Duško Ivanović (Foto: Starsport)
Duško Ivanović (Foto: Starsport)

Ivanovićeva Zvezda i tesne završnice: Bilo je ispuštenih mečeva, ali i velikih pobeda

Vreme čitanja: 5min | čet. 19.10.23. | 19:25

Nije pravilo da crveno-beli gube kad je neizvesno

Posle tri uvodna trijumfa na startu sezone, košarkaši Crvene zvezde izgubili su dve od tri odigrane utakmice. Obe u Evroligi. Prvo ih je savladao Žalgiris u Kaunasu, a potom Monako u Beogradskoj areni. Oba poraza došla su kao plod pada u odlučujućem kvartalu, pa je utisak da je euforija među navijačima nakon dobrog početka splasnula.

Porazi, naravno, nikome nisu lako pali. Teško se prihvataju i kod armije navijača, a poseban teret predstavljaju kada pobeda isklizne u poslednjim minutima. Kada je postojala više nego realna šansa da se završi drugačijim ishodom.

Izabrane vesti

Bilo je takvih poraza i prethodne sezone. U Kaunasu se Zvezda slično provela kao i u novoj takmičarskoj godini. Navijači još pamte kako je Nikola Mirotić gazio liniju pri neverovatnom šutu iz velike udaljenosti kojim je Barseloni doneo produžetak. Ispustila je Zvezda i Panatinaikos u OAKA areni, Bajern u Minhenu, Cibonu u Zagrebu. Sve to u poslednjoj deonici.

Stvorila se slika kao da crveno-beli često padaju u završnicama, pa su to i novinari upitali trenera Ivanovića posle poraza od Monaka.

"Dajte, molim vas. Pa koliko smo utakmica dobili!? Sve zavisi kako se gleda. U poslednja tri minuta smo imali tri kardinalne greške u napadu, oni su poveli i to je to. Da nismo to napravili, bio bi egal i jedna lopta bi odlučivala. Igrali smo dobro do poslednjih nekoliko minuta, a kad su oni stekli prednost, to je bilo to", rekao je iskusni stručnjak.

Odgovor na pitanje koje je i sam postavio, ukazuje da stvari nisu baš onakve kakvim se široj javnosti čine. Prelistavanjem rezultata iz prethodne sezone, dolazi se do zaključka da je Crvena zvezda od dolaska Duška Ivanovića dobila 11 mečeva u egal završnicama. Dakle, rešila ih u svoju korist posle borbe u odlučujućoj deonici. Tako je okončan i debi iskusnog trenera na klupi: 71:67 protiv Asvela, koji je vodio 57:65 u završnom kvartalu.

Odmah zatim je "skinuta i kletva" u Berlinu. Godinama su se crveno-beli mučili sa Albom, a onda su je sa Ivanovićem na klupi savladali 88:84 posle produžetka, iako su gubili u četvrtoj četvrtini, ali i u dodatnih pet minuta. Dva puta je u dramatičnom maniru savladan i Makabi. Jednom i na njegovom terenu, gde je izgubio samo dva puta u ligaškom delu Evrolige čitave minule sezone. Odbili su Ivanovićevi izabranici velike nalete rivala u odlučujućih 10 minuta, sačuvali prednost i trijumfovali.

Savladan je u tesnom finalu i taj famozni Žalgiris. Iako je imao prednost u poslednjih 10 minuta (62:66), a dva puta je Zvezda dobila i Olimpijakos posle velike borbe u odlučujućim trenucima, što ukazuje da je na taj način slavila i usred Pireja. Naravno, tu je i istorijski večiti derbi u Evroligi, koji je Nemanja Nedović rešio trojkom u poslednjim sekundama.

Kada se podvuče crta, Crvena zvezda je predvođena Ivanovićem dobila pet utakmica posle preokreta u odlučujućih 10 minuta, a šest puta je uspevala da se odbrani kada je protivnik kretao na sve ili ništa, pa se ušlo u dramu. To je sve bilo prošle sezone, dok je ove svaka pobeda bili prilično ubedljiva. Red je pomenuti i ukupan bilans crnogorskog stratega na klupi tima sa Malog Kalemegdana: 50 pobeda i 18 poraza u svim takmičenjima, zaključno sa sezonom 2023/24. Pritom su osvojeni Kup Radivoj Koraća i Superliga, izborena majstorica u finalu ABA lige posle 0-2.

A porazi u finišu? Zaključno sa Žalgirisom i Monakom izgubila je Ivanovićeva ekipa 12 utakmica koje su okončane razlikom od jednog ili dva poseda, ali se za devet može reći je ispuštala rivala iz šaka. Protiv Olimpije Milano je dva puta posle velikog minusa uspevala da se vrati, ali joj je nedostajalo snage za preokret, isto kao i protiv Barselone u Blaugrani. Ta tri duela se ne mogu staviti pod ispuštene, jer je tim kretao iz debelog minusa, kao što se recimo može reći za poraze na startu tekuće takmičarske godine.

Od devet preostalih, pored pomenutih Barselone, Panatinaikosa, Bajerna i Albe, a dva puta je pred ciljem Zvezda stala i protiv večitog rivala. Najpre u drugom evroligaškom duelu pred svojim navijačima, gde je gubila od kraja prve četvrtine, ali je konstantno bila blizu. Nije uspela da preokrene. Potom je u drugoj utakmici u okviru ligaškog dela regionalnog takmičenja imala minimalnu prednost po ulasku u poslednjih 10 minuta, ali su crno-beli serijom 13:0 preokrenuli dešavanja na parketu.

Sve u svemu, daleko od toga da su crveno-beli uglavnom padali kada se lomilo od dolaska Ivanovića. Štaviše, ulio je odmah ekipi koja je baš u završnicama padala drugačiji mentalitet. Zvezda je od 1-6 u Evroligi, posle promene na klupi počela redom da dobija rivale, neretko ih baš rešavala u poslednjim trenucima.

Pobede Zvezde u poslednjoj četvrtini (11)

- Crvena zvezda - Asvel 71:67 (57:65 u četvrtoj deonici)

- Alba Berlin - Crvena zvezda 84:88 (72:65 u četvrtoj deonici, +3 na startu produžetka)

- Crvena zvezda - Makabi 69:68 (50:47 posle 3/4, maks +6 i maks +8 u poslednjoj deonici, Makabi imao napad za pobedu)

- Partizan - Crvena zvezda 73:76 (trojka za pobedu)

- Crvena zvezda - Žalgiris 77:73 (62:66 u četvrtoj deonici)

- Olimpijakos - Crvena zvezda 86:90 (59:51 sredinom, 62:61 krajem treće deonici)

- Valensija - Crvena zvezda 75:77 (bez dvocifrene razlike, 53:53 u trećoj, 63:72, pa 71:72 u četvrtoj deonici)

- Makabi Tel Aviv - Crvena zvezda 86:89 (55:71 početkom, 82:83 sredinom četvrte deonice)

- Crvena zvezda - Olimpijakos 87:79 (65:62 početkom četvrte deonice)

- Crvena zvezda - Fenerbahče 91:89 (69:74 u četvrtoj deonici, produžetak)

- Crvena zvezda - Baskonija 74:63 (62:57 sredinom četvrte deonice)

Mečevi u kojima je Zvezda gubila prednost u poslednjoj četvrtini ili propustila priliku da pobedi u završnici (9)

- Crvena zvezda - Barselona 94:99 (Mirotić gazio liniju pri teškom šutu za produžetak)

- Žalgiris - Crvena zvezda 71:66 (57:64 u četvrtoj deonici)

- Crvena zvezda - Partizan 78:79 (Partizan vodio od sredine prve četvrtine, egal do kraja)

- Bajern - Crvena zvezda 87:80 (66:75 u četvrtoj deonici)

- Cibona - Crvena zvezda 85:81 (61:70 početkom četvrte deonice)

- Panatinaikos - Crvena zvezda 75:66 (54:55 početkom četvrte deonice)

- Partizan - Crvena zvezda 92:81 (65:66 početkom četvrte deonice)

- Žalgiris - Crvena zvezda 79:74 (54:63 u četvrtoj deonici)

- Crvena zvezda - Monako 76:82 (70:66 u četvrtoj deonici)

Mečevi na kojima je Zvezda gubila velikom razlikom, izborila egal u završnici, pa izgubila (3)

- Crvena zvezda - Olimpija Milano 67:71 (29:46 početkom treće, pa 37:55, pa u četvrtoj deonici 49:64)

- Olimpija Milano - Crvena zvezda 74:68 (od 47:32 u trećoj, 68:64 u četvrtoj deonici)

- Barselona - Crvena zvezda 85:79 (57:34 u trećoj, pa od 69:59 do 78:76 u četvrtoj deonici)


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara