u odbrani. Zatvorili protivniku sve prilaze ka košu, sprečili prodore Retina Obasohana, limitirali korpulentnog Jusufu Fala i bili na gotovo svakom šutu rivala. U napadu bili strpljivi, tražili prava rešenja, odigrali prilično raznovrsno, što je dovelo do viška od 15 poena pred veliki odmor.

U nastavku je došlo do pada, ali su u finišu crveno-beli nošeni fantastičnom podrškom sa tribina uspeli da se vrate. Verovali su u pobedu uprkos minusu od osam poena, pronašli snage da preokrenu rezultat i nošeni fantastičnom podrškom sa tribina dvorane Aleksandar Nikolić upišu zlata vredan trijumf.

S ozbirom da su manje od 48 sati kasnije ponovo kročili na parket, nisu uspeli da nastave u istom ritmu na startu susreta sa Cibonom. Solidno su otvorili meč, ali je usledio period stagnacije u napadu, koji je rival iskoristio da se okuraži, nakratko i preokrene, ali da pre svega okonča prvi kvartal u egalu (21:20).

A onda su strele Nemanje Nedovića ubrizgale novu energiju ekipi. Nanizao je tri trojke i još jednom pokazao zašto spada u red najboljih bekova Evrope. Za par sedmica je uspeo da podesi nišanske sprave (prvi put nastupio 28. oktobra u pobedi nad Bajernom), pogodio 6/7 šuteva u pobedi nad Vukovima (za tri 5/6) i upisao rekord sezone sa 24 poena. Karakterističnim prodorima je probijao odbranu rivala i ostavljao joj dva izbora – da ga gleda kako polaže loptu u koš ili da ga pošalje na liniju penala (iznudio šest faulova, šutirao 7/8 sa crte). Upisao je dve asistencije, nijednom nije izgubio loptu i susret okončao sa indeksom 30.

Zagrepčani su bili nemoćni da ga zaustave, a kada su crveno-beli nanjušili da se nervoza uvukla u redove rivala i učinili su sve da to iskoriste na najbolji način. Pronašli su u drugom kvartalu recept, stekli 12 poena viška i potom u drugom poluvremenu razbili rivala.

Podigli su zid pred košem, bili agresivni na lopti. Bekovi su se dobro kretali oko blokova rivala, a centri držali kontrolu u reketu. Sprečavali protok lopte ka Filipu Bundoviću i drugim visokim igračima Cibosa i kupuili lopte pod svojim košem, dok je spoljna linija gostiju svaki šut uzimala sa „rukom u licu“. Nije Cibona mogala do poena ni prodorom, ni sa distance, a nije ni individuali kvalitet Zagrepčana mogao da dođe do izražaja. Tako su puleni Josipa Sesara postigli svega osam poena u trećem kvartalu i sa nedostižnim minusom dočekali poslednjih 10 minuta (72:46).

Nisu košarkaši Zvezde tu želeli da se zaustave, jer kako je i trener Ivanović rekao posle susreta, duel sedmog kola ABA lige je bila proba kako bi se videlo koliko dugo njegovi izabranici mogu da održe visok nivo koncentracije. U prvom poluvremenu je bilo oscilacija, ali u drugom je Zvezda odigrala na visokom nivou. Na kraju je primila skupa 15 poena u drugom poluvremenu, što je treći najbolji rezultat u istoriji ABA lige.

"Utakmica je bila jedna proba, da vidimo da li možemo da igramo 40 minuta koncentrisano, ozbiljno. Nismo mogli. Bilo je momenata kada smo igrali sa dobrom koncentracijom odbranom, dobrim i logičnim napadom, odličnim rešenjima, ali imali smo praznog hoda, loše odbrane i to moramo da popravimo jer će svaka sledeća utakmica će biti puno teža protiv ekipa sa većim kvalitetom. Svakoj utakmici mora da joj se pristupi sa najvećom mogućom koncentracijom i da se odigra što bolje. Ja tako pristupam svakoj utakmici i to tražim od svojih igrača. Danas nije bilo 40 minuta, mora da bude 40. Imali smo takav pristup u određenim momentima, ali ne tokom čitave utakmice. To je potrebno da bi nešto postigli ove sezone", pričao je iskusni stručnjak posle još jedne pobede.

Pobede nad Asvelom i Cibonom samo su pokazatelj da se Crvene zvezda u pravi čas odlučila za promenu kursa. Reprezentativna pauza omogućila je Ivanoviću da se kroz tri dana treninga upozna sa timom i počne proces uspostavljanja košarkaške filozofije. Jasno, još puno posla je pred trenerom čiji CV krase brojni trofeji i 186 ostvarenih pobeda u Evroligi (na 334 utakmice). Ali, ako se po jutru dan poznaje…

Slika iz prvog poluvremena protiv francsukog šampiona, drugog protiv hrvatskog, rezultati, ali i stav novog Zvezdinog kormilara da se ne zadovoljava samo dobrim intervalima u igri, nesporno ulivaju optimizam. Crveno-belima pred paklen raspored koji sledi i 13 utakmica do kraja godine (uključujući i dva derbija protiv Partizan Mozzart Beta), ostaje samo da budu „strpljivi i da veruju“- mantra na kojoj Duško Ivanović insistira od kako se latio posla na Malom Kalemegdanu.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićNemanja Nedović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara