Nejt Volters i Hauard Sent Ros (©Star Sport)
Nejt Volters i Hauard Sent Ros (©Star Sport)

OVO JE ZVEZDA! Najubedljivija pobeda u Evroligi, čelična odbrana zadržala PAO na 48 poena

Vreme čitanja: 5min | čet. 04.11.21. | 19:46

Prvi trijumf šampiona Jadranske lige posle četiri uzastopna poraza u Evroligi

Košarkaši su odradili sjajan posao, sada je red na fudbalere. S velikim osmehom na licu navijači Crvene zvezde napustili su dvoranu Aleksandar Nikolić i zaputili se ka stadionu Rajko Mitić na susret Lige Evrope protiv Midtjilanda, pošto je šampion Jadranske lige na sitne delove razmontirao Panatinaikos - 81:48 (21:8, 18:18, 18:10, 24:12)!

Ovim je obeležena najubedljivija pobeda Crvene zvezde u Evroligi! Pamti se i danas onaj trijumf nad Bajernom od 30 poena januara prošle godine (93:63), ali ova generacija ispisala je nove stranice istorije i najavila ozbiljan uspon forme. Svi kojima je u srcu Crvena zvezda reći će vam da nije postojao lepši način da se prekine serija od četiri evropska poraza i podigne moral pred put u Zadar, a onda i utakmice protiv Asvela i Partizana na istom mestu naredne sedmice. Pogotovo jer rivalstvo sa posrnulim atinskim velikanom ima posebnu težinu za crveno-bele...

Izabrane vesti

--------------------------------

CRVENA ZVEZDA – PANATINAIKOS 81:48

/21:8, 18:18, 18:10, 24:12/

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd;

Gledalaca: 6.753;

Sudije: Luiđi Lamonika, Leandro Lezkano, Đordi Alijaga.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević -, Volters 18, Uskoković 2 (5sk), Davidovac 8 (4sk), Mitrović 8, Lazić 4, Kalinić 10, Dobrić 8 (4sk, 3as), Holins 11 (5sk, 3uk), Simonović 5, Kuzmić 7 (8sk), Cirbes -.

PANATINAIKOS: Peri 5, Mejkon 15 (5iz), Papajanis 8, Bohoridis -, Papapetru 6, Ferel -, Kaselakis -, Vajt 2, Flojd 2, Evans -, Mancukas -, Sent Ros 10.

--------------------------------

Ako je potrebno u najkraćim crtama dati ocenu večerašnjeg demoliranja nekadašnjeg šampiona Evrolige, onda bi pisalo samo - ovo je Zvezda! Ekipa Dejana Radonjića odigrala je najbolju utakmicu dosadašnje sezone - u svakom pogledu! Najefikasnija partija u Evroligi ove sezone (81) uz najveću razliku otkako igra elitno takmičenje (+33), pa najčvršća odbrana (48), dobri procenti šuta (46 odsto iz igre (28/58) i 36,4 odsto za tri (8/22). Sve je izgledalo tako savršeno, podsetilo je na onu strašnu seriju pobeda u toliko pominjanoj sezoni 2016/17, kada su pod udarom Zvezdinih spartanaca padali evropski velikani redom.

Crvenoj zvezdi apsolutno nema šta da se zameri. Bilo je momenata pada koncentracije što je dovelo do nekih pogrešnih odluka, ali to sada zvuči tako benigno kada je igra u oba smera ostavila prvoklasan utisak, daleko iznad svega viđenog od početka sezone i u dužem vremenskom intervalu u evropskim takmičenjima. Pobeda nad Makabijem u Tel Avivu jeste imala svoju težinu, ali ovo večeras je u svakom smislu - vrhunski! Pogotovo ako uzmemo u obzir prethodnih nekoliko utakmica kada Zvezda nije mogla da se pređe granicu od 63 poena.

Nikola Kalinić (©MN Press)Nikola Kalinić (©MN Press)

Setimo se kako je Crvena zvezda poražena u Milanu pre sedam dana - završilo se pre nego što je počelo. E, tako je večeras Zvezda na sitne delove rastavila Panatinaikos. Nejt Volters je ubacio uvodnih deset poena i odmah je sve bilo mnogo lakše. Brzo se zaboravilo na nešto nervozniji i sporiji početak. a ujedno je momak iz Minesote zajedno sa Nikolom Kalinićem kumovao seriji 19:2 koja je u najvećoj meri odredila dalji tok utakmice.

Panatinaikosu se večeras dogodilo ono o čemu je povređeni Nemanja Nedović pričao za naš sajt uoči susreta - kada lopta ne ulazi, teške volje se igra odbrana. Crvena zvezda je postavila neprobojni, čelični zid ispred svog reketa i naterala atinske Zelene na čak sedam uzastopnih promašaja iz igre, dok su crveno-beli hvatali zalet za ono što je oko 6.750 gledalaca moglo da vidi - rapsodiju na oba kraja parketa. PAO je ostao na samo tri pogotka s distance iz 22 pokušaja, uz jedva 35 odsto iz igre (20/52).

Dok su se gosti, bukvalno, raspadali u napadu, Zvezdinim košarkašima su šuterske ruke postajale lake poput pera. Voltersovom velikom zaslugom na prvom mestu, onda i Kalinićevom, jer su saigračima raskričili put i ubrzo su se razigrali Marko Simonović, Ognjen Kuzmić i njegov imenjak Dobrić... Ekipa Dimitrisa Priftisa nije znala šta je snašlo! Koliko je Zvezdina odbrana bila efikasna u realizaciji zamisli Dejana Radonjića. PAO je samo u drugoj četvrtini premašio 12 poena – išla je na 18, koliko u prvoj i trećoj zajedno –, a granicu od 40 poena prešla je posle trojke Kendrika Perija u 35. minutu susreta. Ponižavajuće za Panatinaikos...

Voltersove minijature dovele su ga do toga da izjednači rekord sezone sa 18 poena, na šta je dopisao tri skoka i po dve asistencije i ukradene lopte. Kalinić je ostao na 10 poena, osam je dopisao Dobrić uz četiri pokupljene lopte i tri razigravanja. Ostin Holins je ubacio 11 poena (4/10 iz igre, 1/4 za tri), uz pet skokova i tri “krađe“. Iako procenti šuta ponovo nisu bili zadovoljavajući kod prošlogodišnjeg košarkaša Zenita videla se ogromna želja da se razigra i zadrži visok nivo odbrane što su navijači znali da prepoznaju i njegovo požrtvovanje nagradili aplauzima. Ognjen Kuzmić je još jednom odigrao stabilno na obe strane parketa pa je imao sedam poena uz osam skokova, od čega dva u fazi napada i tri ukradene lopte. Luka Mitrović i Dejan Davidovac imali su po osam poena.

Deril Mejkon (©MN Press)Deril Mejkon (©MN Press)

Kod Panatinaikosa najefikasniji je bio Deril Mejkon sa 15 poena. Ipak, baš kao i ostatak ekipe dugo se tražio u napadu, mada je na kraju imao 6/11 iz igre i 2/6 sa distance. Prvi je uspeo da probije led i pogodi šut spolja posle osam timskih promašaja, a baš tada kapiten Branko Lazić skrivio je faul za dodatno slobodno bacanje. Srećom po Crvenu zvezdu, taj pad iz druge četvrtine brzo je uspela da sanira. Hauard Sent Ros je uz Mejkona bio jedini dvocifren u ekipi sa 10 poena, te tri skoka i dva ukradena poseda. Ostali su bili daleko ispod očekivanog. Kvartet Ferel – Vajt – Evans – Peri ubacio je zajedno sedam poena...

Crvenu zvezdu u nedelju čeka gostovanje Zadru, pa Asvel u četvrtak i zatim svetkovina srpske košarke - večiti derbi.

EVROLIGA - 8. KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Panatinaikos 81:48

/Volters 18 - Mejkon 15/

CSKA - Fenerbahče 82:91

/Klajburn 24 - De Kolo 18/

20.30: (1,90) Milano (13,5) Barselona (2,05)

21.00: (1,60) Asvel (14,5) Uniks (2,55)

Petak

18.30: (1,35) Efes (16,0) Zenit (3,50)

19.00: (1,35) Žalgiris (16,0) Alba (2,30)

20.00: (1,45) Olimpijakos (15,0) Monako (3,05)

20.30: (2,05) Baskonija (13,5) Makabi (1,90)

20.45: (2,30) Bajern (14,5) Real Madrid (1,70)

***kvote su podložne promenema



tagovi

Nejt VoltersNikola KalinićOgnjen DobrićKK Crvena zvezdaEvroligaDeril MejkonKK PanatinaikosOgnjen KuzmićHauard Sent Ros

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara