Valter Tavares (©Star Sport)
Valter Tavares (©Star Sport)

Kolosalni Valter Tavares – ipak je najbolji

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.05.23. | 12:11

Verovatno najveća nedoumica pete utakmice - ima li Partizan Mozzart Bet rešenje za čoveka koji je skupio indeks 71 za 48 sati?

Najbolji centar Evrope nosi dres Real Madrida i ime mu je Valter Tavares. Svaka eventualna diskusija na ovu temu završila se posle četvrte utakmice Top 8 u Beogradskoj areni kada je "petica" Blankosa nadoknadila i drugi meč zaostatka za Partizan Mozzart Betom i odvela seriju u majstoricu koja će se igrati u sredu od 21 čas.

Kolosalni Tavares uradio je nemoguće i skupio indeks 71 za 48 sati! Posle 26 poena i 11 skokova za koeficijent 41, gorostas sa Zelenortskih Ostrva ponovo je pomutio koncepciju crno-belih svojim prisustvom u oba reketa, što je rezultiralo da za nešto više od 28 minuta skupi 15 poena, sedam uhvaćenih lopti, od toga četiri u napadu, te po dve ukradene lopte i blokade, uz 11 iznuđenih faulova za indeks 30 i +11 u često potcenjivanoj koloni +/- (drugi najveći u ekipi, iza Džanana Muse sa +14).

Izabrane vesti

Kada jedan igrač ima toliki uticaj na igru, postavlja se pitanje ima li Partizan Mozzart Bet mehanizam da ga zaustavi? Njegov čudesni oporavak od povrede levog kolena imao je uticaj koliko i odluke disciplinskog sudije posle nereda na kraju druge utakmice, opet u korist desetostrukog šampiona Evrope. Nema možda toliko lepote u igri kada se igra bazira na eksploatisanju fizičke dominacije jednog igrača, ali ko može da zameri Čusu Mateu što radi ono što bi verovatno svaki trener na njegovom mestu, bez obzira na toliko pominjanu dubinu rostera?

Koliko je Tavares zaista čovek koji menja ne samo tok utakmice, već potencijalno i cele serije videlo se u utorak uveče. Bez pravog odgovora odbrane crno-belih, prevashodno Alena Smailagića i Zeka Ledeja koji su nominalno provodili najviše vremena u duelima sa njim, plejmejkeri Real Madrida stalno su vrteli isti set akcija, čiji je konačni cilj da se lopte nekako doturi do Tavaresa što je u najvećem procentu slučajeva koš, pa i uz faul.

Taj je momenat savršeno prepoznao Ćaćo Rodrigez, čije su minijature ne samo u kreaciji, već i realizaciji bile od velikog značaja za Kraljeviće prethodne večeri. Bez obzira na to što je gotovo cele sezone u lošoj formi, njegovo iskustvo i simbioza sa Tavaresom na terenu pokazatelj je koliko je malo potrebno da bi tas na vagi otišao na stranu madridskog kluba. Svi pokušaji Partizanove odbrane da stalnim rotacijama i preuzimanjima uvedu protivnika u problem ispostavili su se nedovoljno dobrim. Odnosno, kontraproduktivnim po tim.

Realov plan B bio je ofanzivni skok, ponovo uz Tavaresov gigantski uticaj, što je Partizanu došao glave u četvrtak. Vrteće se verovatno u glavama košarkaša Parnog valjka ona sekvenca posle tajm-auta Čusa Matea zbog dva ekspresna koša Jama Madara čime je susret uveden na jedan posed (78:80), jer se promašaj Adama Hange za tri pretvorilo u nestvaran lov na loptu gde je na kraju opet najviši bio Tavares. Iščeprkao je skok, potom koš i faul Matijasa Lesora za dodatno slobodno bacanje koje je 221 centimetar visoki centar pretvorio u +5 (83:78) na 54 sekunde isteka vremena.

Kako reče kasnije u razgovoru sa novinarima, Real Madrid je odigrao ove dve utakmice kao da sutra ne postoji, a baš je Tavares bio iskra koja je ponovo zapalila plamen Kraljevića. I to pošto su ostali uskraćeni za usluge Vensana Poarjea, što je na Tavaresova leđa stavilo dodatnu odgovornost. Ni Rendolf, ni Korneli nisu u toj tački forme da bi mogli da prave veću razliku u igri...

Nije lako kada odigraš 64 od mogućih 80 minuta u dva dana razmaka, pogotovo ne za nekog takve konstitucije. No, Tavares je pokazao zašto mu i dalje nema ravnog u Evroligi, uprkos odličnim sezonama konkurencije. Ovo su utakmice koje pokazuju gde je ko na lestvici, a od početka se zdravstveno stanje zvanično najboljeg defanzivca ACB lige treću godinu zaredom predstavljalo kao ključni detalj za ishod cele serije. Na delu se pokazuje zašto je lekarski tim Reala toliko vremena posvetio njegovom oporavku, jer će sada imati šansu da napravi ono što se nikada nije dogodilo i prvi se vrati iz dva poraza zaostatka za plasman na Fajnal for.

Ništa nije unapred zapisano i rešeno. Partizan Mozzart Bet je posle dva brejka u Madridu zadao ozbiljan udarac Realu i pokazao koliko bi lako moglo slično da se ponovo tog 10. maja. Vraća se Kevin Panter koji je u prethodne dve utakmice mnogo nedostajao da smiri napade, da isti budu tečniji, kvalitetniji i na kraju – da preuzme odgovornost kada drugi nisu mogli.

Iako Željko Obradović posle treće utakmice nije želeo da govori o partiji jednog čoveka, verovatno će u video analizama i pripremi majstorice glavna tema biti - kako da se zaustavi Valter Tavares? Posle dva najsvežija iskustva, to je detalj koji će biti možda i od presudnog značaja...



tagovi

Valter TavaresKK Real MadridKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaTop 8 Evrolige

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara