Saša Dončić (©Mozzart Sport)
Saša Dončić (©Mozzart Sport)

Saša Dončić: Velika je šteta što se Srbija i Slovenija neće sresti ponovo u finalu

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.09.22. | 19:00

“I dalje tvrdim da su Srbija, Grčka i Slovenija tri glavna kandidata za zlato“

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Berlin će do 18. septembra biti centar evropske i svetske košarke, tu nema nikakve dileme. Osim toga što će 16 najboljih ekipa Starog kontinenta u Mercedes Benc Areni tražiti put do trona i na jednom mestu naći će se najveće planetarne zvezde poput Nikole Jokića, Luke Dončića i Janisa Adetokunba, u narednim danima očekuje se prisustvo velikog broja igračkih i trenerskih legendi, stručnih analitirača, bivših košarkaša i poznatih ličnosti iz sveta sporta.

Izabrane vesti

Prvi na koga smo naišli u dvorani bio je Saša Dončić. Lukin otac godinama radi kao stručni konsultant u Sloveniji i prisutan je na velikim takmičenjima, takođe i uvek otvoren za razgovor sa srpskim novinarima. Pre pet godina je u razgovoru za Mozzart Sport prognozirao da će se Slovenija i Srbija naći u finalu, te da će Luka, Goran i društvo odneti evropsko zlato što se kasnije zaista i desilo. Sada bi aktuelni prvak i vicešampion mogli da se sastanu u polufinalu...

“Velika je šteta što nećemo moći ponovo da se vidimo u finalu. Bilo bi dobro da smo mogli da ponovimo. Ali, polako. Da bi se uopšte došlo do polufinala moraju da se dobiju još dve utakmice, a svašta može da se dogodi“, kaže Dončić.

Subota, 14.45: (1,90) Slovenija (hendikep -16,5) Belgija (1,90)

Slovenci su u prvoj fazi prošli "grupu smrti" sa prvog mesta, iako su rivali bili Litvanija, Nemačka, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Francuska.

“Bila je jaka, najjača grupa na celom Evropskom prvenstvu. Mali, nesrećni poraz od Bosne i Hercegovine dao je dodatni motiv za naredne utakmice. Slovenija igra baš dobro, ima hemiju. Čini se da su posle poraza od Bosne počeli da se dižu“, kaže Dončić.

Javnost komentariše da Slovenija isključivo zavisi od Luke i da bi to mogao da bude problem za nastavak takmičenja?

“Ne bih se saglasio, košarka je timski sport. U redu, imaš ti šutere, plejmejkere, defanzivce, ali kada se sve lepo napravi, dođu svi do izražaja. Da, jeste Luka ubacio tih 47 poena protiv Francuske, ali najbitnija je pobeda. Luka jeste glavni skorer, ali bez drugih ne bi bilo ni njega takvog“.

Ipak, ostaje da je Dončić sa 47 poena ispisao istoriju, jer je to drugi najbolji učinak na jednoj utakmici Evropskog prvenstva...

“Tu se pokazalo koliko je Luka bitan za ovaj tim. Plašili su se svi malo pošto je Majk Tobi bio povređen, pa smo na početku bili stegnuti, ali posle su Dragić i Luka preuzeli kontrolu i doneli pobedu. Odigrali su fantastičnu utakmicu“.

Da li ste i koliko ispratili Srbiju?

“Jesam, malo, ali samo zato što je bilo dosta utakmica. Sve je očekivano, dominantna je bila u svojoj grupi. I dalje tvrdim da su Srbija, Grčka i Slovenija tri glavna kandidata za zlato“.

Savetujete li Luku nešto po pitanju košarke?

“Ne, ima svog trenera i saigrače i sa Lukom u suštini i ne želim da pričam o košarci. Mogu samo da mu kažem: 'Svaka čast, sine'. Sve ostalo bilo bi suvišno“.


tagovi

Saša DončićEvrobasket 2022košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija SlovenijeLuka Dončić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara