Foto: MN Press
Foto: MN Press

Kraj Partizanove naopake sezone i promašene koncepcije

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.03.21. | 08:34

Crno-beli su sinoć suštinski završili sezonu…

Kaže naš narod da kruška ne može da rodi jabuku, e tako ni ovako očajna sezona Partizana nije mogla da izrodi neki uspeh jer je sve od samog starta krenulo naopako. Suštinski se ona juče i završila za Partizan. S dužnim poštovanjem prema Superligi, koja ne donosi ništa više od pehara i brojki. Partizanu su u ovom momentu daleko potrebnije opipljive, praktične i konkretne stvari - promene. Zbog budućnosti i onoga što sutra nosi.

U ABA ligi je davno ostao bez plej-ofa. Izgubio je i kup koji je osvajao u prethodne tri godine. Sada je ispao iz Evrokupa. To su sve posledice.

Izabrane vesti

Šta je uzrok? Nedostatak kvaliteta igrača. A pre toga odgovornost vertikalom ka gore prema vrhu kluba.

Partizan ove sezone nije imao dovoljno dobre igrače da bi uradio nešto više, smenio je i dvojicu trenera. To sve ide na dušu sportskom sektoru, pa je kaznu platio Nikola Lončar koji je razrešen sa dužnosti. Naravno, neko je trebalo da postavi ljude koji će da odlučuju o ekipi i timu, pa zato odgovornost snose i predsednik i klupska uprava.

Toliko toga se dogodilo ove sezone što nikako ne priliči Partizanu, da je teško sve pobrojati. Situacija u ABA ligi je poput horora po crno-bele, Evrokup je pušten niz vodu, tako da Partizan već sada može polako da se okrene formiranju tima, a neko bi rekao i strukture kluba, za sledeću sezonu. Ove sezone Parni valjak je ličio na gusku u magli.

Već za vikend Partizan igra večiti derbi protiv Crvene zvezde, a osim samog motiva koji nosi derbi, neće imati neki dodatni, takmičarski. Osim možda osiguravanja opstanka na Jadranu.

"Kako ih motivisati? Oni su igrači Partizana, oni moraju da nauče kako da pobeđuju i da nauče mlade kako da pobeđuju. Idemo u halu da radimo", rekao je Matović posle Metropolitana.

Crno-beli u ovom momentu nemaju sportskog direktora, trenera imaju, ali je pitanje da li će se Matović posvetiti ulozi prvog trenera jer je poznat po individualnom radu sa igračima i kao dugogodišnji asistent. Ni tim nemaju crno-beli, barem ne dovoljno dobar za iole pristojne rezultate. Dakle, na leto ih čekaju velike promene.

Jedna od ideja je da se mlađim domaćim igračima pruži veća šansa, jer je jasno da je koncepcija sa ovoliko polukvalitetnih stranaca – promašena. Videćemo kako će to izgledati u praksi. U tom slučaju mladi igrači bi trebalo da imaju gro minutaže do kraja sezone.

A mogao je Partizan sinoć malo da poboljša utisak cele sezone. Ili produbi agoniju prolaskom u četvrtfinale, zavisi iz kog ugla gledate. I da je prošao, samo bi zamaskirao stvarnost i ne bi posedovao prevelike šanse protiv zahuktalog Uniksa. Ovako mu je realnost udarila šamar u lice. Možda se crno-beli i osveste i krenu uzlaznom putanjom.

U odnosu na neke ranije utakmice za ovu protiv Metropolitana ne može da se prigovori nikome kada je pristup u pitanju, ali sve su to “gosti” uspeli da nivelišu odličnom šuterskom partijom. Uspeo je Metropolitan u poslednjih sedam minuta da preokrene i dođe do prvog mesta u grupi. I tako iskoristi promašaje sa penala, izgubljene lopte Partizana.

"Zadovoljan sam ponašanjem, borbenošću igrača. Pokušavali su da ispoštuju sve što smo se dogovarali, ali kao što je cela sezona bila gore-dole, opet nismo uspeli da zatvorimo utakmicu", rekao je Matović. Partizan je inače protiv Metropolitana u utakmici sezone šutirao slobodna bacanja 16/27...

U isto vreme, Partizan je vezao pet poraza u svim takmičenjima! Ukupno je zabeležio katastrofalnih 11 poraza na poslednjih 15 utakmica što se ne pamti!

Gubio je od Metropolitana, Cibone, Trenta, Zadra, Igokee, Borca... Mnogima je u mislima katastrofa protiv Krke ili Burga. Partizan je znao da se muči da prebaci 50 datih poena na celoj utakmici, kao protiv Trenta ili Krke. U ABA ligi Parni valjak vezao je šest poraza, a zanimljivo je da u naredne dve utakmice igra protiv Crvene zvezde i Mornara, pa protiv Mege.

Postoje i neki olakšavajući faktori po crno bele... Nije mogao Partizan da računa na navijače, nije imao sreće prošle sezone sa onakvim prekidom, dugo je gradio situaciju da napadne povratak u Evroligu i spoljnim faktorom je sve nestalo. Posle toga, umesto uspešne reprize, usledio je potop.

Nije moglo na granama svega učinjenog ove sezone ništa pozitivno da se izrodi. Zato je poraz od Metropolitana bio samo logičan sled okolnosti.

Ako je prošle sezone Partizan bio pravi Partizan… ovo sada nije Partizan. Teško da može gori da bude.


tagovi

Sašo FilipovskiVlado ŠćepanovićNikola Lončar

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara