Lengston Hol (©Star Sport)
Lengston Hol (©Star Sport)

Lengston Hol, 48 sati za najbolju košarku života i pitanje - zašto tek na kraju?

Vreme čitanja: 5min | pon. 14.06.21. | 08:48

Da li je Lengston Hol realan kvalitet za Crvenu zvezdu ili ne odrediće isključivo struka, ali je s poslednje dve utakmice u dresu Crvene zvezde bacio je sportski sektor u rebus

Godinama se emisija “NBA Action“ završavala uz odjavu kolege Ilije Kovačića i reči: “Najbolje smo sačuvali za kraj kada vam donosimo Top 10 nedelje“ posle čega bi se vrteli snimci deset najboljih poteza u najjačoj košarkaškoj ligi sveta.

Ako bismo u slučaju Lengstona Hola izbor suzili na poslednjih 48 sati sezone, malo ko bi mogao da mu stane na crtu.

Izabrane vesti

Nekadašnji plejmejker Promiteasa bukvalno je shvatio citat s početka teksta i najbolje ostavio za poslednje dve utakmice sezone. Hol je pokazao ne samo najbolju košarku sezone, moguće i života u poslednje dve utakmice! Dovoljno da se čovek zapita: “Zašto nisi mogao ovako cele godine?“

01.30: (2,50) Atlanta (13,0) Filadelfija (1,65)

Čovek koji je prošlog leta doveden sa idejom da bude rezervna varijanta prvom organizatoru koga je u tom momentu tek trebalo dovesti, a na kraju praktično cele godine bio prva opcija, izgledao je u drugoj i pogotovo trećoj utakmici finala domaćeg prvenstva kao neko na koga bi najozbiljnije Dejan Radonjić trebalo da računa za takmičarsku 2021/22. Posle 19 poena i šest asistencija za indeks korisnosti 20 u dvorani Mega Factory Hol kao da je osetio “prozivku“ da treba da zadrži isti nivo i u majstorici. Ne samo što je odigrao odlično, Lengston Hol je lestvicu podigao još više i kritičare ostavio bez teksta. U momentu kada najbolji strelac ekipe Džordan Lojd nije bio u mogućnosti da pomogne saigračima zbog povrede skočnog zgloba, pojavio se Hol koji je na parketu izgledao kao da je u njega ušao duh zvanično trećeg najefikasnijeg strelca Evrolige! Poslednji meč sezone završio je sa 24 poena (9/15 iz igre, 3/5 za tri), četiri asistencije i tri ukradene lopte za najbolji indeks korisnosti (23) i +/- odnos u svom timu (23). Samo u poslednjoj deonici upisao je pet poena i po jednu ukradenu loptu asistenciju, iznuđen faul, ali i izgubljen posed. Sve tri “krađe“ Hol je imao u drugom poluvremenu i njegova energija u odbrani dala je Zvezdi krila za konačni obračun s Megom iz kojeg je izašla kao pobednik. 

Koliko je dobar Lengston Hol zaista bio u fazi napada verovatno najbolje pokazuje učinak za tri poena. U Evroligi pogodio je 12, u ABA ligi 13, a za samo dva meča protiv Mege osam trojki! Pet u drugom meču i još tri u majstorici, uključujući i onu na ulazu u poslednja dva minuta kada je Zvezdu odveo na gotovo nedostižnih deset poena razlike (71:61). Kada se saberu dva najjača takmičenja, Hol je više od jednog pogotka van linije 6,75 metara imao ukupno triput - na gostovanju Borcu u Čačku u drugom kolu, protiv Fenerbahčea u Istanbulu u evropskoj premijeri i u onom trijumfu nad CSKA u Beogradu. Po dva uspešna hica u sve tri utakmice.

Tu se dolazi do možda ključne tačke priče o značaju Lengstona Hola. Njegovo defanzivno zalaganje i učinak u tom segmentu tokom najvećeg dela sezone praktično nikada nije ni bio upitan, samo je bukvalno u poslednjem trenutku pokazao da u njemu ima i napadačkih kvaliteta vrednih pažnje. Dotad je dosta lutao tražeći šutersku formu, mnogo puta jednostavno njegove lopte nisu htele kroz obruč i izlazile bi napolje u širokom dijapazonu situacija, a kada su se promašaji ređali ponestajalo mu je hrabrosti i samopouzdanja da uopšte ispali šut. To i te kako negativno utiče na igrača, a Hol je primer iz udžbenika.

Lengston Hol (©KK Crvena zvezda)Lengston Hol (©KK Crvena zvezda)

Kada je zavesa spuštena, Dejan Radonjić je pred kamerama televizije Arenasport ukazao na to koliki je Holov značaj bio u završnici sezone, počev od utakmica protiv Igokee, preko Budućnosti, do Mege...

“Gotovo sve vreme bio je osporavan, za nas je bio igrač koji je igrao izuzetno značajnu ulogu u polufinalu i finalu. U plej-ofu Superlige je podigao i košgeterski učinak, što je podiglo opšti utisak. U celom plej-ofu ABA i Superlige bio je važna karika koja je doprinela mnogo da sezonu završimo sa još dva trofeja. Naravno, hvala svim igračima na tome, stručnom štabu, upravi i svima koji su nam pomogli da dođemo do ove tačke“, poručio je trener koji je sa Zvezdom osvojio 12 pehara.

U njegovim rečima osećala se iskrenost, ne nešto što je trebalo da bude samo odgovor na pitanje voditelja. Radonjić je pokazao da je zaista verovao da Hol može da uradi ono što jeste, delom zato što nije imao kome drugom da ukaže poverenje, mada je iz iskustva znao da kad-tad mora da krene, da će proći ta jedna lopta dotaći koja će da ga pokrene. Momku rodom iz Atlante su se dizne otvorile na kraju.

O razlozima nedostatka šuterskog samopouzdanja moglo bi naširoko da se raspravlja, s tim da u obzirom treba da se uzmu dva faktora - povreda prepone i virus korona. Do trenutka kada mu je stradala leva prepona u večitom derbiju s Partizanom Hol je bio među boljima u ekipi Saše Obradovića - večiti derbi završio sa po pet poena i asistencija, te dve ukradene lopte za deset i po minuta -, posle čega se dugo mučio da pronađe sebe. Prvo se od povrede oporavljao mesec dana, da bi po povratku na teren krajem decembra ubrzo ispao iz sistema zbog virusa korona. Povratak je ponovo trajao sedmicama, a kada se konačno otresao svih problema usledio je period teških utakmica i putovanja, s malim brojem treninga i ograničenim vremenom za rad, gde se nije najbolje snašao. Čak se u međuvremenu šuškalo o raskidu saradnje, iako su to njegovi agenti javno demantovali.

Da li je Lengston Hol realan kvalitet za Crvenu zvezdu ili ne odrediće isključivo struka, ali je s poslednje dve utakmice u dresu Crvene zvezde bacio je sportski sektor u rebus. On ima ugovor na još jednu godinu, sada ostaje da Zvezda u narednom periodu donese konačnu odluku.



tagovi

Lengston HolKK Crvena zvezdaEvroligaJadranska ligaKošarkaška Superliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara