Nikola Jokić (© AFP)
Nikola Jokić (© AFP)

Jokić je dobio najskuplji ugovor u istoriji NBA lige, ali i odličnu ekipu za sledeću sezonu

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.07.22. | 12:34

Denver sledeće sezone ima visoke ambicije

Nikola Jokić je dobio ono šta smo svi očekivali da dobije - najskuplji ugovor u istoriji NBA lige. Dvostruki MVP najbolje košarkaške lige na svetu s prvim danom jula produžio je ugovor s Denverom na još pet godina u kojima će da zaradi 264.000.000 dolara. Ni Jokić ni klub nisu nimalo razmišljali o produžetku zajedničkog života, a sada i jedni i drugi moraju da napadaju ono samo jedu – titulu šampiona NBA lige.

Prošlu sezonu Nagetsi su završili na šestom mestu Istoka te ispali u prvom krugu plej-ofa od kasnijih šampiona, ekipe Golden Stejta. S obzirom na to da je Jokić cele sezone bio bez Džamala Marija, a veći deo bez Majkla Portera, to je bio odličan rezultat. Ipak, sada se stvari menjaju.

Izabrane vesti

Mari i Porter trebali bi da budu spremni za početak sezone, a Denver je s njima dvojicom barem na papiru jedna od najboljih ekipa Zapada. Naravno da zavisi dosta o tome u kakvom će stanju njih dvojica da budu, posebno se to odnosi na Portera s kojim se nikada ne zna, ali i ostatak ekipe treba da bude dobro posložen. Uprava Denvera se do sada potrudila da napravi dobre stvari.

Nagetsi su ostali bez šest igrača kojima su istekli ugovori. To su Fakundo Kampaco, Ostin Rivers, Vlatko Čančar, Brin Forbes, DeMarkus Kazins i Markus Hauvard. Realno, ni jedan od njih nije igrao toliko važnu ulogu. Na draftu su izabrali dva igrača - beka šutera Krišćana Brauna te krilnog igrača Pejtona Votsona. Braun je zanimljiv igrač, ali se od njega ne treba da očekuje puno u prvoj sezoni dok je Votson već potpisao takozvani 'tu-vej' ugovor pa će deo sezone provesti u G-ligi, a Denver će ga u tim zvati prema potrebi.

Onda je krenulo. U trejdu s Vošingtonom u klub su došli Kentavius Kaldvel-Pop i Iš Smit, a otišli su Monte Moris i Vil Barton. Dejvon Rid je potpisao novi ugovor na dve godine i 4.065.596 dolara, a došli su DeAndre Džordan (1 godina/2.905.865 dolara) i Brus Braun (2 godine/13.281.950 dolara). Iako se ne radi o nekim zvučnim pojačanjima, svi potezi su jako dobri, a Nagetsi trenutno imaju 14 igrača na rosteru uz spomenuti 'tu-vej' ugovor Votsona.

Ako su Jokić, Mari, Porter i Eron Gordon sigurni starteri, njima će se u petorci verovatno da priključi Kaldvel-Pop koji je bolji igrač od Bartona kojeg navijači Denvera nisu preterano voleli. Na toj poziciji Denveru treba šut za tri poena i igranje odbrane, a Kaldvel-Pop je u obe kategorije bolji od Bartona - u zadnje tri sezone Kej-Si-Pi je redom imao procente od 38,5%, 41% i 39% dok je Barton bio na 37,5%, 38,1% i 36,5%. Rekao bi neko da to nije velika razlika, ali kada je reč o čoveku zadatka, ta razlika može da bude ključna. Isto tako, odbrana Kej-Si-Pija je definitivno bolja od one koju igra Barton.

Ako bude i problema u odbrani tu je Brus Braun koji je definitivno veliko pojačanje u tom segmentu igre za Denver. Pomalo je neverovatno koliko je taj igrač borben sa samo 193 santimetra, a bez problema pokriva tri pozicije u ekipi - sve osim plejmejkerske i one centarske iako se i pod košem može snaći u nekim niskim postavama. Uostalom, viđali smo ga u toj ulozi u Bruklinu.

Moris je definitivno bolji igrač od Smita, ali Denveru on nije toliko potreban kada će se Mari već vratiti, a tu je i Bons Hajland koji je u svojoj ruki sezoni pokazao da može da bude koristan igrač. Smit je koristan igrač koji se dobro može snaći u ulozi drugog ili trećeg plejmejkera, a zanimljivo je da mu je Denver već 13. NBA klub u karijeri. Jednostavno, svima je potreban igrač s takvim iskustvom koji se ne žali na manji broj lopti koje dobije. Šta se DeAndre Džordana tiče, on nije onaj igrač iz slavnih dana u Klipersima, ali može da posluži u ulozi zamene za Jokića.

Osim ovih dolazaka, u klubu su ostali Džef Grin, Zeke Nadži i Dejvon Rid koji mogu da pomognu u rotaciji, a definitivno izgleda da bi Denver sledeće sezone mogao da ima jako dobru ekipu. Naravno da dosta toga ovisi, kako smo rekli, o Mariju i Porteru, posebno o Porteru koji ima problema i s povredama i sa svojom igrom. Ali to je već neka druga priča.


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara