Željko Obradović i Dejan Radonjić (©Star Sport)
Željko Obradović i Dejan Radonjić (©Star Sport)

Željko igra za trofej na mestu gde je sve počelo pre 30 godina, Radonjić bi novi argument u zvanju nedodirljivog

Vreme čitanja: 5min | ned. 20.02.22. | 13:11

Dva trofejna stručnjaka oči u oči pred finale Kupa Radivoja Koraća

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Kup Radivoja Koraća došao je do vrhunca. Jedan meč odlučuje da li će Niš večeras biti obojen crvenim ili crnim bojama. Najveća svetkovina srpske klupske košarke osmi put u ovom veku odlučiće osvajača nacionalnog Kupa (TV Arenasport, 21.00), a trenutni "rezultat" je 5:2 u korist Partizana. Crvena zvezda u meč ulazi kao branilac trofeja, Partizan kao tim koji u finalima odigranim u Čairu ima samo jedan poraz od večitog rivala.

Izabrane vesti

Samo finale može da se posmatra iz više uglova. Kako će Parni valjak da reaguje na treću utakmicu u isto toliko dana? Ima li prostora za napredak u roku manjem od jednog dana od kraja polufinala do poslednjeg meča na turniru? Da li će Crvena zvezda da zadrži hladnokrvnost iz okršaja sa Megom Mozzart? Može li da ponovi izdanje viđeno u prvom sudaru dva najveća srpska kluba pre tri meseca?

21.00: (1,70) Crvena zvezda (17,0) Partizan (2,50)

Pitanja je mnogo, odgovore dobijamo oko 23 časa, a još jedan ugao iz kojeg može da se posmatra večerašnje finale jeste momenat u kojem se nalaze dvojica trenera. Dejan Radonjić i Željko Obradović godinama imaju odnos pun uzajamnog poštovanja ne samo zbog posla kojim se zajedno bave, već i uspeha koji su dvojica trofejnih stručnjaka gradili na različitim adresama. Poznaju se još iz igračkih dana, jer je Radonjić započinjao profesionalnu karijeru u vreme kada je Obradović istu privodio kraju i obojica su praktično iz patika uskočili u odelo. No, znate kako je priča stručnjaka iz Čačka počela i kako je izrastao u najtrofejnijeg evropskog stručnjaka. Radonjić se po završetku igračke karijere 2004. vratio u rodnu Podgoricu kako bi prvo bio pomoćnik Zoranu Martiču, da bi od juna 2005. samostalno uplovio u trenerske vode. Danas je trener sa najviše pehara u istoriji Crvene zvezde i tvorac najvećih klupskih uspeha.

Željko Obradović (©Star Sport)Željko Obradović (©Star Sport)

Iako su u takmičarskoj 2021/22 već odigrali jedan meč koji je otišao na stranu šefa stručnog štaba Crvene zvezde, večerašnji duel specifičan je po tome što će im ovo biti prvi gde je ulog - pehar! Za Željka Obradovića igranje za trofej u Nišu ima posebnu težinu jer bi kao trener Partizana mogao da ponovi istoriju. Naime, tog 4. aprila 1992. godine u finalu tadašnjeg Kupa SFR Jugoslavije Partizan je ubedljivo savladao Bosnu pred, kako se svedočilo, oko 6.500 gledalaca. Bio je to prvi Obradovićev pehar u trenerskoj karijeri, ujedno i prvi na klupi Parnog valjka! Blistali su tada Predrag Danilović sa 26 poena, Aleksandar Đorđević dodao je 20, Zoran Stevanović 18, a Ivo Nakić 14 poena. Tri pune decenije kasnije Željko u svom drugom mandatu, sa nekim novim Partizanom igra za prvi trofej, na istom mestu gde je počeo njegov uspon do večnosti.

Željko večeras ujedno traži i 43. klupski trofej u svojoj trenerskoj karijeri, a 12. u nacionalnim kupovima Jugoslavije (1), Grčke (7) i Turske (3). Jedanaest evropskih titula, devet u Evroligi (Partizan, Huventud, Real Madrid, Fenerbahče po jednom, Panatinaikos pet) i dva u Kupu Saporta (Real Madrid i Beneton), 16 nacionalnih prvenstava “raštrkanih“ opet kroz Jugoslaviju (1), Grčku (11) i Tursku (4), dok u svojoj prebogatoj kolekciji ima i četiri Superkupa – tri sa Fenerbahčeom i jedan sa Benetonom.

Sijaset individualnih priznanja, plus još pet medalja sa Jugoslavijom. Zlata na Evrobasketu 1997. i Mundobasketu godinu dana kasnije, srebro na Olimpijskim igrama u Atlanti, te bronzu na Evropskom prvenstvu 1999. Ima još i zlato sa Evrobasketa 1995, kada je bio pomoćnik Dušanu Ivkoviću. Ipak, zauvek će ostati upamćena sezona 1991/92, kada je Partizan kroz sve nevolje raspada velike države i probleme sa putovanjima kako bi igrao utakmice van granica svoje zemlje uspeo da se okiti evrotitulom. Takva sportska priča teško da će ikada više biti ispisana...

Dejan Radonjić (©MN Press)Dejan Radonjić (©MN Press)

Radonjićev dosadašnji trenerski opus zaokružen je sa 26 klupskih trofeja. Otkako je preuzeo Budućnost uzeo je šest duplih kruna, ali je svoje ime zlatnim slovima utkao u istoriju Crvene zvezde sa svim što je napravio kroz dva mandata. Po četiri titule u Jadranske ligi, Superligi i Žućkove levice u Kupu Srbije! Dve triple krune, 2017. i 2021. godine, od kojih je ova druga došla sa timom koji je preuzeo na kraju prošle godine i uz minimalne korekcije napravio veliki rezultat. Radonjić je simbol Zvezdinog uspona u poslednjoj deceniji, trener je sa ubedljivo najviše pobeda u klupskoj istoriji - sinoć je proslavio jubilarnu 300. recku -, najviše titula i utakmica kao strateg crveno-belih. Večeras traži pet trofej nacionalnog Kupa, jedanaesti računajući vreme provedeno u Budućnosti, a pre svega još jedan argument u zvanju "nedodirljivog" u spomenarima kluba sa Malog Kalemegdana.

U Nišu je samo jednom igrao finale sa Partizanom i dobio ga je, februara 2017. godine. Tada je Crvena zvezda poslednji put i došla do Žućkove levice kada je domaćin bila dvorana Čair. Ovo će mu biti 42. večiti derbi, a protiv najvećeg takmaca triput se dosad kitio lovorikama, uz 25 pobeda na svim meridijanima.

Osvajanje Kupa Srbije nažalost odavno je izgubio na težini u pogledu prolaznosti u evropska takmičenja, ali je i dalje stvar prestiža. Zbog toga se kroz reči dvojice stručnjaka i mogu čuti isključivo komentari usmereni ka pobedi u finalu. Jer, istorijski gledano, Kup je znao da podigne samopouzdanje osvajača za nastavak sezone i posluži kao pogonsko gorivo za neke nove rezultate. Poslednji primer je upravo Crvena zvezda, koja je posle pokoravanja Novog Sada prošle godine sa desetkovanim sastavom takmičarsku godinu završila triplom krunom.

Željko je poznat kao "čovek-trofej" i neko ko najbolje zna kako se tempira forma za period kada se igra za pehare, Radonjić je poslednjih godina pokazao da je u regionu bez premca kada su domaći trofeji u pitanju. Navijači oba beogradska velikana su s pravom optimistični pred večerašnji sudar, ali ono po šta su došli na kraju će završiti u rukama samo jednog čoveka.

Željko Obradović i Dejan Radonjić - oči u oči.

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

17. februar

Crvena zvezda - SPD Radnički 103:59

/Ivanović 18 - Katić 17/

Mega Mozzart - Zlatibor 84:57

/Simanić 15 - Kutlešić 17/

18. februar

FMP - Borac Čačak 88:77

/Tasić 19 - Pecarski 18/

Partizan - Borac Zemun 101:48

/Vukčević 16 - Balmazović 15/

POLUFINALE

19. februar

Crvena zvezda - Mega Mozzart 72:53

/Kalinić 15 - Matković 15/

Partizan - FMP Železnik 92:89

/Panter 29 - Džons 29/

FINALE

20. februar

21.00: (1,70) Crvena zvezda (15,0) Partizan (2,50)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2022.Željko ObradovićDejan RadonjićKK Crvena zvezdaKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara