Svetislav Pešić (©Star Sport)
Svetislav Pešić (©Star Sport)

Pešić: U drugim grupama favoriti gube, mi se nalazimo tamo gde želimo pred poslednje kolo

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.09.22. | 23:39

“Ako želimo nešto da napravimo u Berlinu potrebni su nam svi – Jokić, Micić, Kalinić, Gudurić, Jagodić Kuridža...“

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Možda su očekivanja svih posle razbijanja Finske na sitne komade porasla iznad granica, utakmica sa Izraelom vratila nas je na zemlju uprkos pobedi jer ne treba ni previše da polećemo. Četvrta pobeda u grupi je bitna, ali nismo još ništa značajnije uradili pošto nas tek čeka utakmica za prvo mesto, onda i nokaut faza gde nam se “crta“ Hrvatska. Ali, o tom - potom...

Izabrane vesti

Selektor Svetislav Pešić bio je u svom izlaganju prilično jasan - Srbija mora da ostane skromna i smirena ako želi da nastavi hod pobedničkom stazom... Osim toga, jedna smo od retkih nepobeđenih ekipa na turniru.

“Nemojte previše da se pravimo važni. To što verujete u nas daje nam posebnu energiju. Samo nemojte da očekujete da svaku dobijamo 20 razlike. Budimo smireni i radimo posao, hajde da ne budemo navijači. Pogledajte šta se dešava u drugim grupama, favoriti gube utakmice. Zašto je tako, treba da pitate njih. Mi smo tu gde smo pred poslednje kolo“, jasno će Pešić.

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 16 parova. Da li možeš bolje?

Nema dilemu - ova utakmica je dokaz da ne smemo da se zalećemo...

“Mi ne potcenjujemo nijednog protivnika, ostajemo skromni i verujemo u naše mogućnosti. Znali smo da će biti teška utakmica, pogotovo posle Finske. Ponoviti takvu utakmicu bilo je dosta zahtevno. Nije to samo fizička potrošnja, već i mentalna, motivacijska. Naši igrači su sinoć igrali fenomenalno 30 minuta, taman da su se pojavile i neke mnogo bolje ekipe teško da bi nas neko sprečio u našim namerama“.

Malo o utakmici...

“Utakmica je završena, pobedili smo. Znali smo da nas čeka težak meč protiv Izrael koja je igrala košarku koja je imala sve – odbranu, rotacije, napad... I pored toga postigli smo 89 poena. Ne uz visoke procene ili dobar napad, ali pobedili smo i ubacili visok broj poena. Svaka utakmica je novo iskustvo. Najvažnije je da smo pobedili, nadam se da ćemo naučiti nešto iz ovog iskustva“.

Kakav je osećaj trenirati Nikolu Jokića koji je imao utakmicu za anale sa 29 poena, 11 skokova, pet asistencija, četiri ukradene lopte i indeksom 46?

“Kao i svakog drugog igrača. To je kurs kojim idemo, znamo sve. Želimo da budemo prvi u Pragu, da igramo dobru košarku u Berlinu, a bez Nikole Jokića je to nemoguće. Svi timovi koji žele nešto da pobede, treba da imaju igrače poput Micić, Jokić, Kalinić, Gudurić, Jagodić Kuridža... Tim su svi igrači u njemu, a tu je i Jokić. On zna svoj posao, on voli da učini ostale saigrače boljim. Ponavljam, nešto možemo da napravimo samo timskom odbranom i napadom“.

Kakva je situacija sa Lučićem i Nedovićem?

“Ne znam, videćemo kada nas doktori obaveste. Ne znamo ništa sad“.

Koliko ste zadovoljni trenutnom situacijom i onim što je Srbija pokazala protiv Izraela?

“Sa odbranom nikada nismo zadovoljni, jer je to naša baza. Organizovati odbranu protiv ekipe kakva je Izrael, koja je jako brza nije lako. Naš najveći problem je to što nismo defanzivne skokove pretvarali u kontre. Više smo mislili na naš napad, nismo dovoljno trčali, previše smo igrali pozicionu igru. To nas ne zadovoljava, želimo da defanzivne skokove pretvorimo u rezultatsku korist. Malo smo se opteretili sa faulovima, došle su neke povrede koje su nas poremetile. Svaki dan se nešto desi, to nas pomalo poremeti, to i igračima smeta“.

Pešić ističe da je Srbija uradila solidan posao da zaustavi najboljeg protivničkog igrača - Denija Avdiju.

“Ukupno gledano, imali smo zadatak da zaustavimo Avdiju i to nije bilo loše. On obično ima između 15-20 poseda što nije lako spustiti, mi smo bili solidni, ali uvek može i bolje“.



tagovi

Svetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2022Vasilije Micić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara