Željko Obradović i Kevin Panter (©Starsport)
Željko Obradović i Kevin Panter (©Starsport)

Panterovi promašaji koji su partizanovce koštali živaca - od Burse do Crvene zvezde

Vreme čitanja: 5min | pet. 09.12.22. | 10:49

Kapiten Partizan Mozzart Beta Kevin Panter promašio vrlo bitan šut protiv Crvene zvezde u istorijskom meču Evrolige i tako produžio listu diskutabilnih odluka u momentima kada se utakmice lome

Kada je u svom stilu Kevin Panter pogodio koš za šest poena prednosti na tri minuta pre kraja u istorijskom večitom derbiju protiv Crvene zvezde u Evroligi, dvorana je krenula da slavi pobedu. Po ko zna koji put ove sezone izgledalo je da crno-beli imaju sve u svojim rukama, da je skoro pa nemoguće da se izgubi još jedna neizvesna završnica. Ali, sve je moguće za crno-bele. Zvezda pravi seriju preko Vildoze i Nedovića koji na kraju pogađa šut za pobedu, a Panter od heroja postaje tragičar i to ne prvi put od kako je stigao u klub iz Humske.

Posle poraza Željko Obradović je odmah sazvao sastanak sa igračima, svi su zajedno ponovo gledali utakmicu, analizirajući sve greške, Štark arenu su napustili tek oko pola dva posle ponoći. Nema dileme da su mnoge situacije bile na tapetu, od detalja u odbrani pa do selekcije šuta u napadu, a u oči upada baš Panterov šut.

Izabrane vesti

Naime, pri nerešenom rezultatu (73:73) lopta je završila u rukama Amerikanca posle promašaja Madara. Da li je hteo odmah da postane heroj meča ili je zafalilo koncentracije, nećemo saznati, ali kapiten Partizan Mozzart Beta je odmah šutnuo i promašio posle čega je Zvezda došla do pobede.

Jedna stvar definitivno ne može da se zameri Panteru, nikada nije bežao od lopte u presudnim momentima utakmice, ali isto tako je evidentno da fale pogoci. U drugoj sezoni u crno-belom dresu su počeli da se gomilaju promašaji u ključnim momentima duela kada se pitanje pobednika rešava.

Dovoljno je samo da se premota film protiv Valensije u 11. kolu Evrolige. Španci su stigli u Beograd sa ogromnim nizom poraza, bili su ekipa u najgoroj formi, ali su Srbiju napustili pobedonosno, a velikog uticaja na sam finiš su imali poeni, ali pre svega promašaji Pantera.

Na tom meču je u fantastičnom maniru košgetera vezao devet poena kako bi obezbedio produžetak crno-belima, ali je onda u dodatnih pet minuta prosuo sve. Pogodio je samo dva slobodna bacanja, a posebno je bila bolna promašena trojka na dva minuta pre kraja utakmice pri rezultatu 90:93. Partizan je ponovo izgubio u dramatičnom finišu.

"Ne znam šta da kažem, čoveče... Teško je. Još uvek pokušavam da pronađem reči koje bi opisale završnicu. Imali smo sve u svojim rukama, bilo je naše, čoveče... Ne znam šta da kažem. Mrzim da gubim", rekao je Panter tada.

Slično je bilo i protiv Olimpije Milana u Štark Areni. Prvom Evroligaškom meču u Beogradu za klub iz Humske posle osam godina. Crno-beli su ponovo bili nadomak pobede, a onda serija nestvarnih odluka koje su kulminirale promašenom trojkom Pantera na 53 sekunde pre kraja u momentu kada su Italijani imali poen prednosti. Posle toga su obezbedili trijumf.

"Ne sumnjam u sebe i svoj rad. Uvek pokušavam da procenim situacije, čitam igru i ono što protivnik radi. Uspevam da dođem do pozicija iz kojih želim da šutnem, ali generalno igra u napadu mi se svodi na čitanje situacija, a samopouzdanje je uvek prisutno", opisao je Panter način razmišljanja.

Foto: Star SportFoto: Star Sport

Isto se dogodilo i u Vitoriji na meču protiv Baskonije. Panter je naizgled vodio ekipu do velike pobede na gostujućem terenu, ali onda promašena dva vrlo bitna šuta u poslednja dva minuta, a zatim i loša odbrana na Markusu Hauardu koji pogađa trojku za odlazak u produžetak, u tom delu utakmice Panter se nije upisao u listu strelaca. Promašio je sva tri upućena šuta.

Nema dileme ni da je Panter ključan za sve uspehe crno-belih ove sezone. Sa 15,8 poena u proseku, on je najbolji strelac ekipe u Evroligi. Donosio je trijumfe protiv Žalgirisa kada je ubacio 26, a posebno je razmontirao Panatinaikos u Atini kada im je isporučio 29. Ipak, prisutne su i velike oscilacije. Kao protiv Olimpije Milana kada je ubacio sedam poena, ili protiv Barselone kada je ostao na samo dva, promašivši svih pet šuteva iz igre.

Pamti se i meč u Baru kada je promašio svih 10 šuteva iz igre i tako se izjednačio sa Edom Murićem u najgorem šuterskom izdanju u istoriji kluba iz Humske.

"I ja sam samo čovek", bio je komentar Pantera na meč u Baru koji su crno-beli bez većih problema rešili u svoju korist.

Kada je stigao početkom juna prošle godine u Partizan, odmah se znalo da će biti vođa projekta Željka Obradovića. Amerikanac je već tada imao reputaciju vanserijskog košgetera koji je bio bitan deo mašine Armanija u pohodu na F4 Evrolige.

Vrlo brzo su Panter i Obradović kliknuli. Amerikanac je dobio loptu u ruke čim je došao i odmah opravdao to poverenje. Sećaju se navijači Partizan Mozzart Beta meča protiv Huventuda kada je baš Panter pogodio dva ključna šuta koja su donela trijumf.

"Trener i ja odlično funkcionišemo zajedno. Razumemo se. Imamo isti cilj. Obojica želimo da pobeđujemo. Kod njega me najviše oduševila želja za radom i pristup koji ima. Slično razmišljamo i to je ono što sam prvo primetio kod trenera Obradovića".

Međutim, taj meč je pao u zaborav zbog svega što se dešavalo prošle sezone, prvo na meču protiv Burse u Evrokupu, a kasnije protiv Crvene zvezde u finalu ABA lige.

U oba slučaja Panter je bio u centru pažnje. Protiv Burse je promašio šut za pobedu na sedam sekundi pre kraja. Duel je otišao u produžetak gde on nije postigao ni jedan poen, a klub iz Turske je šokirao sve i došao do velike pobede.

Dolazimo ponovo do Zvezde. Ključni deo sezone - finale ABA lige kada se sve lomi. Ne moramo previše da trošimo reči o finalnom ishodu. Zvezda je odbranila titulu posle pet ludih mečeva u kojima je Panter ponovo bio ispod istina visokih očekivanja.

U majstorici protiv večitog rivala je u gustom finišu doneo izjednačenje, ali pamtiće se samo njegov promašaj četiri sekunde pre kraja kada je mogao da donese produžetak, umesto toga Zvezda je slavila titulu. Ne zaboravlja se ni izdanje u drugom meču finalne serije kada je ostao bez poena u četvrtoj četvrtini, ali je na sledećem meču uspeo da vrati crno-bele u igru.

Nema dileme da će Panter nastaviti da preuzima odgovornost u nastavku sezone, samo će morati pažljivije da bira trenutke. Kako on tako i ostatak ekipe koji za sada igra ispod očekivanja. I sopstvenih i navijača koji iz nedelje u nedelju pune Arenu.



tagovi

Kevin PanterKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara