Balša Koprivica (© Star Sport)
Balša Koprivica (© Star Sport)

Kataklizma u krcatoj Areni, Partizan ispao iz Evrope!

Vreme čitanja: 5min | sre. 20.04.22. | 22:41

Desilo se ono najgore, crno-beli su izgubili dobijenu utakmicu i u produžetku prosuli sve - 95:103

Šok, prepuna Arena, punih 45 minuta košarke i katastrofa za košarkaše Partizana. Imala je četa Željka Obradovića dobijen meč, pet poena prednosti u poslednjem minut, ali su sve prosuli crno-beli greškama o kojima može da se piše i priča danima. Kada se podvuče crta, klub iz Humske je ispao iz Evrokupa već u osmini finala jer je Bursa prvo uspela da izjednači u samom finišu trojkom, a onda u dodatnih pet minuta u potpunosti nadigra crno-bele kojima nije pomogla ni publika na tribinama. Na kraju Partizan - Bursa 95:103.

Ono što se desilo Huventudu u utorak uveče, samo 24 sata kasnije dogodilo se i Partizanu. Novi sistem Evrokupa je samo za dva dana doneo dva najveća iznenađenja. Dva najbolja kluba iz grupe A su završila takmičenje već na prvoj prepreci. Ipak, ne mogu crno-beli da krive sistem takmičenja. Sami su krivi za ishod meča.

Izabrane vesti

Koliko je atmosfera bila vatrena na tribinama, toliko su ruke košarkaša bila hladne, posebno crno-belih. Nekoliko promašaja iz izglednih situacija su komovali da Bursa ima prednost. Morao je Balša Koprivica zakucavanjem da razbudim tim, a prvi posle njega je reagovao Dalas Mur trojkom iz ugla za prednost crno-belih. Međutim, jasno se videlo da nije sve jedno crno-belima. Nizali su se promašaj koji se inače ne bi dešavali. Koprivica promašuje zakucavanje, Ledej čist prodor, Panter trojku, Avramović gubi loptu... Morao je i Obradović da reaguje izmenama, ali prafe formule nije bilo. Derik Nidam sa dve trojke vraća prednost gostima, da nije bilo blokade Tristana Vukčevića i koša Avramovića, Bursa bi imala prednost posle 10 minuta, ovako je na semaforu stajalo 20:20.

Koliko nije funkcionisao napad dovoljno govori podatak da su crno-beli pogodili pet trojki iz 15 pokušaja u prvom poluvremenu. Od toga dve Mur, a po jednu Trifunović, Ledej i Avramović. Najviše su falili poeni Kevina Pantera. Amerikanac je bio u potpunom kontraritmu. Svega dva poena, uz četiri promašena šuta za tri poena. Ulogu košgetera morao je da preuzme Aleksa Avramović. Srčani bek je ubacio 10 poena, ali nije to bilo dovoljno da se napravi značajna razlika. Imao je gost iz Burse u nekoliko navrata minimalnu prednost, pre svega preko Nidama koji je pogađao sa distance. Tek je u finišu poluvremena Partizan uspeo da dođe do prednosti, pogodio je već pomenuti Mur. Precizan je bio van linije 6,75 za 38:37.

Bila je primetna i velika nervoza kod oba tima.U klinču sa protivnikom se našao Zagorac, ali do većeg incidenta nije došlo, ali dešavanja na parketu su poslužila publici da dodatno zapali atmosferu.

Trojka Pantera na startu drugog poluvremena poslužila je samo da se zaustavi novi nalet gostiju. Ali samo na kratko... katastrofalno je otvorio tim Željka Obradovića treću deonicu. Bursa se u potpunosti rastrčala, kao da igraju prijateljku utakmicu bez publike, a ne meč sezone... u takvim okolnostima Obradović je morao da zatraži minut odmora. Alarm se polakao palio, Bursa je imala pet poena prednosti - 42:47. Već u narednom napadu još jedan promaš, Turci idu na plus sedam, pa na maksimalnih plus devet. Panika se već uvlačila u kosti. U takvim mometima se prepoznaje ko je ko i kakva uloga mu je namenjena.

Panter dobija loptu i najzad rešava dva napada. Oba puta pogađa trojku i baca u delirijum publiku, ali bili su to kratkotrajni bljesci, pošto je i dalje bilo problema u odbrani. Bursa lako rešava svaku situaciju i u 27. minutu imaju šest poena prednosti - 51:57. Imali su i sedam, ali je Avramović uspeo da pronađe put do koša i pogodi uz faul. U poslednjih 10 minuta ušlo se rezultatom 60:64.

Atmosfera dolazi do usijanja posle trojke Avramovića za minus jedan, a onda eksplozija posle kontre Madara i prednosti Partizana - 67:66. Izgledalo je kao daprvi put atmosfera uspeva da poremeti goste iz Turske. Tri otvorene trojke i tri velika promašaja, ali falio je završni udarac Partizana, da u tim momentima prelomi i reši meč u svoju korist. Umesto toga dopustili su gostima prvo da izjednače, a potom i ponovo povedu.

©Starsport©Starsport

Pravi rovoski rat je viđen u finišu meča. Svaki koš se krvavo radilo. Madar donosi prednost crno-belima, potom i Lesor monstruoznim zakucavanjem za 77:74. Francuz na kraju mogao da bude heroj. Ukrao je lopu u ključnom momentu i zakucao kao Karl Meloun u najboljim danima. Nepotrebno je reći da su tribine eksplodirale od oduševljenja. Počelo je tada slavlje, ali ono što se desilo u poslednjih 10 sekundi može da se prepričava danima. Verovatno ni košarkaši Partizana ne znaju kako su prosuli pet poena razlike, Aleksa Avramović je sam ostao na obruču, ali je krenuo na zakucavanje koje je promašio, na plus sedam teško da bi moglo da se dogodi čudo, ovako se dogodilo ono najgore. Madar je napravio ključnu grešku kada je pri prijemu lopte napravio faul, Bursa je izjednačila trojkom, a na sedam sekundi pre kraja lopta je išla u ruke Panteru. Amerikanac ovaj put nije pogodio, meč je otišao u produžetak.

Ništa manje nije bilo dramatično ni u dodatnih pet minuta. Bursa na dva minuta pre kraja ima ogromnih tri poena prednosti, a onda još jedan šok. Holend pogađa trojku za šest poena prednosti. Tu je bio kraj... poraz koji će boleti crno-bele. Mnogo boleti.

-----------------------------------------

PARTIZAN - BURSA 95:103 (84:84)

/20:20, 18:17, 22:27, 24:20, 11:19/

Dvorana: Beogradska arena

Sudije: Danijel Jerzuelo, Karmelo Paterniko, Žosef Bisan

Partizan: Panter 13, Vukčević 2, Ledej 11, Zagorac, Avramović 23, Koprivica 4, Dangubić 0, Mur 8, Glas, Lesor 20, Trifunović 3, Madar 11

Bursa: Holand 17, Šezgun, Ozalp, Nidam 14, Turen 3, Batuk, Al 4, Bitim 20, Endrus 24, Hejs 6, Olmaz, Dudžinski 15

-----------------------------------------

OSMINA FINALA EVROKUPA

Utorak

Cedevita Olimpija - Turk Telekom 93:80

/Blažič 20 - Džonson 16/

Huventud - Ulm 73:79

/Vilis 17 - Kriston, Blosomgejm 21/

Andora - Budućnost 74:64

/Hena 21 - Sili 25/

Sreda

Levaloa - Venecija 87:66

/Hanter 14 - Vat 11/

Partizan - Bursa 84:84 /95:103 posle produžetka/

/Avramović 23 - Endrus 24/

Valensija - Hamburg 98:80

/Rivero 21 - Kocar 23/

Virtus - Lijetkabelis 75:67

/Žaite 20 - Orelik 12/

Gran Kanarija - Šljonsk 87:60

/Brusino 15 - Kanter 16/


tagovi

KK PartizanEvrokup

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara