Nemanja Nedović i Kevin Panter (©Starsport)
Nemanja Nedović i Kevin Panter (©Starsport)

Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda u ciljnoj ravnini: Osam kola do kraja plej-of trke, miriše na foto-finiš

Vreme čitanja: 5min | sub. 04.03.23. | 12:11

Crno-beli u povoljnijoj poziciji, ali nije sve izgubljeno ni za crveno-bele u Evroligi

Kompletirano je i 26. kolo Evrolige u kojem je Partizan Mozzart Bet trijumfom nad Albom u Beogradu napravio još jedan korak ka plej-ofu, a Crvena zvezda porazom u Minhenu od Bajerna umanjila šanse da se nađe među osam najboljih. S ozbirom da je veliki broj klubova i dalje u trci i praktično se osam do 10 bori za poslednje tri karte za doigravanje, sasvim je jasno da nas očekuje uzbudljiva završnica ligaškog dela sezone.

Crno-beli sa učinkom 14-12 sede na šestoj poziciji, dok su crveno-beli posle dva uzastopna poraza, sa skorom 11-15, ostali na 13. mestu. Ono što je dobro za ekipu Duška Ivanovića, to je da je udaljenost od naredne faze takmičenja, makar zasad, ostala ista. Kaska dve pobede za Anadolu Efesom koji ima meč manje, ali i sa kojim će odmeriti snage već početkom naredne sedmice.

Izabrane vesti

Ako računamo da su se Real Madrid (18-7), Olimpijakos (18-8), Barselona (18-8), Fenerbahče (16-9) i Monako (16-10) odvojili od konkurencije, kao i da su Panatinaikos (8-18), Asvel (8-18) i Alba (7-19) praktično ostali bez takmičarskih ambicija, dolazimo do zaključka da će se napraviti gužva u borbi za poslednja tri mesta u plej-ofu.

Baskonija je demoliranjem Valensije (114:75) napravila uslugu Partizanu, iako se izjednačila sa crno-belima. Oba tima imaju po 14 trijumfa posle 26 rundi, ali sastav iz Vitorije ima lošiji skor u međusobnim susretima sa ekipom Željka Obradovića, što ne važi i za Valensiju koja je dva puta nadigrala beogradski klub.

Anadolu Efes je u usponu forme i konačno se domogao mesta iznad crte, a pritom ima meč manje od direktnih konkurenata - mada ga u odloženom susretu 24. kola čeka sudar sa liderom takmičenja Realom (14. mart). Dvostruki uzastopni prvak Evrope predvodi listu timova koji su ubeležili po 13 pobeda, a na njoj su još, uz meč više, Makabi, Valensija i Žalgiris.

Sledi Virtus Bolonja, koja je sinoć pretrpela težak poraz u Istanbulu, sa učinkom 12-14, a potom i Crvena zvezda. Iza srpskog i regionalnog šampiona su sa po 10 trijumfa Olimpija Milano i minhenski Bajern, s tim što prvak Italije ima meč manje. Odloženi susret 24. kola protiv Fenerbahčea odigraće 21. marta.

Mnogi su odavno otpisali Bavarce i Armani, ali izgleda da još nisu rekli poslednju reč. Andrea Trinkijerije posle pobede nad Zvezdom najavio da veruje u čudo, dok su Manekeni u seriji od četiri trijumfa na evrosceni. Ne znaju za poraz od dolaska Šabaza Nejpira, a pritom se polako u tim vraćaju Kevin Pangos i Ševon Šilds.

U svakom slučaju, vodiće se paklena borba u narednih osam rundi i teško je pretpostaviti kako će izgledati konačna plej-of slika. Što se tiče srpskih predstavnika, sa tri trijumfa više Partizan Mozzart Bet je u daleko povoljnijoj situaciji, ali je jasno da nema prostora za opuštanje. Posebno jer je pred ekipom Željka Obradovića prilično izazovan raspored.

Večeras gostuju u Splitu u okviru 20. kola ABA lige, a onda putuju u Italiju, gde će u utorak i četvrtak odmeriti snage sa Virtusom u Bolonji i zahuktalom Olimpijom u Milanu. Sledi drugi večiti derbi u regionalnom prvenstvu (peti u sezoni), a onda gostovanje Anadolu Efesu.

Crno-bele potom čekaju još dva teška duela na Jadranu protiv Budućnosti u Morači i Cedevite Olimpije kod kuće, kao i susreti pred svojim navijačima protiv Olimpijakosa, Barselone i Real Madrida u samo nedelju dana.

Zvezda će s druge strane imati imperativ pobede na svakom narednom duelu, počevši od Anadolu Efesa u sredu. Do kraja marta još gostuje Panatinaikosu, Barseloni i Asvelu u elitnom takmičenju, dočekuje Baskoniju i Valensiju. U ABA ligi sutra igra protiv Cibone na strani, nakon duplog kola i duela sa Pivarima i Zelenima, čeka je derbi pred Partizanovim navijačima, a u ABA ligi i sudari sa Studentskim centrom i Mornarom. U aprilu crveno-beli imaju nešto jednostavniji raspored na Jadranu, dok na evrosceni dočekuju Olimpijakos i Fenerbahče.

Dakle, odigraće tri meča sa direktnim rivalima u plej-of trci (Efes, Baskonija, Valensija), tri sa timovima iz vrha tabele (Barselona, Olimpijakos i Fenerbahče), kao i dva sa otpisanim ekipama Panatinaikosa i Asvela.

Na prvi pogled, čini se da je raspored za nijansu povoljniji po crveno-bele (tri utakmice sa direktnim konkurentima kod kuće, dve sa "optisanima"), ali kakav god da je, moraće izabranici Duška Ivanovića zelenim markerom da udaraju recke, jer više nemaju prava na grešku. Partizan će imati pune ruke posla na evrosceni, duele sa petorkom koja se izdvojila (Real, OIimpijakos, Barsa, Fener i Monako), ali i vetar u leđa sa tribina pred najtežim izazovima. Brani pobedu viška i zasad drži sve u svojim rukama.

Sve je i dalje prilično otvoreno, teško je proceniti kako će se situacija razvijati, a još teže kako će sve na kraju izgledati. Važno je da i Crvena zvezda i Partizan na osam kola do kraja aktivno učestvuju u plej-of trci. S ozbirom na veliki broj timova u sličnom sosu, čini se da će sve stati u poslednjih par rundi, ako ne i u poslednju. Čeka nas foto-finiš.

RASPORED PARTIZAN MOZZART BETA DO KRAJA LIGAŠKOG DELA SEZONE

Mart

04. mart: Split - Partizan (ABA)

07. mart: Virtus Bolonja - Partizan (EVROLIGA)

09. mart: Olimpija Milano - Partizan (EVROLIGA)

13. mart: Partizan - Crvena zvezda (ABA)

16. mart: Anadolu Efes - Partizan (EVROLIGA)

17-20. mart: Budućnost - Partizan (ABA)

24. mart: Partizan - Olimpijakos (EVROLIGA)

25-27. mart: Partizan - Cedevita Olimpija (ABA)

28. mart: Partizan - Barselona (EVROLIGA)

31. mart: Partizan - Real Madrid (EVROLIGA)

April

01-03. april: FMP - Partizan (ABA)

07. april: Monako - Partizan (EVROLIGA)

08-10. april: Partizan - Igokea (ABA)

14. april: Partizan - Panatinaikos (EVROLIGA)

15-17. april: Zadar - Partizan (ABA)

RASPORED CRVENE ZVEZDE DO KRAJA LIGAŠKOG DELA SEZONE

Mart

05. mart: Cibona - Crvena zvezda (ABA)

08. mart: Crvena zvezda - Anadolu Efes (EVROLIGA)

10. mart: Panatinaikos - Crvena zvezda (EVROLIGA)

13. mart: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda (ABA)

17. mart: Barselona - Crvena zvezda (EVROLIGA)

17-20. mart: Crvena zvezda - Studentski centar (ABA)

23. mart: Crvena zvezda - Baskonija (EVROLIGA)

24-27. mart: Mornar - Crvena zvezda (ABA )

29. mart: Crvena zvezda - Valensija (EVROLIGA)

31. mart: Asvel - Crvena zvezda (EVROLIGA)

April

01-03. april: Mega - Crvena zvezda (ABA)

06. april: Crvena zvezda - Olimpijakos (EVROLIGA)

07-10. april: Borac Mozzart - Crvena zvezda (ABA)

13. april: Crvena zvezda - Fenerbahče (EVROLIGA)

14-17. april: Crvena zvezda - Split (ABA)

Napomena: Nije određen termin odigravanja odloženog meča 3. kola ABA lige protiv Cedevite Olimpije na strani.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetAnadolu EfesKK Makabi Tel AvivŽalgirisBaskonijaKK ValensijaOlimpija MilanoKK Bajern Minhen

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara