Volden, Kobs i Beron
Volden, Kobs i Beron

Kako bi izgledala ABA liga bez stranaca?

Vreme čitanja: 7min | pet. 08.05.20. | 16:44

Hipotetički, a malo i ne, pozabavili smo se situacijom koja bi se dogodila kada strani igrači ne bi mogli da se vrate u klubove sa Jadrana za kraj ove sezone (ukoliko bude odigran)

Čekamo još odluku Evrolige koja će naravno uticati i na to kako će izgledati Evrokup, ali i ABA liga. Već je održan jedan sastanak klubova i utisak je da se voda više zamutila nego što se došlo do nekog zajedničkog rešenja celog problema. Svako vuče na svoju stranu i utisak je da nismo ni korak bliži konačnom raspletu.

Fokusiraćemo se na pet prvoplasiranih ekipa pred pauzu i postavićemo hipotetičko pitanje - šta bi se desilo ako ne bi mogli da računaju na strance, čitaj Amerikance, koji su trenutno u SAD-u? Možda neki od njih ne bi mogli da dođu, neki možda ne bi ni hteli zbog zdravstvene sigurnosti.

Izabrane vesti

Čisto hipotetički, a ne bi bilo ravno čudu da se to stvarno i dogodi, kako bi izgledale ekipe kada ne bi mogle da računaju na strane igrače zbog zatvorenosti granica? Još ne znamo kako će se zemlje Balkana ophoditi prema ulaženju stranaca, te da li će igrači moći da napuste zemlje u kojima su trenutno. Ugovori su tek posebna priča...

Dakle, ukoliko ne budu otvorene granice, kako bi to izgledalo?

PARTIZAN

Partizan je već krenuo sa treninzima na otvorenom i čeka zeleno svetlo da krene sa radom u teretani. Na prvom treningu je imao mogućnost da računa na 11 igrača, a pojavili su se: Novica Veličković, Rade Zagorac, Nemanja Gordić, Ognjen Jaramaz, Stefan Birčević, Nikola Janković, Rašon Tomas, Uroš Trifunović, Lazar Stefanović, Luka Tarlać i Dušan Tanasković.

Kao što može i iz ovog spiska da se vidi, crno-beli računaju na Rašona Tomasa od stranaca jer je on jedini ostao kod kuće i nije putovao u SAD.

Andrea Trinkijeri takođe nije prisutan, ali pošto se ne radi o SAD-u, možda za njega ne bi bio problem da uđe u zemlju, kao i za Žanisa Pejnersa iz Letonije. Redži Reding se još oporavlja od povrede, a Markus Pejdž ima srpsko državljanstvo što bi u nekoj od opcija moglo da mu pomogne da se vrati u zemlju.

Dakle verovatno bi crno-beli u toj situaciji igrali bez Voldena, Redinga, Mekadua (koji se već oprostio od crno-belih), Mozlija i Angole, možda i Pejdža.

Sve u svemu, Partizan bi bio dosta slabiji, ali činjenica da je Tomas u Srbiji, te da Pejdž ima srpsko državljanstvo, olakšava situaciju crno-belima barem na papiru.

"Ja mislim da bismo svi voleli da igramo, ali ne znam kako će Amerikanci da se vrate, kakva je situacija tamo, da li će ovde morati u izolaciju, koliko vremena nam treba da se spremimo...", rekao je nedavno Birčević i objasnio kakva je situacija.

Igrači ujedno i treniraju i gledaju da li će se uopšte igrati.

Na nama je da se što bolje spremimo, pa kako odluče. Mi smo u svim takmičenjima osvojili prvo mesto i sigurno smo u najvećem gubitku od svih ekipa. Izborili smo se da imamo i šestog igrača do kraja sezone u svim takmičenjima, pa mislim da smo sada u najtežoj poziciji'', zaključio je Birčević.

BUDUĆNOST

I Budućnost je krenula sa treninzima, pre dva dana su se igrači Petra Mijovića okupili, a među njima u bili domaći igrači uz jedinog stranca na treningu Martinsa Mejersa, a tu je i Kim Tili.

Trenutno su u Sjedinjenim Američkim Državama Džastin Kobs, Hasan Martin i Šon Kilpatrik, tako da bi u hipotetičkoj situaciji o kojoj govorimo oni bili minus za Plave. Možda ih ima manje nego u nekim drugim klubovima, ali su Kobs i Martin nemerljivo bitni za tim iz Podgorice. Za Martina se pominjalo i ozbiljno interesovanje Olimpijakosa što govori da se radi o evroligaškom igraču.

Povratnici u Crnu Goru trebalo bi da provedu 14 dana u karantinu, pa još 14 u samoizolaciji, ali bi za posebne slučajeve mogla da važe i posebna pravila, rekao je nedavno za Vijesti Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje.

"U izuzetnim slučajevima, kakav je ovaj, povratnici bi morali u karantin 14 dana, nakon čega bi bili testirani na koronavirus. Ako test bude negativan mogu da se priključe timovima", kazao je Mugoša za Vijesti.

Dakle, već je bilo priče kako bi bio regulisan povratak stranih igrača.

Ekipa Budućnosti tako bi mogla da računa na Nikolu Ivanovića, Suada Šehovića, Filipa Barovića, Milića Starovlaha, Aleksu Ilića, Zorana Nikolića, Igora Drobnjaka, Luku Božića, Petra Popovića, Danila Nikolića, Fedora Žugića, ali i Martinsa Mejersa.

CRVENA ZVEZDA

Pred sam početak ove sezone, Crvena zveda se takođe odlučila da veliki deo posla prebaci na strance. Izmena je bilo tokom godine, igrači su dolazili i odlazili u hodu, a sve zbog velikog broja povreda i gustog rasporeda koji je bio pred crveno-belima tokom većeg dela godine.

Sada, ako bi se desilo da strani košarkaši ne bi mogli da se priključe timu, Zvezda bi se definitivno našla u velikom problemu. U timu se ne bi našao jedan od najboljih šutera za tri poena u ligi, Bili Beron, kao ni Lorenzo Braun i Stratos Perperoglu, koji su inače bili važni šrafovi kako u Evroligi, tako i u ABA ligi. Od stranaca su tu još Kalin Lukas, Kevin Panter, Džejms Gist, ali verovatno se u timu ne bi našao ni Čarls Dženkins, mada ima nešto veće šanse, s obzirom na to da ima srpsko državljanstvo. Kao i Perperoglu koji nije u SAD.

U takvoj situaciji znatno veću ulogu uzeli bi Ognjen Dobrić, kao i Boriša Simanić, koji su imali znatno manju minutažu tokom dobrog dela sezone. Kapiten Branko Lazić, zajedno sa Markom Jagodićem-Kuridžom i Vladimirom Štimcem činili bi glavnu spregu, a tu bi se priključio i Dejan Davidovac. Već na prvi pogled je jasno da Zvezda tada ne bi mogla da se osloni na dobrog spoljnjeg šutera.

Veliki problem po Crvenu zvezdu predstavlja činjenica da su se u porodicama dva strana igrača desili i smrtni slučajevi uzrokovani virusom COVID-19.

„Porodice od naše dvojice igrača imaju probleme sa virusom korona. Mislim i da su se dogodili neki smrtni slučajevi. Krenuli smo sa testiranjem svih igrača, trenera i ljudi koji su zaposleni i imaju kontakt. Prvo je urađeno testiranje krvi, a zatim ide testiranje na COVID-19. Oni koji su negativni idu na dalje testiranje fizičke pripreme“, izjavio je juče Čović.

Zvezdi je u ABA ligi preostalo da odigra meč poslednjeg kola protiv ekipe Zadra, koja se grčevito bori za opstanak u prvom rangu takmičenja, a kasnije i plej-of..

Igrači na koje bi Zvezda računala u toj hipotetičkoj situaciji: Dejan Davidovac, Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Marko Jagodić-Kuridža, Boriša Simanić, Nikola Jovanović, Vladimir Štimac.

CEDEVITA OLIMPIJA

Tim koji verovatno u najgoroj poziciji dočekuje eventualni nastavak ABA lige jeste Cedevita Olimpija, koja je svesno raskinula ugovore sa velikom većinom svojih glavnih igrača. Još pre same pauze, tim sa napustili Rajan Boutrajt i Marko Simonović, dok su po početku pandemije virusa COVID-19 iz sastava otišli Maik Cirbes, Andrija Stipanović, Filip Krušlin, Domen Bratož i Dominik Artis.

S tim u vezi, ukoliko bismo sada pogledali sastav Cedevita Olimpije, izgledao bi prilično slabašno. Zapravo, jedva da bi mogla da se sastavi iole kvalitetna startna petorka. Uzimajući u obzir da Mikael Hopkins i Kodi Miler-Mekinajer nisu tu, te da Saša Zagorac, Martin Krampelj i Petar Vujačić nisu ni igrali neku ozbiljniju ulogu u dosadašnjem delu sezone u ABA ligi, Zmajevima iz Ljubljane preostalo je da se u nastavak „bace“ sa samo tri kvalitetnija igrača - Edom Murićem, Mirkom Mulalićem i Jakom Blažičem.

Iz Ljubljane su još polovinom aprila najavili da ih tekuća sezona ne zanima u tolikoj meri i da će pokušati da se oporave i pripreme za narednu.

„Veliko je pitanje da li će ABA liga biti nastavljena, a svima koji su objektivni i realni, jasno je da su šanse jako, jako male. Svesni smo da nas u narednoj sezoni očekuju veliki finansijski problemi, kao i sve ekipe, jer posle pobede nad koronavirusom sledi ekonomska kriza. Odlučili smo da finansijski zatvorimo ovu sezonu“, rekao je nedavno Davor Užbinec.

To faktički znači da ukoliko bi došlo do eventualnog nastavka sezone, da bi Cedevita Olimpija morala da popuni ostatak sastava igračima iz mlađih kategorija kluba. U poslednjem kolu bi Zmajeve čekala Krka, kojoj trenutno gori pod nogama u borbi za opstanak, a koja se takođe ne nalazi u blistavoj poziciji.

Igrači na koje Cedevita Olimpija računa: Martin Krampelj, Petar Vujačić, Edo Murić, Mirko Mulalić, Jaka Blažič, Saša Zagorac.

MORNAR

Uzimajući u obzir ogroman broj stranaca koji se našli u timu pred sam završetak sezone, koji su ujedno bili udarne igle sastava, može se reći da bi Mornar takođe bio u prilično velikom problemu ukoliko bi sezona morala da se nastavi bez stranaca. Impozantan je spisak košarkaša koji tada ne bi mogli da pomognu Baranima u borbi za plasman u eventualni plej-of i titulu, a u poslednjem kolu bila bi neophodna pobeda protiv Mege.

Tako, strani igrači poput Džejkoba Pulena, Lensa Herisa, Darija Hanta, Dereka Nidama, Ajzeje Vajtheda i Antabije Volera ne bi bili u mogućnosti da nastupe za Mornar, što bi veliki pritisak bacilo na domaće nade. Čini se da se u čitavoj zbrci igrača sa Balkana ističu Damir Markota i Uroš Luković, koji je nekako baš pred prekid zbog pandemije virusa korona počeo da hvata veliki zalet i iz dana u dan popravljao svoju formu. Uz njih, u timu bi se našli i iskusni Sead Šehović, potom Ivan Jelenić, Marko Mugoša, Vukota Pavić, Radoje Vukošević, Lazar Pavićević, Nemanja Vraneš i Milko Bjelica.

I predsednik Mornara, Đorđije Pavićević pričao je za javnost tokom pauze koja je bila izazvana pandemijom virusa korona, istakavši tom prilikom da bi mogao bi Barani mogli da okupe ekipu do 10. maja.

„Spremni smo za svaku opciju. Tražićemo da se igra poslednje kolo po svaku cenu, kako bi se utvrdio plasman i video ko ostaje, a ko ispada“, izjavio je tada Pavićević.

Igrači na koje računa Mornar: Ivan Jelenić, Sead Šehović, Marko Mugoša, Vukota Pavić, Radoje Vujošević, Lazar Pavićević, Damir Markota, Nemanja Vraneš, Milko Bjelica, Uroš Luković.

...

Šta vi mislite, ko bi bio najviše pogođen izostankom stranaca, a ko najmanje?

Pišu: Strahinja KLISARIĆ i Srđan TODOROVIĆ

Foto: ©MN Press, ©Star Sport


tagovi

Markus PejdžBili Beron

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara