Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Ohrabrujući znaci za Zvezdu - sve je lakše kad proradi šut za tri poena

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.11.21. | 10:04

Košarkaši Crvene zvezde pobedom u dvorani "Krešimir Ćosić" nastavili sa dobrim rezultatima u novembru

Oktobar je bio paklen. Odigrao je srpski šampion u periodu od 1. do 28. čak 11 utakmica (pet pobeda, šest poraza). Novembar će biti tek nešto jednostavniji po pitanju rasporeda, ali čini se i daleko uspešniji. Malo više razmaka između utakmica, malo više vremena za odmor i pripremu omogućili su košarkašima Crvene zvezde da pretposlednji mesec u 2021. godini otpočnu sa tri trijumfa i što je još važnije - da nameste ruku.

Mučila se desetkovana Zvezda sa umorom, kako i ne bi kada je igrala utakmice na svaka dva-tri dana. A u takvoj situaciji, kada su raspoloživi igrači zbog izostanaka pod dodatnim opterećenjem, kada se još više troše u odbrani, teško je da ruka ostane mirna. Zato su crveno-beli imali vrlo loše procente van linije za tri poena. Često ih je šut sa distance koštao i poraza. Kako se stvari razvijaju u novembru, utisak je da su došli do daha i da stvari polako dolaze na svoje.

Izabrane vesti

Protiv Zadra su puleni Dejana Radonjića drugi put ubacili dvocifren broj trojki za meč (10/26). Prvi put su tako uspešni bili na otvaranju sezone protiv Splita (10/20). Branko Lazić je u prvom poluvremenu sa dve trojke prizvao kišu, a potom su ga ispratili Ostin Holins, Nejt Volters, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić i Marko Simonović. Ponajviše možda raduju Holinsovih 2/4. Ubacio je Panatinaikosu 11 poena, protiv Zadra brojao do 10 i utisak je da igra sa sve više samopouzdanja u napadu. Njegovi nastupi u odbrani nikada nisu ni bili upitni.

Serijom šuteva sa distance Zvezda je slomila rivala, te se na sinoćnjem primeru najbolje videlo koliko trojke mogu da budu bitne. Prvo je uz pomoć Lazićeve dve odbila nalet Zadrana u drugom kvartalu, a potom preciznim dalekometnim hicima Holinsa, Davidovca i Voltersa stekla kapitalnu razliku u finišu treće deonice.

ZVEZDINI PROCENTI ZA TRI POENA (TEKUĆA SEZONA)

ABA liga

Crvena zvezda - Split 97:61 (10/20 - 50 odsto)

Crvena zvezda - Budućnost 71:63 (8/24 - 33,3 odsto)

Igokea - Crvena zvezda 75:68 (6/21 - 28,6 odsto)

Crvena zvezda - Cedevita Olimpija 76:64 (9/33 - 27,3 odsto)

Mornar - Crvena zvezda 69:77 (5/19 - 26,3 odsto)

Crvena zvezda - Mega 81:67 (6/23 - 26,1 odsto)

Zadar - Crvena zvezda 73:83 (10/26 - 38,5 odsto)

Ukupno: 32,5 odsto - 9. mesto u ligi

Evroliga

Fenerbahče - Crvena zvezda 61:57 (5/23 - 21,7 odsto)

Makabi - Crvena zvezda 63:75 (7/20 - 35 odsto)

Crvena zvezda - Žalgiris 73:61 (5/21 - 23,8 odsto)

CSKA Moskva - Crvena zvezda 78:76 (8/22 - 36,4 odsto)

Crvena zvezda - Alba 63:78 (6/25 - 24 odsto)

Monako - Crvena zvezda 70:62 (6/26 - 23,1 odsto)

Olimpija Milano - Crvena zvezda 79:62 (4/21 - 19 odsto)

Crvena zvezda - Panatinaikos 81:48 (8/22 - 36,4 odsto)

Ukupno: 26,3 odsto - 18. (poslednje) mesto u ligi

Za odlično napadačko izdanje, drugo najbolje u sezoni (posle Splita), zasluge pored šuta idu i na račun sjajnog Nejta Voltersa. Prvo zato što je ubacio dve trojke, drugo zato što nije promašio za dva (4/4), a treće zato što je saigrače u 10 navrata spojio sa košem. Prvi dabl-dabl američkog košarkaša u dresu Crvene zvezde. Nije dosad uspevao da ga upiše u ABA ligi, Evroligi i Evrokupu - ne računajući samo period proveden u crveno-belom.

Pisali smo o njegovom "kraljevskom plesu" protiv Panatinaikosa, a onda je protiv Zadra dodatno podigao lestvicu. Kada se podvuče crta, Amerikanac ove sezone beleži 13 poena i 4,4 asistencije u Evroligi, kao i 8,4 poena i pet asistencija po nastupu u regionalnom šampionatu. Izdvojio se kao jedan od lidera ekipe, igra dobro u kontinuitetu i zbog činjenice da je Nikola Ivanović još van stroja Zvezdin učinak u ofanzivi u velikoj meri zavisi od njega, a 30-godišnji Amerikanac još nije razočarao.

Zvezda je i uz daleko slabije procente šuta za tri poena i jednocifrenim brojem ubačenih trojki uspevala da dobije utakmice. Naravno, odbrana je gotovo uvek bila na visini zadatka. Ipak, pokazalo se da se pojedini protivnici jednostavno ne mogu dobiti bez šuta sa spoljnih pozicija, ali i da rivali daleko lakše, sa manje uloženog napora, padaju kada padaju i trojke. Sezona je tek počela, crveno-beli još nisu ni kompletni, ali stvari deluju sve bolje. Uspeli su da se odmore, podese nišanske sprave, kontrolišu Voltersovu formu pametnim doziranjem minutaže, te posle 15 odigranih utakmica imaju učinak od devet pobeda i šest poraza (pet u Evroligi).

Pred ekipom Dejana Radonjića je važna sedmica, u kojoj će ugostiti Asvel u devetom kolu Evrolige i večitog rivala Partizan u okviru osmog kola regionalnog šampionata. Odmornija, šuterski raspoloženija Zvezda predstavljaće težak ispit za Francuze, ali i crno-bele, koliko god da su dobro počeli sezonu. Pobede nad najprijatnijim iznenađenjem Evrolige i jedinim timom iz dva najveća evropska takmičenja koji ne zna za poraz, dale bi krila šampionu Srbije i Jadrana i ton za nastavak naporne borbe. Dolazi zima, a Zvezda uz šut sa distance, odbranu koja je gotovo uvek na visini zadatka, raspoloženog plejmejkera koji će uskoro dobiti i podršku (pitanje trenutka kada će Ivanović moći da pomogne ekipi), ne mora da brine.


tagovi

KK Crvena zvezdaNejt VoltersDejan RadonjićOstin Holins

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara