Foto: Starsport; MN Press, Shutterstock
Foto: Starsport; MN Press, Shutterstock

Oni su još slobodni: 10 imena koja će dodatno podići temperaturu na vreloj letnjoj pijaci

Vreme čitanja: 7min | sub. 17.07.21. | 11:32

Košarkaško tržište iz godine u godinu postaje sve uzbudljivije

Klubovi širom Starog kontinenta rade punom parom na sastavljanju rostera za nastupajuću sezonu. Brojni košarkaši su promenili timove, potpisani su neki od najvećih ugovora u evropskoj košarci, ali utisak je da niko još nije dao poslednju reč. Očekuje nas još puno uzbuđenja, a klubovi iz Evrolige i nekolicina imućnijih iz Evrokupa će se u narednim danima žestoko boriti za potpis košarkaša koji spadaju u sam krem košarke na ovim prostorima, a još uvek su slobodni u izboru sredine.

Iako su igrači poput Hauarda Sent Rosa, Alekseja Šveda, Krunoslava Simona, Serhija Ljulja i Nikolasa Laprovitole suštinski slobodni, oni imaju dogovore sa klubovima u kojima su nastupali u sezoni za nama ili su već pronašli nova uhlebljenja i samo se čeka zvanična potvrda. Očekuje se recimo Švedov povratak u moskovski CSKA, dok je izvesno da će Ljulj ostati u Madridu, iako mu je zvanično istekao ugovor.

Izabrane vesti

Zato će se voditi ozbiljna borba za sledećih 10 košarkaša, koji bi mogli da predstavljaju velika pojačanja za klubove iz Evrolige, pa samim tim i za timove koji se bore za tron u Evrokupu, tvrdi Eurohups.

Kevin Pengos

Blistao je u sezoni za nama. Barselona ga se prelako odrekla, prešao je u Zenit i dokazao Kataloncima da su pogrešili. Vodio je tim iz Sankt Peterburga do plej-ofa Evrolige i bio jedan od najistaknutijih pojedinaca u elitnom takmičenju. Na 39 nastupa prosečno je beležio 13,5 poena i 5,7 asistencija (indeks 14,8), a najbolju partiju pružio je protiv Panatinaikosa, kada je upisao dabl-dabl od 33 poena i 11 asistencija (indeks 41).

Napustio je Zenit i jasno je da se neće vraćati u ekipu Ćavija Paskvala, a navodno je prioritet iskusnog Kanađanina odlazak u NBA. Videćemo da li će mu se želja ispuniti, ali zbog potencijalnog angažmana u najjačoj ligi sveta, klubovi sa Starog kontinenta će morati da sačekaju na Pengosa.

Lorenco Braun

Lorenco Braun i Branko Lazić (Foto: MN Press)Lorenco Braun i Branko Lazić (Foto: MN Press)

U svojoj prvoj sezoni u Evropi nosio je dres Crvene zvezde. Odlično se pokazao na Malom Kalemegdanu i obezbedio transfer u redove Fenerbahčea. Ipak, nije sve išlo kao po loju i Istanbulu, odigrao je sezonu za zaborav i ovog leta se rastao sa ekipom Igora Kokoškova. Na 37 nastupa u Evroligi prosečno je beležio 9,5 poena i 3,5 asistencije (8,6 indeks). Očekivalo se daleko više.

Ipak, jasno je da Braun poseduje ozbiljan kvalitet i nema sumnje da su brojne ekipe svesne da bi bivši košarkaš Minesote i Toronta mogao da predstavlja veliko pojačanje.

Tajler Dorsi

Posle dve godine lutanja u NBA, leta 2019. godine je stigao u Makabi. U prethodne dve sezone je polako napredovao i privikavao se na evropsku košarku, pa je izrastao u kvalietnog beka, koji pritom ima još puno prostora za napredak. Na 34 nastupa u sezoni za nama je beležio 11,2 poena po meču (9,7 indeks), a umeo je i da eksplodira, kao recimo protiv Reala, kada je Kraljevskom klubu ubacio 30 poena (indeks 36).

Poseduje i grčki pasoš, pa je ozbiljno povezivan sa prelaskom u Olimpijakos i Panatinaikos, ali još uvek nije pronašao novo uhlebljenje. Želja mu je da se vrati u NBA, ali nije isključeno da ga i u nastupajućoj sezoni gledamo na Starom kontinentu.

Ostin Holins

Dokazao je u dresu Zenita da je vrstan strelac, ali i da je pravi timski igrač. Iako je u sezoni pre Paskvalovog dolaska i kada je ekipi nedostajalo discipline znao da uzme veliki broj šuteva i neretko da upiše impresivne košteterske partije. U minuloj se ipak podredio timu, birao šuteve i tražio najbolja moguća rešenja u napadu, trošio se u odbrani i pomalo je i začuđujuće što je tim iz Sankt Petersburga odlučio da se sa njim rastane. Ipak, krenuo je Zenit u drugom smeru, a igrač koji je beležio 8,2 poena po meču u takmičarskoj godini za nama bi mogao da predstavlja veliko pojačanje za brojne ekipe iz elitnog društva. Utisak je da je potcenjen, što bi moglo da pruži šansu i timovima sa manjim budžetom, u kojima bi zaista mogao da eksplodira.

Mario Hezonja

Iznenadio je mnoge odlukom da se vrati u Evropu, ali je u dresu Panatinaikosa pokazao da zaista poseduje NBA kvalitet. Nije se možda u potpunosti dokazao na najvišem nivou, s obzirom na slabe rezultate i Zelenih iz Atine, nije imao prilike da igra recimo eliminacione mečeve u Evroligi. Jasno je ipak da bi ga svaki klub iz elitnog društva rado video u svojim redovima. Na osam nastupa je beležio 14,4 poena po meču (12,8 indeks), najbolju partiju pružio je protiv bivšeg kluba Barselone, kada je upisao 21 poena (indeks 21).

Eurohups prenosi da Panatinaikos želi da ga zadrži i da je u pregovorima sa 26-godišnjim hrvatskim košarkašem oko nove saradnje, ali se stidljivo šuškalo po evropskim medijima je za njegove usluge zainteresovana i Barselona. Tu je naravno uvek i NBA, koji je bez sumnje prioritet za bivšeg igrača Orlanda, Njujorka i Portlanda.

Jonas Jerebko

Jonas Jerebko (Foto: Shutterstock)Jonas Jerebko (Foto: Shutterstock)

Iako je u poznim igračim godinama, sasvim je jasno da bi svojim kvalitetom i iskustvom mogao da bude od velike pomoći ekipama iz Evrolige. U Zenitu je bio jedan od najstandardnijih u prethdone dve godine, gotovo podjednako dobar na oba kraja terena. Beležio je minule sezone 11,2 poena i 4,7 skokova po utakmici u elitnom takmičenju, protiv Žalgirisa jer recimo upisao dabl-dabl (17 poena i 10 skokova).

Najdžel Hejs

Još jedan igrač koji se nada NBA angažmanu i utisak je da isključivo zbog toga nije potpisao novi ugovor u Evropi. Bio je jako dobar u prethodne dve sezone u dresu Žalgirisa, odlikuju ga vrhunske atletske sposobnosti, meka ruka i odlična igra u odbrani. Prate ga brojne ekipe, ali on sanja NBA. U sezoni za nama je beležio 9,5 poena i 3,9 skokova u Evroligi, Makabiju je uspeo da ubacio 24 poena uz pet skokova (indeks 30).

Koliko je povratak u domovinu realan, teško je reći. Zato bi Hejs mogao da ostane u Evropi, ali će timovi koji žele da ga angažuju morati malo da sačekaju.

Majkl Erik

Kvalitetno je odmenio povređenog Nikolu Milutonova minule sezone u CSKA. Završio je posao, bilo je jasno da neće dobiti novi ugovor, ali je uspeo da dokaže da može da igra na najvišem nivou u Evropi. Ima vremena za još makar jedan kvalitetan ugovor, neće putovati sa reprezentaciom Nigerije na Olimpijske igre, pa bi uskoro mogao i da pronađe novi klub. U sezoni za nama je beležio 5,4 poena i 3,3 skoka po nastupu u Evroligi, a uspeo je Asvelu da ubaci 21 poen uz devet skokova (indeks 27).

Otelo Hanter

Otelo Hanter (Foto: Shutterstock)Otelo Hanter (Foto: Shutterstock)

U poznim je godinama, ali je jasno da može da bude vredno pojačanje za veliki broj timova iz Evrolige. Ima ogromno iskustvo iza sebe, sposoban je da odigra još sezonu ili dve na najvišem nivou, u to nema sumnje. Napustio je Makabi, za koji je u minuloj sezoni beležio osam poena i 5,3 skoka po nastupu u Evroligi, iako je na zalasku karijere uspeo je recimo protiv moskovskog CSKA da ubeleži dabl-dabl (14 poena, 10 skokova, indeks 26).

Branio je tokom karijere boje Olimpijakosa, Real Madrida, moskovskog CSKA i Makabija, koji je odlučio da ne iskoristi opciju za produžetak saradnje ovog leta i potraži nova rešenja na centarskim pozicijama. Jedan je od najboljih defanzivcima među peticama u Evropi, pa i sa 35 godina ne bi trebalo da ima problem u potrazi za novim angažmanom.

Tarik Blek

Centar sa zavidnim NBA iskustvom, koji je i u Evropi pokazao svoj kvalitet. Dve godine je branio boje Makabija u kojem je bio jedan od najboljih pojedinaca ekipe, a početkom tekuće godine je potpisao za Zenit i imao važnu ulogu u završnici sezone. Na 13 utakmica je beležio 5,2 poena i 3,5 skoka po meču, dao je vredan doprinos i u odbrani, pa se očekivalo i da će ostati u Sankt Peterburug. Nije ipak dobio novi ugovor, ali i pored brojnih problema sa povredama, koji su ga omeli da napravi još bolju karijeru, ne bi trebalo da ima problema u potrazi za novim angažmanom.

Vredi pomenuti da su trenutno bez kluba i Erik Mekolum, Noris Kol, Janis Strelnijeks, Kris Džouns i Stefan Jović. Napadačke sposobnosti Mekoluma bi dobro došle svakom timu, Kol se pominje kao potencijalno pojačanje Virtusa, Strelnijeks je nekako ostao ispod radara posle odlaska iz CSKA, videćemo ko će uspeti da ga ugrabi. Džouns se povezuje sa brojnim ekipama, tu je i mogućnost da dobije novi ugovor u Tel Avivu, dok je utisak da bi Stefan Jović mogao da se vrati u Crvenu zvezdu.



tagovi

EvroligaEvrokupTarik BlekKevin PangosOtelo HanterTajler DorsiMario HezonjaMajkl ErikLorenzo Braun

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara