Nikola Jokić (©Reuters)
Nikola Jokić (©Reuters)

Niko nikad kao Jokić: Surova statistička dominacija Džokera na putu do prstena

Vreme čitanja: 2min | uto. 13.06.23. | 10:23

Centar Denver Nagetsa ima u plej-ofu najbolje brojke u sve tri najvažnije statističke kolone

Dominacija. Od početka do kraja. Nikola Jokić stavio je čitav Denver na leđa, prošetao se kroz plej-of NBA lige i doneo Nagetsima prvi šampionski prsten u 56 godina dugoj istoriji franšize. Zakinuli su ga za MVP naslov, ali u plej-ofu nije bilo dileme. Srpski centar proglašen je za najkorisnijeg u postsezoni.

Potpuno zasluženo, jer teško da ćete pronaći košarkaša koji je ovako dominirao u najvažnijem delu sezone najjače lige na svetu. I nije to samo utisak, već u prilog tome govori i statistika. Naime, Jokić je plej-of završio sa najboljim brojkama u tri najbitnije statističke kolone, što nikome nikada ranije u istoriji NBA lige nije pošlo za rukom. A pritom nije odigrao veliki broj utakmica u doigravanju, pošto je Denver gazio redom do titule.

Izabrane vesti

Jokić je ubacio je okruglo 600 poena, podelio 190 asistencija i zabeležio još 269 skokova. Pride je pogodio i najviše šuteva iz igre (227), imao najbolju plus-minus statistiku, najveći indeks korisnosti… Po broju ukradenih lopti bio je osmi sa 20 (Džimi Balter prvi sa 39), a po broju blokada šesti sa 20 (Entoni Dejvis prvi sa okruglo 50).

"Čestitam Nikoli Jokiću na nagradi MVP NBA finala!! 600 poena, 269 skokova i 190 asistencija u plej-ofu? Prvi igrač u istoriji NBA koji je predvodio u sve tri?", napisao je Medžik Džonson po završetku pete utakmice finala uz šest emotikona plamena...

Na putu do šampionskog prstena Jokić je postavio još nekoliko rekorda koji samo učvršćuju njegov status najboljeg košarkaša planete u ovom trenutku.

- najviše tripl-dablova u plej-ofu (10)

- prvi igrač sa 500 poena, 200 skokova i 100 asistencija u plej-ofu jedne sezone

- prvi igrač sa 250 skokova i 150 asistencija u plej-ofu jedne sezone

- prvi igrač sa 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija u utakmici finala



tagovi

Nikola JokićDenver Nagets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara