Rade Zagorac (©Star Sport)
Rade Zagorac (©Star Sport)

Od velike je važnosti da Partizan i Crvena zvezda daju reprezentativce Srbiji

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.11.21. | 08:57

“Poznati su mi momci, saigrači, poznat mi je stručni štab iz ranijih akcija. Mnogo je poznatih lica i uvek je lepo biti ovde. Dosta igrača iz moje generacije, približnih smo godina, ima i novih momaka. Prirodno je da svako od nas ko je imao ranijih iskustava u kvalifikacijama ponese malo veći teret“, ističe kapiten Parnog valjka

Kada je Svetislav Pešić na nedeljnoj konferenciji za novinare u Sazonovoj 83 pogledao novinare u oči i rekao da ni sam ne zna koga će imati na raspolaganju za utakmice protiv Letonije u Beogradu (četvrtak, 20.00) i Belgije u Monsu (nedelja, 15.30), što je bio samo uvod u poduži monolog o stanju u evropskoj klupskoj košarci, postalo je bar malo jasnije koliko se zapravo selektorski posao dodatno zakomplikovao u odnosu na događaje tokom prethodna dva kvalifikaciona ciklusa.

Srećom po novoformirani stručni štab u kojem su kraj selektora Pešića još Oliver Kostić, Marko Marinović i Nenad Trunić, u ponedeljak je stigla dobra vest jer je kapiten Miloš Teodosić iz Bolonje poslao jasnu poruku da stižesa opravdanim zakašnjenjem zbog obaveza u klubu i porodičnih problema – na pripreme nacionalne selekcije što će i te kako biti od značaja s obzirom na to da gotovo pola sastava na raspolaganju čine debitanti. Od najstarijeg Marka Jagodić Kuridže, preko talentovanih momaka Mege Mozzart, ujedno i najmlađih, Nikole Jovića i Nikole Đurišića, do Balše Koprivice, Dušana Ristića, Alekse Uskokovića, Dušana Ristića i Alena Smailagića.

Izabrane vesti

Pričao je prekaljeni stručnjak i o statusu košarkaša iz Evrolige, najavi boljih dana na relaciji između Fibe i Evrolige, potrebi da navijači novom timu daju podršku kao vetar u leđa za početak kvalifikacija, ali i dobroj atmosferi u ekipi. Što se zaista osetilo na parketu dvorane "Aleksandar Nikolić" tokom otvorenog dela treninga, u kojem su novinari mogli da dobiju izjave. Promene u sastavu i stručnom štabu koje je Svetislav Pešić napravio očigledno su donele novu energiju, što se dodatno pogodilo sa činjenicom da su praktično svi kandidati na raspolaganju u međusobnim relacijama već imali prethodno iskustvo ili ga još imaju na klupskom nivou. Logično, najviše njih prošlo je ili je u sistemu dva najveća srpska kluba...

Petak, 19.00: (1,80) Crvena zvezda (14,5) Uniks (2,15)

Najbrojniji su bili košarkaši Partizana. Kapiten Rade Zagorac, zatim Aleksa Avramović, kome je i dalje u svežem sećanju neuspeh Srbije u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju, te Nemanja Dangubić, Alen Smailagić, Balša Koprivica i Aleksandar Trifunović. Crvena zvezda je zbog obaveza u Jadranskoj ligi – savladala Studentski centar u ponedeljak uveče u Podgorici – ali i utakmice protiv Uniksa u petak dala samo Aleksu Uskokovića.

Svetislav Pešić sa reprezentativcima Srbije (©Star Sport)Svetislav Pešić sa reprezentativcima Srbije (©Star Sport)

Od 17 igrača na koje Svetislav Pešić računa za premijeru sa Letonijom, samo kapiten Teodosić, te Jovićtrenirao vaterpolo u Partizanu Đurišić, Ilić i Novak nisu imali dodirnih tačaka sa beogradskim velikanima. U nekim prošlim vremenima taj broj verovatno bi bio još i veći, danas teško. Doduše, poslednjih godina je broj reprezentativaca pristiglih direktno iz Zvezde ili Partizana značajno devalvirao, no to je sada potpuno druga tema...

“Od velike je važnosti da Partizan i Crvena zvezda daju reprezentativce, što me raduje“, kaže Zagorac za Mozzart Sport i dodaje:

“Poznati su mi momci, saigrači, poznat mi je stručni štab iz ranijih akcija. Mnogo je poznatih lica i uvek je lepo biti ovde. Dosta igrača iz moje generacije, približnih smo godina, ima i novih momaka. Prirodno je da svako od nas ko je imao ranijih iskustava u kvalifikacijama ponese malo veći teret. To što smo sada prekinuli klupsku sezonu i ušli u novi sistem zapravo nije ništa novo za nas, to je samo realnost“.

Za razliku od Zagorca koji ima nakupljeno iskustvo iz prethodnih reprezentativnih “prozora“, Alen Smailagić se našao na spisku prethodnog selektora Igora Kokoškova, ali nije dosad oblačio dres Srbije.

Alen Smailagić (©Star Sport)Alen Smailagić (©Star Sport)

Kao jedan od najboljih igrača Partizana pod komandom Željka Obradovića, nekadašnji krilni centar Golden Stejta u ovim kvalifikacijama ima priliku da se pokaže i dokaže selektoru Pešiću, da se nametne za buduće izazove...

“Osećaj je super, vidi se da se ovde svi dobro poznajemo. Super smo kao saigrači, stvarno je sve za poželeti. Ovo nam je tek drugi dan, sve je lepo počelo. Meni je ovo prvi put da igram, tako da slabije znam o protivnicima, ali verujem da su treneri pripremili sve za utakmicu“, poručuje Smailagić kome smeta to što mu se u proteklih šest meseci karijera drastično izmenila pošto je napustio NBA sistem, došao u Partizan i radi pod dirigentskom palicom najtrofejnijeg evropskog trenera svih vremena:

“Jeste tako, ali na sve moram da se naviknem. Prvi put mi se dešava... Ne znam šta da očekujem, ali samo ću da guram kako znam i umem. Razmišljam samo od dana do dana, kako da napredujem košarkaški... Trener Željko me pripremio i za ovo što me čeka ovde. Malo sam stekao neko iskustvo sa njim. Stabilniji sam kao igrač“.

Dok je osećaj klupske pripadnosti neizbežna tema razgovora u sportskim krugovima, ideja selektora Pešića je da reprezentaciji i dresu sa nacionalnim grbom vrati značaj...

“Meni je košarka košarka, bilo klub ili reprezentacija. Igraćemo košarku, biće ista emocija kod mene kao i uvek”.

Pišu: Miljana ROGAČ i Nikola STOJKOVIĆ


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićRade ZagoracAlen SmailagićKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara