Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

NBA na srpski način: Jokićev 76. tripl-dabl, dva koraka do Vilta; Bogdan izbušio Indijanu (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | uto. 29.03.22. | 03:44

U pobedi nad Šarlotom srpski centar upisao dvocifrene učinke u tri statističke kolone za manje od tri kvartala, Bogdanovićev rafal pokrenuo Hokse protiv Pejsersa

Nije Nikola Jokić sjajno počeo duel sa Hornetsima. Pojavile su se odmah priče na društvenim mrežama kako ga je Montrezl Herel "stavio u džep". Istina je da je proveo pet minuta van igre i da njegovi saigrači za to vreme nisu uspeli da ubace nijedan koš iz igre. Po povratku sa odmora bio je rešen da odvuče Denver do nove pobede. Naravno, uspeo je u toj nameri. Na kraju tripl-dabl za manje od tri četvrtine, 76. put u ligaškom delu NBA i trijumf Nagetsa - 113:109.

Da bi po 19. put u tekućoj sezoni upisao dvocifren učinak u tri statističke kolone bilo mu je potrebno 27 minuta. Tada je ubeležio 10. asistenciju, a već je imao 16 poena i 15 skokova. Pokušali su i pojedini američki mediji da ukaljaju njegov večerašnji nastup. Pisalo se kako se pokačio sa Herelom, iako se jasno videlo da je centar Hornetsa imao "nesuglasice" sa Eronom Gordonom, a da je Srbin pokušao da smiri strasti. Centar domaće ekipe je na kraju zaradio i isključenje. Smejao se kada je posle duela sa njim Rivers završio na zemlji uz bolnu grimasu na licu. Reagovao je Gordon, nastala je gužva, a Jokić je skočio da razvdvoji dvojicu igrača i ne dozvoli stvaranje većeg incidenta..

Izabrane vesti

Velika pobeda Denvera u borbi za što bolju poziciju i prednost domaćeg terena u plej-ofu. Šesti je sa učinkom 45-31 i na šest susreta do kraja ligaškog dela ima dve pobede više od Minesote. Slavili su Nagetsi protiv tima koji je dobio sedam od poslednjih osam utakmica i koji od Ol star pauze ima drugi najbolji napad lige. Nije zahuktala ekipa Džejmsa Borega ipak imala rešenja za aktuelnog MVP-a lige koji je i ove sezone glavni kandidat za prestižno priznanje.

Susret je okončao sa 26 poena, 19 skokova i 11 asistencija. Šutirao je 9/17 iz igre i nijednom van linije za tri poena. Sa linije penala nije bio precizan kao što ume (8/12), ali je pogodio četiri vezana u poslednjim trenucima meča. Novim tripl-dablom prišao je legendarnom Viltu Čemberlenu na dva koraka. Čovek koji je bio neustrašiv u svojoj eri tokom karijere je ubeležio 78. mečeva sa pomenutim učinkom. Jedini je centar (šesti na večnoj listi) kojem Jokić gleda u leđa, ali neće još dugo.

Nagetsi su zahvaljujući praznom hodu dok je Nikola bio na zasluženoj pauzi izgubili drugi kvartal sa tri razlike i poluvreme sa pola koša (57:56). Očas je to Džoker preokrenuo u nastavku i odveo svij tim na +10. Čim ga je Majk Maloun ponovo poslao na klupi da predahne, usledili su problemi. Šarlot je iskoristio priliku i sredinom odlučujućeg kvartala prišao gostima na tri poena minusa... Brže bolje je trener Denvera poslao MVP-a na teren i onda je uzeo stvari u svoje ruke. Kontrolisao je situaciju pod oba koša, pogodio sjajno preko Plamlija, iznudio nekoliko prekršaja i sa linije penala čuvao prednost gostiju.

Nisu mu saigrači previše pomagali. Gordon se trudio na skoku, ali je promašio dva bitna bacanja. Nisu mogli ništa da pogode ni Rivers, Moris i Barton, stekao se utisak da Nikola mora sam da dobije meč i da druga opcija ne postoji. Tek u finišu, kada su trojica igrača pokušavala da zaustave srpskog košarkaša, Moris se dokopao lopte i posle prodora iznudio faul Pi Džej Vašingtona u poslednjim sekundama napada. Pogodio je oba penala i doneo Nagetsima tri poena viška na 39 sekundi do kraja.

Ali nije se ni Šarlot predavao. Teri Rozir je samo šest sekundi kasnije pogodio trojku... A onda je Denver potrošio veći deo napada, lopta je otišla Jokiću u ruke, koji maši preko Plamlija, ali dolazi do ofanzivnog skoka i potom odlazi na liniju penala. Nije ruka zadrhtala fantastičnom Somborcu, ubacio je oba na 8,6 sekundi do kraja za +4 i stavio tačku.

"Svaka utakmica nam je važna. Tako je već 40 mečeva. Jako mi je drago što smo pobedili. Igrali smo dobro odbranu kada je trebalo, pogađali u pravim trenucima. Nisu nas služili slobodna bacanja, stavili su nas u ritam u kojem ne želimo da budemo, ali našli smo pozicije za šuteve, pogodili ih. Odbrana je na kraju presudila. Nisam se osećao kako treba večeras, ne znam zaštio, ali sam bio fokusiran da uradim šta god treba da se dobije utakmica", rekao je Jokić, a usred njegovog izlaganja u kadar je upao trener Majk Maloun i samo kratko rekao: "MVP".

Jokića je ispratio Gordon sa 21 poenom (7sk), 18 je dodao Vil Barton, dok su po 14 upisali Džef Grin i Monte Moris kojem je asistencija nedostajala za dabl-dabl. U poraženoj ekipi 27 poena i 11 skokova Majlsa Bridžisa, dabl-dabl je upisao i Lamelo Bol (22p, 11as). Ispratili su ih sa po 12 poena Rozir, Keli Ubre i Ajzea Tomas, dok je Vašington dodao 10.

Bogdan Bogdanović (©AFP)Bogdan Bogdanović (©AFP)

U isto vreme u Indijanapolisu, mestu velikog uspeha srpske košarke, čas je držao Bogdan Bogdanović. Bio je ključni igrač u pobedi Atlante nad Pejsersima (132:123), kojom su Hoksi konačno stigli do pozitivnog bilansa (38-37).

Sve do pred kraj treće četvrtine imao je 12 poena. Sa tim učinkom bio je treći strelac ekipe. A onda je podigao broj obrtaja.

Sa dva slobodna bacanja odlopio je goste na +10, potom im trojkom doneo i 11 poena viška u poslednjem minutu treće deonice. Po povratku sa pauzen je nastavio da zatrpava koš Pejsersa. Trojka, pa dvojka, a onda i tri bacanja. Prednost Jastrebova se popelana 17 poena. Trgli su se domaći košarkaši, vezao je Lens Stivenson četiri poena, a onda je sve nade ekipe Rika Karlajla ugasila nova trojka srpske haubice. Do kraja je upisao još četiri poena za ukupno 29.

Bio je jasno prvi strelac Atlante, ali i najefikasniji igrač na utakmici. Kao i uvek, odlično je rezonovao, pa je za tri šutirao 5/7 (71 odsto). Bacanja je gađao 8/10, za dva je bio nešto neprecizniji (3/7). Uz sve to sakupio je i pet skokova i to tri ofanzivna. Interesantno je da Hoksi imaju učinak 6-2 u utakmicama koje je Bogi obeležio sa 28 ili više poena.

Najbliži srpskom reprezentativcu u pobedničkoj ekipi bili su Klint Kapela i Kevin Erter sa po 22 poena, s tim što je bivši centar Hjustona uspeo i da uhvati 15 skokova. Dabl-dabl je upisao i Tre Jang (14p, 16as), a dvocifreni su bili i bivši igrač Mege Mozzart Timoti Luvavu Kabaro sa 13, kao i Džejlen Džonson sa 12 poena.

Kod Indijane 26 poena Badija Hilda, 25 je uz 13 asistencija dodao Tajris Haliburton. Bivši plejmejker Olimpije Milano Kifer Sajks je doado 16, dok je 14 upisao još jedan košarkaš koji je na početku karijere igrao u redovima Mege Goga Bitadze. Dvocifreni i Stivenson sa 13, kao i Teri Tejlor sa 11 poena.

NBA

Utorak

Šarlot - Denver 109:113

/Bridžis 27 - Jokić 26/

Klivlend - Orlando 107:101ž

/Garland 25 - Karter Džunior 15/

Indijana - Atlanta 123:132

/Hild 26 - Bogdanović 29/

Majami - Sakramento 123:100

/Batler 27 - Mičel 21/

Njujork - Čikago 109:104

/Beret 28 - Deronaz 37/

Toronto - Boston U TOKU

Hjuston - San Antonio U TOKU

Memfis - Golden Stejt U TOKU

04.00: Portland - Oklahoma



tagovi

Nikola JokićBogdan BogdanovićAtlanta HoksDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara