Sonja Vasić i Saša Čađo (Foto: FIBA)
Sonja Vasić i Saša Čađo (Foto: FIBA)

Sonjin poslednji ples u borbi za bronzu: Biće emocija, ali fokus je medalja

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.08.21. | 09:44

Košarkašice Srbije će posle poraza od Amerikanki igrati sa poraženim iz duela Francuske i Japana u borbi za bronzu, a to će biti i poslednji meč za Sonju Vasić u dresu sa državnim grbom

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Tokija)

Nisu uspele srpske košarkašice da prirede senzaciju u Tokiju. Selekcija Sjedinjenih Američkih Država je ipak bila preveliki zalogaj za evropske šampionke u ovom trenutku. Nije ipak kraj borbama na Olimpijskim igrama za izabranice Marine Maljković, koji imaju šansu da odbrane bronzu osvojenu pre pet godina u Riju. U borbi za treće mesto sastaće se sa poraženim iz susreta Francuske i Japana (13.00), šanse za novu medalju još uvek su visoke.

Izabrane vesti

Selektorka Maljković je govorila o čudnom rasporedu turnira u Japanu, ali nije tražila izgovore. Okreće se utakmici za bronzu.

"Bolji tim je pobedio. Nema tu mnogo iznenađenja. One su ipak tim Sjedinjenih Američkih Država, iako su napravili neke promene i ostalo. To je i dalje tim koji je veoma teško pobediti. Da ne brojim korake, reći ću samo da su jedan veliki korak ispred svih nas. I stvarno nije lako pobediti ih. Ipak, možeš da igraš protiv njih i da daš sve što imaš. To smo uradili u nekim delovima utakmice. Imali smo veoma lošu prvu četvrtinu, pa smo onda nešto i igrali u ostatku utakmice. Naravno, to nije bilo dovoljno za tako snažan tim kakav ima SAD. Kao što smo znali posle velike pobede protiv Kine, i dalje ništa nismo osvojili, za 24 časa nas čeka nova utakmica".

U finišu su priliku za odmor dobile i naše najbolje košarkašice.

"To je bio jedan od razloga. Drugi je kvalitet igre koji su devojke sa klupe donele. Ubacile su 42 poena. I to je najviše bio razlog zašto su starteri manje igrali. Pokazale su energiju, igrale veoma agresivno u odbrani. Nisu samo ušle na teren, već su zaista i igrale. I to vrlo agresivno protiv najboljih na svetu. Zato su bile na terenu. Naravno, kao trener morate da napravite neki balans, jer nas čeka nova utakmica za 24 sata. Ali te igračice su i zaslužile da igraju ovu utakmicu".

Cilj je jasan, da se pobedom i sa odličjem na grudima okončaju Olimpijske igre.

"Idemo na svaku utakmicu da pobedimo. Što je veći značaj, igračice pokazuju da su spremne. Ne mislim da će napraviti neku razliku, da će biti odlučujuće, da se tako izrazim. Kada imate još jednu šansu da osvojite medalju, definitivno će odlučiti to ko bude želeo više, ko je gladniji. To je sigurno."

Sonja Vasić ističe da reprezentacija ne sme previše da se opterećuje porazom od SAD. Sada je najbitnije spremiti se za najvažniji meč na turniru.

"Definitivno nismo uspeli u toj zamisli da budemo veći izazov za Ameriku. Nadali smo se da možemo neki period makar da se nosimo sa njima. Međutim, poznato je kakva je ona sila u košarci, kad su se odvojili bilo je zaista teško da se vratimo nazad. Bilo je momenata kada smo igrale dobro, ali je za takav tim potrebno mnogo više i bolje. Rezultat je takav kakav je, ne treba se preterano opterećivati time. Moramo da smognemo snage i oporavimo se. Okrećemo se meču za bronzu, koji je za nas najvažniji na turniru. Nadam se da ćemo uspeiti da se konsolidujemo, kako bi uspeli da osvojimo još jednu medalju za Srbiju."

Mogu naše košarkašice da budu zadovoljne prikazanim i protiv Tima snova. Vasić je svesna ipak svesna naše košarkašice očekuje još jedan težak zadatak.

"Svesne smo uloga. Iako prvim poluvremenom nismo bili zadovoljni, trudili smo se da u drugom držimo određeni novi igre, pravimo presing, jer smo svesni da se to prenosi. Sigurno da će sada biti veoma važno ko nam je protivnik, jer su u pitanju taktički dve totalno drugačije ekipe. Vidi se od Kine da smo tim i da stojimo iza svega ovog zajedno i da smo spremne da ostavimo sve na terenu. Neće sigurno biti lako, Francuska i Japan čitav turnir igraju na visokom nivou. Francuska se značajno uzdigla posle Evropskog, a Japan dokazuje da je najbolja azijska ekipa. Nadam se da sa našom igrom, koja je uspela u odnosnu na grupu da se pojavi u četvrtfinalu i u pojedinim trenucima tokom polufinala, da ćemo moći da budemo takmičarski nastrojeni. Nadamo se medalji, sa tim ciljemo smo došli."

Utakmica za treće mesto biće i poslednja za Sonju Vasić i Jelenu Bruks u reprezentativnom dresu. Red je da se od državnog tima oproste sa medaljom oko vrata.

"Ne razmišljam preterano, ali biće sigurno emocija. Okrenuta sam timu, znam da samo zajedno možemo izaći iz svega ovoga kao pobednici. Stojim iza moje odluke, prvenstveno jer sam želela da baš ove trenutke delim sa ovim devojkama, jer znam kroz šta smo sve prošle. Najemotivnije mi je možda bilo u četvrtfinalu iz straha da možda nećemo doći do borbe za medalju. Sada je prilika tu, fokus mi je da se postaram da izvučemo iz nas maksimum i nadam se da će to biti dovoljno za medalju".



tagovi

Olimpijske igre 2020tokio 2020Sonja VasićMarina Maljkovićženska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara