Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)

Kako se za finale sprema Zvezda: Bez panike ako krene sporije, agresivnost u oba smera kao temelj uspeha

Vreme čitanja: 5min | ned. 20.02.22. | 11:22

"Imali smo taj jedan dan odmora između utakmica četvrtfinala i polufinala, videćemo koliko će to biti važno na kraju dana", kaže Luka Mitrović

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Odigrala je Crvena zvezda kvalitetno polufinale i suprotno nekim očekivanjima, a pre svega tradiciji u Kupu Radivoja Koraća, "presekla" Megi Mozzart sve veze sa današnjim finalom u kojem će se peti put zaredom u Nišu - prošle godine se Kup igrao u Novom Sadu - za Žućkovu levicu igrati sa Partizanom.

Izabrane vesti

Logično, posle dobro odrađenog posla zadovoljstvo u redovima branioca nacionalnog Kupa nije moglo da se sakrije. Do finala se došlo bez završnica na jednu loptu, niti ekstremnog utroška energije, što uz nekoliko sati više za preslišavanje uoči najvećeg ispita ostavlja utisak da je Crvena zvezda maksimalno spremna da prekine niz Partizanovih trijumfa u Čairu i da posle 2017. godine dvorana na svečanoj dodeli pehara opet bude obojena u crveno-belo.

Niš je godinama Partizanova talija kada su u pitanju kup takmičenja. U ovom veku crno-beli su izgubili samo dva finala, a od osam trofeja gledajući samo period trećeg milenijuma, sedam su osvojili upravo u gradu na Nišavi. Crvena zvezda taj trend želi da zaustavi. Mnogo se toga izdešavalo u periodu od tog poslednjeg Zvezdinog trijumfalnog finala u Čairu. Bio je to prvi od četiri večita derbija na ovom mestu, od kojih je naredna tri dobio Partizan.

21.00: (1,70) Crvena zvezda (14,5) Partizan (2,55)

Uprkos trendu koji više ide u korist večitog rivala, Crvena zvezda u ovogodišnje finale takođe ulazi kao favorit na papiru. Ne samo zbog, objektivno, manje utrošene energije u prethodne dve utakmice ili činjenice da je branilac trofeja. Crvena zvezda zrači iskustvom velikih utakmica koje može da bude presudno u ovakvim situacijama, iako na kraju to ne mora da bude presudno, ali jeste važan faktor.

"Napravili smo prva dva koraka ka trofeju, stigli do finala i tu se ne zaustavljamo. Znamo koji nam je cilj bio još pre dolaska u Niš. Imamo malo vremena da se odmorimo, u nedelju ujutru da spremimo meč koliko god je moguće u kratkom periodu kako bismo što spremniji i motivisaniji dočekali meč za trofej", smatra Luka Mitrović.

Luka Mitrović (©Star Sport)Luka Mitrović (©Star Sport)

Mega Mozzart je u prvoj deonici ubacila 21 poen, imala dvocifrenu prednost u jednom trenutku. Nalik nekim ranijim susretima ovih klubova u Kupu izgledalo je da ćemo opet gledati meč gde će Crvena zvezda juriti minus kako bi na mišiće došla do pobede, ali nije bilo tako. Kada su Dejan Radonjić i njegovi saradnici pronašli pravi taktički model za ovu utakmicu, ubrzo je sve bilo rešeno. Mega Mozzart je u naredne tri deonice postigla samo 32 poena, za konačnih 19 razlike.

"Da, imali smo nešto mekši početak, zbog čega se kasnije uvukla nervoza. To je i uobičajeno za ovakav sistem takmičenja, gde u jednoj utakmici možete da ostanete bez trofeja. Srećom, pa smo se u drugoj četvrtini konsolidovali, zategli odbranu, zaustavili njihovu tranziciju što je bilo presudno, zbog čega su oni ubacili oko tridesetak poena za naredne tri četvrtine. Zasluženo smo slavili".

Šta su aduti Crvene zvezde za finale sa Partizanom? Odnosno, na šta treba da obrati pažnju i koje elemente utakmice protiv Mege Mozzart treba da prenese na poslednju stepenicu pre trona?

"Agresivnost, energija, trenutna motivacija. Sitnice će svakako odlučivati u meču kakav je večiti derbi, pa još za trofej. Imali smo taj jedan dan odmora između utakmica četvrtfinala i polufinala, videćemo koliko će to biti važno na kraju dana. Verujem da smo u tom danu odmora uspeli da se odmorimo, mada ni četvrtfinale nije bilo bog zna kako zahtevno. Opet, to je utakmica, neka potrošnja postoji. Protiv Mege Mozzart pokazali smo da u nama ima energije, motivacije i da će tako biti u finalu", poručuje Mitrović, koji je 2015. godine na istom ovom mestu bio proglašen najkorisnijim igračem i najboljim strelcem turnira.

Neko ko je sinonim prošlogodišnjih uspeha Crvene zvezde, odnosno osvojene triple krune je Ognjen Dobrić. Ne toliko u Kupu, koliko u plej-ofu Jadranske lige i Superlige Srbije, levoruki šuter iz Knina dobro zna kako se igraju velike utakmice i osvaju trofeji. Iza sebe ima nebrojano utakmica sa Partizanom i finala, pa je svestan šta je potrebno da bi se zadržao pobednički kurs i dobio jak vetar u leđa za finiš sezone.

"Priželjkivali smo finale, spremali smo se za to i odigrali dobro. Imamo praktično 24 sata da se još jednom odmorimo, pripremimo detalje finalne utakmice. Najbitnije je da smo protiv Mege Mozzart odradili ono što smo promašili, estetika je manje važna. Sada nam ostaje da pružimo maksimum kako bismo osvojili prvi trofej sezone", ističe Dobrić, čija je rola zajedno sa onom Dejana Davidovca pomogla Nikoli Kaliniću, a pre svega Zvezdi da se nađe u situaciji da ponovo igra za Žućkovu levicu.

   Nejt Volters i Karlo Matković (©Star Sport) Nejt Volters i Karlo Matković (©Star Sport)

Dobra vest za Crvenu zvezdu je ta što je Nejt Volters prevazišao stomačne probleme i dobro odigrao polufinale uz 12 poena i pet asistencija. Volters je prethodnih meseci uz Nikolu Kalinića lider ovog tima, zbog čega će njegova igra večeras takođe biti pod posebnom lupom igrača Partizana u fazi odbrane.

"Dobra atmosfera, uvek je dobro doći ovde i igrati. Čeka nas još jedna velika utakmica u nedelju. Počeli smo loše polufinale, nije bila jedna od najlepših utakmica za gledanje, ali pobedili smo i sada možemo da se okrenemo pripremi za finale", poručuje Volters i dodaje:

"Mega Mozzart je dobar tim i kvalitetno su počeli utakmicu. Najvažnije je to što nismo paničili na njihov dobar start, nismo bili nervozni. Tražili smo način da okrenemo rezultat u našu korist, u tome smo uspeli i sada nas čeka važna utakmica. Partizan je dobra ekipa i očekujem da će biti teško od prvog do poslednjeg minuta".

Pobedom bi se Crvena zvezda ponovo izjednačila po broju osvojenih trofeja nacionalnog kupa u ovom veku sa Partizanom. Generalno ih crno-beli imaju više (16-10), ali ako se zadrži na dosadašnjem kursu Zvezda ima šansu da taj jaz umanji. No, ne kaže se uzalud da je u finalu na jednu utakmicu sve moguće. Toga su dobro svesni u redovima oba večita rivala...

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

17. februar

Crvena zvezda - SPD Radnički 103:59

/Ivanović 18 - Katić 17/

Mega Mozzart - Zlatibor 84:57

/Simanić 15 - Kutlešić 17/

18. februar

FMP - Borac Čačak 88:77

/Tasić 19 - Pecarski 18/

Partizan - Borac Zemun 101:48

/Vukčević 16 - Balmazović 15/

POLUFINALE

19. februar

Crvena zvezda - Mega Mozzart 72:53

/Kalinić 15 - Matković 15/

Partizan - FMP Železnik 92:89

/Panter 29 - Džons 29/

FINALE

20. februar

21.00: (1,70) Crvena zvezda (14,5) Partizan (2,55)


tagovi

Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2022.KK Crvena zvezdaLuka MitrovićNejt VoltersOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara