Danilo Anđušić (©MN Press)
Danilo Anđušić (©MN Press)

Partizan Mozzart Bet izvukao tešku artiljeriju i sa 15 trojki izrešetao Monako!

Vreme čitanja: 6min | čet. 05.01.23. | 22:44

Anđušić i Panter izvukli teške i bitne šuteve, Lesor ponovo dominantan u reketu, važni minuti Madara, Egzuma i Ledeja za sedmu pobedu u nizu

Partizan Mozzart Bet živi najlepše dane dosadašnje sezone i nema nameru da stane! Ono što je počelo veličanstvenom pobedom nad dvostrukim šampionom Evrope Efesom, a nastavilo se sa FMP-om, Fenerbahčeom, Igokeom, Bajernom i Zadrom novo poglavlje dobilo je večeras šuterskom klinikom za izuzetno važnu pobedu nad Monakom!

Parni valjak je doslovno izvukao tešku artiljeriju i izrešetao Kneževe u dupke punoj Beogradskoj areni za konačnih 100:80 (26:17, 22:30, 21:21, 31:12) uz 15 trojki. I to uz impresivnih 60 odsto uspešnosti.

Izabrane vesti

Izgledalo je nakratko da Partizan Mozzart Bet možda i suviše traži život pokušajima za tri poena, ali ovo izdanje pokazalo je da se upornost i te kako isplati, ako se uzimaju pravi šutevi. Kada je Kevin Panter izvukao nekoliko velikih pogodaka u trećoj četvrtini, osetilo se da je samo malo potrebno da gost iz Kneževine padne na kolena i doživi pravi slom. To se dogodilo posle simultanki dvojie bivših igrača Monaka - Matijasa Lesora i Danila Anđušića! Francuz se gladijatorski borio u reketu sa Monakovim centrima i odneo istinsku pobedu uz 21 poen za gotovo 30 minuta u igru. Morao je opet da igra sa većom minutažom, jer Željko Obradović nije mogao da računa na Balšu Koprivicu zbog, kako se može čuti, mononukleoze. I Lesor je isporučio ono što se od njega tražilo, sa stilom.

Meč viner je ipak bio srpski reprezentativac sa impresivnih 4/4 van linije 6,75. Igrao je sa posebnim elanom Anđušić, očigledno i motivacijom da baš on presudi nekadašnjim saigračima i treneru, to mu se namestilo sa hicima kojim je usporio, kasnije i dokrajčio do ovog kola prvoplasirani tim na tabeli Evrolige. Svih 12 poena ubacio je trojkama. Kapitenski je i večeras odigrao Panter. Ubacio je takođe četiri trojke, ali i praktično sve kada je Partizan Mozzart Betu bilo najpotrebnije kako bi ostao u igri za pobedu.

Važne minute u večerašnjem trijumfu dali su Jam Madar sa 15, Dante Egzum sa 11 i Zek Ledej sa 10 poena. Sve u svemu, bilo je ovo veče koje će se prepričavati dugo. Saša Obradović je večeras dočekan kao malo koji bivši igrač i trener Crvene zvezde, a onda je shvatio koliko je Partizan Mozzart Bet zaista moćan.

Insistirao je Željko Obradović da će kolektivna odbrana doneti pobedu. Veliki posao urađen je na Majku Džejmsu koji je ostao na devet poena uz samo 2/12 iz igre (1/6 za tri). Eli Okobo je ubacio 17 poena, dok su ostatak uglavnom izvukli Monakovi visoki igrači. I pored 15 ofanzivnih skokova, nije se moglo protiv oštrice crno-belih, pogotovo jer goste šut gotovo uopšte nije slušao (5/24) i tu je mnogo nedostajao povređeni Džordan Lojd...

Kao što je to običaj na utakmicama Partizan Mozzart Beta, ponovo je utakmica već na poluvremenu išla na veći broj poena. Bezmalo 100 za uvodnih 20 minuta utakmice.

Veći deo prve deonice bio je kao iz sna za prepunu Beogradsku arenu. Saša Obradović se odlučio da utakmicu otvori varijantama zonske odbrane, što je na početku dalo željeni efekat jer je domaćin nakratko bio bez rešenja, dok su Džejms i Blosomgejm načeli odbranu Parnog valjka za početnih 9:5. Čep koji je postojao u napadu crno-belih probio je Smailagić teškim pogotkom iz okreta, što je uz trojku Ledeja pokrenulo lavinu!

Partizan Mozzart Bet je zaigrao sa mnogo više elana, samopouzdanja i pre svega vere u sebe, pa su ubrzo navijači došli u stanje ekstaze. Trojka na trojku, od Ledeja, preko Madara, do Pantera, Partizan Mozzart Bet je ponela dobra šuterska forma, pa je razbio Monako za tri i po minuta i serijom 14:0 potpuno okrenuo utakmicu. Posle dalekometnog hica Madara, trener gostiju morao je da zatraži tajm-aut sa idejom da nekako preseče snažan nalet domaćina i pronađe rešenje za defanzivnu postavku domaćina koja je savršeno funkcionisala u zadatim rotacijama.

Više od četiri minuta trajao je post gostiju pre nego što je Hol ubacio prve poene, ali ni to nije omelo Parni valjak. Štaviše, gurao je Partizan Mozzart Bet sve do serije 19:2 za ogromnih 24:11 gde je Madar zablistao sa osam poena, odnosno dve trojke. Pratio ga je u stopu Panter koji je uz trojku imao i tri slobodna bacanja kao poklon Džejmsa faulom na šutu.

Jam Madar (©MN Press)Jam Madar (©MN Press)

Osam minuta čistog užitka prekinuo je veliki pad u igri. Karte su se okrenule sada u korist gostiju koji su ostali smireni i strpljivi uprkos odličnom nizu protivnika. Pet brzih poena uz grešku Madara doveli su Monako na jednocifreni minus, što je dalo elan za nastavak rovovske borbe u narednim minutima.

Nekoliko faktora uticala su na to da se prednost domaćeg sastava brzo istopi. Posle pet trojki za deset minuta, crno-beli su u nastavku pogodili samo dva šuta van linije 6,75 metara i to pošto je Monako potpuno istopio zaostatak i čak stigao nakratko do vođstva. Čim je stao šut, podigla se radna temperatura kod Monakovih igrača, koji su na čvrstinu svojih visokih igrača i pametna utrčavanja krckali zaostatak i potpuno se vratili u meč.

Bilo je jasno brzo da Partizan Mozzart Bet ima problem da brani rotacije u samom reketu, odnosno da osim Lesora, koji je već u prvom delu odigrao više od 14 minuta uz isto toliko poena, nema ko drugi da se rve sa snažnim centrima Monaka, Holom i Motijejunasom. Dok je fokus bio na Okobu i Džejmsu, upravo su visoki igrači Monaka bili tas na vagi i učinili da utakmica ponovo dobije na neizvesnosti i takmičarskoj tenziji. Utara, Dijalo i Hol su izrežirali seriju 22:8 kojom se sve dalje uglavnom gledalo kroz jedan posed razlike, s tim da je i Braun koristio svoje iskustvo da optereti unutrašnju liniju Partizan Mozzart Beta...

Treća četvrtina je bila replika onoga što smo gledali tokom prvih 20 minuta. Partizan Mozzart Bet nastavio je da traži svoju šansu pogocima za tri, kojih je u ovom intervalu bilo pet, Monako je koristio veću širinu unutrašnje linije i uz veliku podršku Okoba konstantno držao rezultatski priključak. Neki teški pogoci kapitena Pantera održavali su ekipu, kao i Anđušićeve minijature u dve bitne situacije koje su učinile da se Monakov uzlet zaustavi i zadrži momentum. Jeste nedostatak pravih rešenja i mišića unutra na obe polovine terena dosta opterećivalo domaćina, ali i dalje je Partizan Mozzart Bet imao glavnu reč i bar minimalno vođstvo da to potkrepi. Da nije bilo Pantera i Anđušića da izvuku stvari, Monako je mogao u trećem kvartalu možda i da se odlepi na ozbiljniju razliku.

Osetili su i navijači da je igračima sada potrebno da dvorana zagrmi, pa je zaglušujuća buka na startu poslednjeg desetominutnog intervala parala uši. A to je probudilo dodatni motiv kod crno-belih koji su preko Lesora, Ledeja i Anđušića nanizao deset poena i stigao do velikih 11 razlike (79:68)!

Na kraju zaslužena pobeda Parnog valjka. Sedma u nizu, za savršen početak 2023. godine. Sledeći gost Beograda je Cibona, u nedelju od 19 časova.

- EVROLIGA, 17. KOLO - 

PARTIZAN MOZZART BET - MONAKO 100:80

(26:17, 22:30, 21:21, 31:12) 

Dvorana: Beogradska arena

Sudije: Danijel Jeresuelo, Arturas Sukis, Leandro Leskano 

PARTIZAN MOZZART BET: Vukčević, Ledej 10p, 5sk, Avramović, Panter 19p, 4as, Smailagić 3, Papapetru 9p, 4sk, 3as, Egzum 11, Naneli, Lesor 21p, 8sk, Trifunović, Anđušić 12, Madar 15p, 3as.

MONAKO: Braun 8p, 5sk, Okobo 17p, 9as, Blosomgejm 9p, 4sk, Makundu, Kuture, Motijejunas 7p, 7sk, Utara 10, Strazel, Hol 8p, 7sk, Džejms 9p, 4as

EVROLIGA – 17. KOLO

Četvrtak:

Alba - Baskonija 85:84

/Smit 18 - Henri 19/

Žalgiris - Fenerbahče 88:66

/Brazdiekis 17 - Buker 10/

Barselona - Virtus Bolonja 75:83

/Veseli 12 - Lundberg 20/

Bajern - Panatinaikos 84:68

/Rubit 23 - Bejkon 18/

Partizan Mozzart Bet - Monako 100:80

/Lesor 21 - Okobo 17/

Petak:

18.30: (1,17) Efes (20,0) Asvel (5,50)

20.00: (1,30) Olimpijakos (16,0) Olimpija Milano (3,90)

20.30: (1,55) Valensija (14,5) Crvena zvezda (2,70)

20.45: (1,25) Real Madrid (17,0) Makabi Tel Aviv (4,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Majk DžejmsKevin PanterJam MadarEvroligaKK MonakoPartizan Mozzart BetKK PartizanMatijas Lesor

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara