Nikola Jović (Star sport)
Nikola Jović (Star sport)

Mega Mozzart ponovo šalje igrača u NBA: Nikola Jović potvrdio učešće na draftu

Vreme čitanja: 3min | pon. 11.04.22. | 17:04

Megin supertalenat početkom maja putuje u Sjedinjene Američke Države

Fabrika talenata Mege Mozzart ponovo ima biser koji bi od naredne sezone trebalo da zaigra u NBA ligi. Znalo se i pre više od pola godine da je Nikola Jović potencijal da zaigra u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu i da će izvesno izaći na predstojeći NBA draft, ali danas je tu informaciju zvanično potvrdio njegov menadžer Miško Ražnatović.

Elitna košarkaška pijaca na severnoameričkom kontinentu zakazana je za 23. jun, a pre nego što se bude obreo u Sjedinjenim Američkim Državama u koje će otputovati početkom maja meseca, Jović će odigrati fajnal for Aba lige za igrače do 19 godina, ali propustiti plej-of Superlige Srbije. Poslednju seniorsku utakmicu za Megu odigrao je u nedelju protiv Partizana.

Izabrane vesti

Ove sezone 18-godišnjak koji uglavnom nastupa na bekovskim pozicijama, jedan je od najboljih igrača Mege Mozzart i prosečno beleži 11,7 poena, 4,4 skoka i 3,4 asistencije za prosečno nešto manje od 28 minuta na parketu.

Jović se trenutno nalazi na 23. mestu ESPN-ove liste Top 100 igrača koji će izaći na draft i projektovan je kao pik prve runde. Veliki broj američkih novinara specijalizovanih za draft veruju da bi mogao da se nađe i među prvih deset selektovanih igrača, a ako se njihove prognoze obistine postao bi tek drugi Srbin, posle Darka Miličića, kojem je to pošlo za rukom.

Tinejdžer nastupa za Megu od 2018. godine, seniorski debi je zabeležio početkom prošle godine, dok je ove sezone prerastao u jednog od lidera ekipe. U fabruaru je debitovao za reprezentaciju Srbije, upisavši 13 poena, sedam skokova i tri asistencije u pobedi nad Slovačkom u meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Ozbiljnije je upao u oči evropske i svetske javnosti kada je marta prošle godine prosečno beležio 29,3 poena, 10,3 skoka, 4,5 asistencija i 1,8 blokada na Next Generation turniru u Beogradu. To je bila potvrda da je znatno dominantniji od svojih vršnjaka.

Prošlog leta, našao se i u idealnom timu Svetskog prvenstva za igrače do 19. godina, rame uz rame sa momcima projektovanim kao top 5 pikovi na draftu Četom Holmgrenom i Džejdenom Ajvijem, kao i sa Viktorom Vembanjamom, francuskim centrom koji je viđen kao prvi pik 23. juna.

Podsetimo da je Mega ušla u istoriju najkvalitetnije košarkaške lige sveta kao jedina ekipa van Sjedinjenih Američkih Država koja je u dva navrata imala po tri igrača izabrana na draftu. Nikola Jokić je svakako njen proizvod koji nema konkurenciju, a godinama unazad bili su birani i Vasilije Micić, Nemanja Dangubić, Rade Zagorac, Timoti Luvalu, Alfa Kaba, Goga Bitadze, Marko Simonović, Vlatko Čančar i Ivica Zubac.

SRBI IZABRANI U PRVOJ RUNDI

2003. Darko Miličić, 2, Detroit

2001. Vladimir Radmanović, 12, Sijetl (Oklahoma Siti)

1996. Predrag Stojaković, 14, Sakramento

2020. Aleksej Pokuševski, 17, Minesota

2003. Žarko Čabarkapa, 17, Finiks

2002. Nenad Krstić, 24, Nju Džersi (Bruklin)

1989. Vlade Divac, 26, LA Lejkers

2015. Nikola Milutinov, 26, San Antonio

2014. Bogdan Bogdanović, 27, Finiks

2013. Nemanja Nedović, 30, Finiks


tagovi

Nikola JovićMega Mozzart

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara