Jago dos Santos (Foto: MN Press)
Jago dos Santos (Foto: MN Press)

Jago Bonito!

Vreme čitanja: 5min | pet. 03.11.23. | 10:47

Brazilac dao preko potrebnu energiju timu u ključnim trenucima i pokazao da bi mogao da bude važan šraf ekipe Janisa Sferopulosa

Na početku, nije to bila košarkaška utakmica. Bila je to borba za život. Dokaz koliko je malo potrebno da se iz stanja opšte euforije pređe u depresiju koja nam ne dozvoljava ni da ustanemo iz kreveta, kamoli da položimo loptu kroz obruč. Poraz ili dva i sve ode dođavola. I svi vide da nešto mora da se uradi, ali ne znaju tačno šta. Dobro, zna Miloš Teodosić, taj zna sve o košarci. A, možda sada shvate i drugi: košarci je potrebna emocija. A, niko u njoj ne uživa kao Jago Dos Santos.

Letošnje pojačanje Crvene zvezde je u sinoćnjoj pobedi nad Bajernom konačno pokazalo onu energiju sa Mundobasketa zbog koje su navijači s nestrpljenjem čekali Brazilčev dolazak. Jago ima tu retku sposobnost da raspali vatromet u srcu. I da onda stane u njegovom središtu i pusti varnice da ga kupaju dok se hrani toplinom sa tribina.

Izabrane vesti

Jago Bonito! Razlog zbog kojeg se bavi košarkom.

Počeo je to da pokazuje i u crveno-belom dresu otkako mu je Janis Sferopulos ukazao šansu, da bi erupcija usledila u preko potrebnoj pobedi nad Bajernom u šestom kolu Evrolige. Jago je bio čovek odluke i jednako važno: Jagu je u očima iskrila iskonska sreća. Kao nekad Ronaldinju na fudbalskom terenu, osmeh mu se nije skidao sa lica. Niko ne poredi talenat, ali jeste to suštinski važna promena u izrazu u periodu sezone kada su crveno-beli mahom na parket izlazili s nervozom koja se osećala i na najvišim redovima Beogradske arene.

Pritisak je jasno sastavni deo sporta, bez pritiska nema velikih igrača, nema velikih pobeda. Ali toliki teret već u petom kolu Evrolige pretio je da polomi kičmu crveno-belom timu. Miloš Teodosić je prvi osetio, poturio leđa i tu ogromnu kamenčinu zadržao pre no što je pala i rascopala i ono malo samoopouzdanja preostalog u glavama Zvezdinih igrača. A u tom hladu, Jago je pronašao svoje igralište. Razigrao se onako dečački i Crvena zvezda je oživela.

Koliko će se još prolamati ta radosna graja po tribinama teško je reći, ali posle meča sa Bajernom čini se da će mnogo toga zavisiti baš od Jagovog izraza. Namršten Jago - problem. Jago s osmehom od uveta do uveta - Jago Bonito! Koliko mu je samo trebalo - i njemu i celom timu - da konačno izađe iz te kolektivne psihoze posle nekoliko teških poraza. Nije ni njemu bio lak taj početak...

Duško Ivanović ga nije odmah bacio u vatru. Istakao je da mu veruje i da će biti pravi kada dođe vreme. Kao da je želeo da se u njemu nakupi energije i da onda eksplodira na terenu. Ipak, zbog loših rezultata to nije dočekao da vidi, ali je zato Sferopulos iskoristio činjenicu da Jago gori od želje da se dokaže.

Ubacio je 10 poena, uz pet asistencija u pobedi nad FMP-om. Postigao ključna dva koša u završnici meča kojim je Zvezda slomila otpor rivala. U prvom evroligaškom derbiju je konačno blesnuo i na najvećoj kontinentalnoj pozornici, imao nekoliko sjajnih poteza, sa dve vezane trojke pomogao ekipi da se odlepi krajem treće četvrtine, završio susret sa 11 poena. Poraz je učinio da ta partija padne u senku.

Na red je došao Bajern. Utakmica od ogromnog značaja. Obavezan zadatak - da se prekine serija poraza i izbegne prošlosezonski scenario, kada je borba na evrosceni otvorena sa 1-6. Šabaz Nejpir je ponovo bio van ritma, nedostajao je Zvezdi uz maestralnog Miloša Teodosića jedan igrač koji bi napravio razliku i 24-godišnji Brazilac je podigao dva prsta. Nije prezao ni pred snažnim centrima nemačke ekipe, ulazio je u reket kada god mu se ukazala prilika. Šutirao je sa distance kadgod je imao otvoren pogleda ka košu.

Mučila se Zvezda sa ofanzivnim skokovima rivala, krajem treće četvrtine je Devin Buker izborio dve nove šanse pod njenim košem, da bi se na kraju Jago dočepao lopte i sprečio goste da dođu do nove prilike, a onda odmah uočio Rokasa Giedraitisa "u ofsajdu" i spojio ga sa lakim poenima. Potom je ukrao loptu rivalu i na minut i po do kraja treće deonice digao publiku na noge trojkom za smanjenje zaostatka na 51:56.

Došla je na red poslednja četvrtina i Sferopulos je prepoznao da bi Brazilac mogao da odigra važnu ulogu, držao ga na terenu kada se lomilo. Na ulasku u poslednjih pet minuta je još jednom hrabro probio prvu liniju odbrane, krenuo na snažnog Serža Ibaku i naterao ga da napravi četvrti faul. Sa penala je potom uvećao prednost crveno-belih na 65:60. Ponovo je potom došao do jednog bitnog defanzivnog skoka, ali četa Pabla Lasa je priterana uza zid krenula na sve ili ništa i došla do izjednačenja preko raspucanog Leandra Bolmara. A onda, Karsen Edvars maši trojku za preokret, Jago hvata loptu i odigrava "dupli pas" sa Teodosićem, uzima šut sa osam metara i stavlja tačku na 20 sekundi do isteka vremena - Zvezda je došla na nedostižnih 72:68 i upisala veliku pobedu.

"To je moj šut, vežbam ga svakog dana. To je nešto što ja donosim timu. Nije lak šut, ali spreman sam u svakom trenutku", rekao je Brazilac o pobedonosnom hicu van linije 6,75.

Pokazao je i posle meča koliko mu znači što je dobio priliku u Crvenoj zvezdi. Po izlasku iz svlačionice stao je da se pozdravi sa svakim navijačem koji je želeo sliku ili autogram. Jednom dečaku je poklonio patike, a onda na društvenim mrežama napravio još jedan gest koji je oduševio navijače. Video je sada već viralni snimak dečaka koji je emotivno doživeo pobedu crveno-belih i rešio da mu priredi iznenađenje.

"Ovaj tim ima mnogo talenta. Na klupi, na terenu. Blagosloven sam jer sam prvi put u Evroligi. Gledao sam ove momke, Teodosića, Šabaza, čitavog života, sada igram sa njima i srećan sam zbog toga. Verujem u sebe, momci mi veruju i kada izađem na teren želim da uživam. Nebitno je da li postignem 20 ili nijedan poen, bitno je da sam tu i da uživam u utakmici", izjavio je Dos Santos posle meča.

Čini se da su navijači Crvene zvezde dobili novog ljubimca, a Janis Sferopulos bitnu opciju u spoljnoj liniji pred nastavak sezone, igrača koji može da da novu dimenziju igri crveno-belih.



tagovi

KK Crvena zvezdaJago dos Santos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara