Nikola Jokić (© AFP)
Nikola Jokić (© AFP)

Od kamiondžija do bucka iz Sombora - pet decenija lude istorije Denvera

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.05.23. | 16:15

Nikola Jokić je uspeo ono što niko pre njega u dresu Nagetsa tokom pola veka nije izveo

U istorijskim knjigama Denver Nagetsa biće upisan 22. maj kao dan kada je franšiza iz Kolorada posle 56 godina postojanja prvi put uspela da dođe do velikog finala NBA lige. Do ovog uspeha ih je vodio Somborac, Nikola Jokić koji je sada slobodno možemo da kažemo najznačajniji čovek u istoriji kluba koji je imao veliki broj živopisnih likova. Od samog osnivanja, pa do danas kada jedinstveni Jokić pleše po terenu i obara rekorde.

Sve je počelo još davne 1967. godine kada je biznismen iz Kanzas Sitija Džejms Trindel postao novi vlasnik kluba koji je prvobitno trebao da igra u Mizuriju, ali zbog nedostakta adekvatne dvorane odluka je pala na Denver, ali ubrzo klub prelazi u vlasništvo Bila Rigzbija. Ime koje ne znači puno ljubiteljima košarke, ali ostaje zabeleženo da vlasnik velike kamiondžijske kompanije za svega 350.000 dolara kupuje dve trećine kluba koje imenuje u Roketse, baš po svojoj kompaniji, i kreće da se takmiči u tadašnjoj ABA ligi. Takmičenje koje je 10 godina trajalo uporedo sa NBA ligom od 1967. do 1976. kada su se dve organizacije fuzionisale.

Izabrane vesti

U tom periodu Denver nije uspevao da uradi bilo šta vredno pomena. Zato je sledeća značajna godina za Denver 1974. Već tada se znalo da će ABA liga i NBA liga da se fuzionišu. Dve godine pre toga pomenuti kamiondžija je prodao klub biznismenima iz San Dijega koji su preimenovali tim u Nagetse. Dugo je klub iz Denvera važio za tim koji je znao dobro da odigra regularni deo bez velikih zvezda, ali redovno su gubili na startu plej-ofa. Stvari za Denver su se promenile 1982. godine i dolaskom Aleksa Inglišla, prve velike zvezde u istoriji Denvera. Nekada najbolji strelac NBA lige je predvodio tim punih sedam sezona, a 1985. godine su prvi put došli do finala Zapadne konferencije. Sudbina će hteti da su te sezone igrali protiv Los Anđeles Lejkersa, tada su izgubili, a skoro četiri decenije kasnije Denver će baš preko Lejkersa prvi put do velikog finala.

Ono što Aleks Ingliš nije uspeo, jeste Nikola Jokić. O bravurama Somborca protiv Jezerdžija je već sve poznato. Padali su rekordi, ali ono glavno tek dolazi. Denver želi da dođe do prve titule i napravi kontinuitet uspešnih sezona koje je retko kada u istoriji imao.

Ljubitelji NBA košarke iz devedesetih godina prošlog veka će reći da je Denver imao sjajan tim sa Dikembeom Mutombom i Mahmudom Abdulom-Raufom. Ovaj tandem je ispisao istoriju u sezoni 1993/94 kada su kao osmoplasirani tim prvi put ikada u prvoj rundi plej-ofa izbacili prvoplasirani tim, to je tada bio Sijetl.

Ipak, to je bio jedini uspeh vredan pomena, iako je Denver igrao dopadljivu i aktraktivnu košarku. Uvek su faili konkretni plej-of uspesi. Najteži deo franšize iz Kolorada je viđen krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina. Često su bili među najgorim timovima u ligi, ali sve se iz korena menja 2003. godine.

Još jedna vrlo značajna godina u istoriji kluba. Tada dolazi Karmelo Entoni. Čudesni klinac sa Sirakuza univerziteta koji uzima Denverov dres sa brojem 15. Ispostaviće se kasnije da to nije najbolja petnaestica koja je nosila dres Nagetsa. I za to se pobrinuo bucko iz Sombora koji je imao osam godina kada je Denver draftovao Entonija kao trećeg pika 2003. godine. Ispred njega bili su samo Lebron Džejms i Darko Miličić.

Dok je Nikola Jokić odrastao, Karmelo Entoni je izrastao u spekakularnog igrača, ali najviše što je uradio u Denveru je plasman u finale Zapadne konferencije. Bilo je to 2009. godine i ponovo su na drugoj strani bili Los Anđeles Lejkersi. Tadašnji Nagetsi nisu imali odgovor na Kobija Brajanta i Pau Gasola.

Era Karmela se završila 2011. godine kadao je otišao u Njujork Nikse, a nova zvezda je stigla 2015. I to kada niko nije ni očekivao. Tokom trajanja reklame za brzu hranu, Nagetsi su draftovali Nikolu Jokića u drugoj rundi, za njih nepoznatog momka iz Sombora.

"Ako vam neko kaže da je odmah znao kakav će Nikola biti, znajte da vas laže", rekao je Majk Meloun, trener Nagetsa.

A Nikola Jokić je u narednih osam godina posao ubedljivo najbolji igrač u istoriji Denvera i neko ko je najzad probio magičnu granicu. Savladani su Los Anđeles Lejkersi i to u famoznom finalu konferencije, sada je sve na Srbinu da završi posao i donese Denveru ono što niko pre njega nije tokom prethodnih pet decenija - šampionsku titulu NBA lige.


tagovi

Denver NagetsKarmelo EntoniNikola JokićNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara