Košarkaška reprezentacija Srbije (©MN Press)
Košarkaška reprezentacija Srbije (©MN Press)

Srbija na novom početku: Koga nema, bez njega se može i mora - samo neka se ponovi 2016.

Vreme čitanja: 11min | uto. 29.06.21. | 08:27

Tokio na horizontu, Italija u mislima, a prvi rival našim košarkašima - Dominikanska Republika

Srbija kreće na put ka Tokiju.

Drugi put zaredom Beograd je domaćin jednog od četiri kvalifikaciona turnira za Olimpijske igre, gde Srbija kao prvi favorit želi opet da počisti konkurenciju i ponovi rezultat iz 2016. Tada je trijumfom nad Portorikom na startu otvoren put ka Riju i veličanstvenom finalu protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Izabrane vesti

20.15: (1,85) Dominikanska Republika (hendikep 24,5) Srbija (1,85)

Večeras Srbija sa novim selektorom, stručnim štabom i nekim novim licima u sastavu kreće ka olimpijskom turniru gde bi dobila šansu da brani srebro osvojeno pre pet godina. Dok se na Italiju gleda kao na glavnog konkurenta za olimpijsku vizu, prvi rival Srbije biće Dominikanska Republika (RTS, 20.15).

U ovogodišnjim kvalifikacijama dres Srbije nosiće samo trojica igrača iz ekipe koja je obezbedila plasman u Rio. To su kapiten Miloš Teodosić, te Stefan Jović i Nikola Kalinić. Najkorisniji igrač edicije kvalifikacija iz 2016. Nikola Jokić odustao je od igranja ovog leta posle 109 odigranih utakmica od avgusta prošle godine i njegov izostanak uzburkao je strasti u narodu. Bogdan Bogdanović nije bio u mogućnosti da se odazove pozivu selektora Igora Kokoškova zbog obaveza u NBA plej-ofu, gde njegova Atlanta i dalje igra konferencijsko finale protiv Milvokija. Najbolji strelac Mundobasketa ima određenih problema sa kolenom, mada i vidno rovit nastupa za Hokse, zbog čega postoji određeni nemir po pitanju Bogdanovićevog učešća na Olimpijskim igrama u slučaju da Srbija obezbedi vizu. Miroslav Raduljica je ove godine otpao zbog povrede, Nemanja Nedović zbog oporavka od virusa korona. Vladimir Štimac, Stefan Marković i Marko Simonović povukli su se iz reprezentacije, dok Stefan Birčević i Nemanja Dangubić nisu ni bili u kombinaciji.

Igor Kokoškov sa stručnim štabom (©MN Press)Igor Kokoškov sa stručnim štabom (©MN Press)

O problemima selektora Igora Kokoškova kod sastavljanja ovogodišnjeg sastava već je sve napisano. Nisu samo umor, klupske obaveze i želja za individualnim radom uticali na izgled tima, već i povrede s obzirom da su od objave prvog spiska kandidata vremenom zbog povreda otpadali Vladimir Lučić, Nikola Milutinov, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Miroslav Raduljica, Branko Lazić...

“Imamo neke nove igrače, nova lica. Nažalost nismo imali vremena za treninge i za pripreme. Nije bilo lako sa trenerske strane sastaviti sve. Vreme je važan faktor, tako je kako je, svi smo u istoj situaciji. Trudili smo se da se pripremimo što bolje. Mi, treneri, nikada nismo zadovoljni, ali mi je drago što imamo 12 igrača, uzbuđeni smo svi i daćemo sve od sebe na terenu. Ako se ne varam biće ovo druga utakmica za mene u ovoj dvorani, Beograd je moj grad i uzbuđen sam što sam ovde“, rekao je Kokoškov.

Srbija je i pored svih problema prvi favorit, a kvaliteta ima na svim pozicijama. Za organizaciju igre biće zaduženi Miloš Teodosić, Vasilije Micić i Stefan Jović, tako da tu Igor Kokoškov nije ni mogao da izvuče više.

Kapiten Teodosić svojim primerom ne ostavlja trunku dileme da mu je reprezentacija na prvom mestu. Iako u zrelim godinama, dugačku, kompleksnu i tešku klupsku sezonu odmah je zamenio dresom s nacionalnim grbom i imao je priliku da uhvati zalet na generalnoj probi sa Meksikom gde se videlo da mu je nedostajalo malo svežine, ali kao igrač s najvećim iskustvom zna koliko je važno da se Srbija plasira na Olimpijske igre i pre svega zna kako se igraju utakmice kakve ekipi predstoje u periodu od 28. juna do, nadamo se, 4. jula. Vasilije Micić je uzeo produženi odmor i poput svog kapitena nije igrao na Akropolis kupu, a u dogovoru sa stručnim štabom propustio je i meč protiv Meksika, iako je on želeo da igra. Cilj je bio da MVP i šampion Evrolige polako uđe u turnir, kako bi se izbegle eventualne povrede. Za razliku od Teodosića i Micića Stefan Jović je bio bez takmičarske košarke od početka marta. Vreme od odlaska iz Himkija iskoristio je da odmori, zaleči povrede, napuni baterije i spremi se za reprezentativne obaveze. Trenirao je pod budnim okom stručnog štaba i bio uz ekipu od prvog dana priprema, odigrao sve četiri utakmice i polako dizao lestvicu.

Nemanja Bjelica i Miloš Teodosić (©FIBA Basketball)Nemanja Bjelica i Miloš Teodosić (©FIBA Basketball)

Na preostalim spoljnim pozicijama su Dragan Milosavljević, Aleksa Avramović, Ognjen Dobrić, Danilo Anđušić, te Dejan Davidovac i Nikola Kalinić koji će izvesno biti deo rotacije na poziciji četiri zajedno sa Nemanjom Bjelicom.

Milosavljević je posle skoro dve godine bez košarke i dve ozbiljne povrede ipak pokazao da u njemu još ima kvaliteta za reprezentativnu košarku. Ne u onoj meri kao, na primer, na Evrobasketu pre četiri godine, ali ko bi mogao da očekuje da će posle samo mesec dana igranja za Megu u Superligi i Srbiju tokom priprema Milosavljević moći da se vrati u potpunosti. Energija, želja, iskustvo i motivacija su prisutni, pa čovek kojeg je Aleksandar Đorđević gledao kao u vezivno tkivo nacionalnog tima ima šansu da se kroz igre u narednim danima nametne selektoru za Tokio.

Avramović i Anđušić imali su odlične individualne sezone, ali su pre svega nagrađeni za role u kvalifikacijama za Evrobasket i što su u pandemijsko vreme bili nosioci igre Srbije. Avramović je bio drugi strelac ACB lige sa 16,4 poena i kao takav privukao pažnju evroligaških klubova (čitaj: Crvene zvezde i Baskonije), dok je Anđušić bio prvi strelac francuske lige sa 20 poena u proseku, te član idealne petorke zbog čega je razmišljanja da je vreme za povratak u elitno klupsko takmičenje. Podsetimo, Avramović je preskočio meč s Meksikom zbog manje povrede, ali je dobio poverenje stručnog štaba. K

Ognjen Dobrić (©MN Press)Ognjen Dobrić (©MN Press)

Ognjen Dobrić je uz Filipa Petruševa igrač o kojem se najviše pričalo posle Akropolis kupa. Levoruki šuter Crvene zvezde uspeo je da zadrži formu iz druge polovine klupske sezone pa je u Atini beležio 16,4 poena po utakmici. Nije sve u statistici, Dobrić je radio mnogo kvalitetnih stvari u odbrani, bio sveprisutan u napadu i stavio Igoru Kokoškovu do znanja da na njega najozbiljnije može da računa u predstojećim kvalifikacijama. Njegov klupski saigrač Davidovac nije posuo svoje igre zvezdanim prahom, ali je kao poznata radilica i neko koga selektor može da koristi na više pozicija na terenu zaslužio dobio mesto u dvanaest.

Povratak Nikole Kalinića u reprezentaciju posle bezmalo tri godine trebalo bi da unese sigurnost na krilnim pozicijama. Godinama je momak iz Subotice među najboljim igračima Evrope na svojoj poziciji, bio je jedno vreme na radaru madridskog Reala i kao neko ko ima iskustva sa velikih takmičenja, pogotovo Olimpijskih igara trebalo bi da bude među glavnim uzdanicama Srbije. Ekipi se priključio posle Akropolis kupa zbog obaveza sa Valensijom koje su trajale gotovo do okupljanja, zbog čega je dobio vreme da se osveži i spremi za nove reprezentativne izazove.

“Znamo svi zašto smo ovde. Hoćemo u Tokio. Ovo je naš cilj, šansa da igramo za svoju zemlju, imamo momke koji su spremni. Nažalost, nisu svi tu, neki su povređeni, neki imaju druge probleme. Dosta dobrih igrača i timova je ovde, ima nekih koje ne poznajemo dovoljno dobro, biće možda neki sudar različitih stilova igre. Ako odigramo kako znamo biće dobro, moramo da pokažemo da smo najbolji“, izjavio je Kalinić na poslednjoj konferenciji pred start turnira.

Davidovac i Kalinić će bez sumnje u nekim sistemima igrati kao “četvorke“ kako bi rasteretili Nemanju Bjelicu. Jedan od miljenika nacije je poput Teodosića svoju ljubav prema reprezentaciji pokazao jasno odlukom da od prvog dana bude na pripremama posle završene sezone sa Majamijem. Puca od iskustva, praktično u svakoj kontrolnoj utakmici je radio ono svoje i popunjavao sve statističke kolone. Nije ga služio šut, ali je nedostatak pogodaka kompenzovao velikim radom na oba kraja parketa. Uz Teodosića, Micića, Jovića, Kalinića i Marjanovića neko od koga se očekuje najviše.

Centarsku liniju nosiće Boban Marjanović i Filip Petrušev. I ptice na grani znaju da je Marjanović nezaustavljiva napadačka sila, ali da protiv bržih napadača ima problema da sačuva koš. No, ako bude ostao na istim talasnim dužinama kao u ovih nekoliko pripremnih utakmica, Srbija ne bi trebalo da ima problem da pobedi svakog rivala. Pao je kamen sa srca svima u stručnom štabu kada je Marjanović najavio dolazak s obzirom na to koliko je centarska pozicija desetkovana i sada dobija šansu da bude prvi centar Srbije. Petrušev je nova uzdanica i neko čije će igre posebno da se pratiti. Nesporni talenat pretočio je u odlične igre u Megi, a već u prvim utakmicama sa reprezentacijom pokazao da može da bude uzdanica za narednih desetak godina. Ali, Petrušev tek treba da pokaže svoje gabarite, jer rivali protiv kojih se dosad susretao nisu realno merilo kvaliteta. Sada mu je prilika da počne da gradi svoj put ka zvezdama...

20.15: (1,85) Srbija (hendikep -27,5) Filipini (1,85)

Šta Srbiju čeka u predstojećim danima? Za početak - Dominikanska Republika. Selektor Melvin Lopez nema na raspolaganju preterano kvalitetan, ni visok sastav sa svega 194 centimetara. Ali je iskusan, jer je prosečna starost 29 godina. Prvo lice reprezentacije je prekaljeni šuter Viktor Liz. Moraće ubedljivo najstariji igrač u timu da povede ekipu ka senzaciji bez pomoći startnog centra Iloja Vargasa. On nije uspeo na vreme da se oporavi od povrede kolena zbog koje je primao terapiju kod specijaliste u Njujorku nekoliko sedmica. Ideja je bila da se priključi ekipi u Litvaniji gde je bio reprezentativni trening kamp, ali je u dogovoru sa stručnim štabom odustao. Zamenio ga je Brajan Martinez koji je po vokaciji krilni centar.

Dominikanska Republika je u Litvaniji pretrpela dva teška poraza od domaćina, ali je dobila drugi tim Rusije uz 21 poen i po četiri skoka i asistencije plejmejkera Majka Toresa. Kapiten Liz dodao je 19 poena i šest skokva, dok je centar Džonatan Arauho skupio 13 poena i 12 skokova.

Arauho, Kastiljo, Rohas, Solano (©FIBA Basketball)Arauho, Kastiljo, Rohas, Solano (©FIBA Basketball)

U odnosu na Mundobaket u Kini kada je Dominikanska Republika otišla do druge faze sada su tu samo četvorica igrača - Liz, Rohas, Mendoza i Solano. Svakako od ekipe iz karipskog regiona ne očekuje se više od toga da bude kvalitetan trening za Srbiju pred okršaj s Filipina dan kasnije u istom terminu. Sve bi bilo drugačije da su NBA zvezde Karl Entoni Tauns i Al Horford, te Džejms Feldin kao šuter s dugogodišnjim evropskim iskustvom, ali to su bile samo puste želje stručnog štaba.

Reprezentacija Filipina u Beograd je stigla sa daleko najmlađim sastavom. Svega 22 godine je prosek igrača u koje veruje Tomas Boldvin. Završena je era Andraja Bleča, okrenut je novi list i sada je vreme za neka nova lica. Plejmejker Dvajt Ramos viđen je kao jedna od glavnih uzdanica tima, zajedno sa centrom Anđelom Kuameom i kapitenom Ajzakom Goom. Visoku rotaciju popunjavaju Kai Soto, Đio Ču, Karl Tamajo, Džastin Baltazar i Vil Navaro, a kako se najavljuje upravo će visina biti glavno oružje Filipinaca.

Havi Gomez de Lijanjo na kraju je morao da otpadne zbog povrede koju je zaradio na treningu u balonu, Fransis Lopez je bio poslednji “višak“ sa šireg spiska, dok je Džejdi Tangkab precrtan zbog želje selektora da ima visoku postavu na raspolaganju. Filipini su se za Beograd spremali protiv Južne Koreje i Indonezije. Nema tu ni želje, ni ideje da se napravi čudo pored Srbije, selektor Boldvin je pred put u Beograd govorio o tome kako će njegovoj ekipi Srbija da “podeli brojne lekcije“. Svakako biće ovo dobra šansa za njega da vidi na koje igrače može da računa u budućnosti.

Posle odustajanja Senegala od kvalifikacija zbog pozitivnog testa na korona virus u timu, Italija i Portoriko su automatski u polufinalu, samo će se u sredu videti ko će sa prvog mesta u polufinale.

Selektor Italije Romeo Saketi je imao svojih problema da sastavi tim za Beograd. Nema kapitena Điđija Datomea, nema ni glavnih zvezda Marka Belinelija i Danila Galinarija, dok se Danijel Heket odlučio da ovo leto posveti saniranju povreda kako bi spremno dočekao narednu klupsku sezonu. U kombinaciji nisu Džef Bruks, ni Pol Biliga, kao ni Amedeo dela Vale i Alesandro Đentile koji doduše odavno nije onaj stari. Takođe dosta novih, manje poznatih lica u timu, ali ni najmanje za potcenjivanje.

Košarkaši Italije (©FIBA Basketball)Košarkaši Italije (©FIBA Basketball)

Novi kapiten je Nikolo Meli. Uz njega su glavne uzdanice igrači s evroligaškim pedigreom Akile Polonara, Simone Fontekio i Rikardo Moraskini. Dodao je Saketi kvartet novog italijanskog šampiona Virtusa - Avudu Abas, Đampaolo Riči, Alesandro Pajola i Amedeo Tesitori moraće da ponesu veliki teret na svojim leđima.

Nemaju Azuri tim koji bi trebalo da uplaši Orlove, ali svakako ako do susreta dođe moraće da povedu računa jer Italijani umeju da budu nezgodni. Doduše, mi ih tradicionalno dobijamo gde god da se susrećemo. Italijani su pripreme završili sa pobedama nad Tunisom i Češkom, te porazom od Nemačke gde se videlo koliko su zaista u problemu zbog izostanka najboljih igrača.

Portoriko je dobro poznato ime za Srbiju. Još jedan tim iz Kariba bio je rival Orlova na Akropolis kupa gde je rezultat glasio 80:68, a bio je jedan od takmaca u kvalifikacijama na putu ka olimpijskom srebru u Riju.

16.30: (1,20) Italija (19,0) Portoriko (5,00)

U odnosu na period od pre pet godina Portoriko je dosta promenio sastav, a nema više ni dugogodišnje prve zvezde Karlosa Aroja. Od odlaska u penziju Arojo se posvetio muzici, snimio je čak i jedan poznati hit “Baila Regeton“, a od maja ove godine je generalni menadžer nacionalnog tima.

Portoriko je poražen u četiri od pet pripremnih utakmica za ovaj turnir. Pobeđen je jedino Meksiko sa tesnih 75:72. Poslednji meč Portoriko je odigrao u Split gde je izgubio od Hrvatske (66:72), gde je mladi centar Džordž Kondit odigrao najbolju utakmicu sa 18 poena (9/9 iz igre). Upravo je Kondit tokom priprema za olimpijske kvalifikacije privukao najveću pažnju. Dobio je prvi poziv da igra za nacionalni tim i dosad je radio odličan posao što je posebno značajno za ovaj tim s obzirom da ima 20 godina.

Ekipa kojom raspolaže selektor Edi Kasijano uglavnom je sastavljen od lokalnih igrača. Evropsko iskustvo imaju Geri Braun koji s ove strane Atlantika igra već četiri godine, te novi igrač Darušafake Ajzea Pineiro i Đan Klavel iz Avtodora. Oni su uglavnom držali ključeve igre Portorika i biće verovatno glavna pretnja Italiji u sredu.

Prisustvo navijača u dvorani Aleksandar Nikolić dozvoljeno je u kapacitetu od 30 odsto. Karte su u prodaji od prošlog četvrtka za sve dane po pojedinačnim cenama od 1.000, 1.500 i 2.000 dinara. Prenosi utakmica su na RTS i Sportklubu.

KVALIFIKACIJE ZA TOKIO - RASPORED

Utorak

20.15: (1,85) Dominikanska Republika (hendikep 24,5) Srbija (1,85)

Sreda

20.15: (1,85) Srbija (hendikep -27,5) Filipini (1,85)

Četvrtak

16.30: (1,20) Italija (19,0) Portoriko (5,00)

20.30: (3,05) Filipini (15,0) Dominikanska Republika (1,45)

Subota, 3. jul

Polufinale A1 – B2

Polufinale B1 – A2

Nedelja 4. jul

20.30: Finale


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeIgor KokoškovMiloš TeodosićNemanja BjelicaNikola Kalinićkvalifikacije za Olimpijske igreBoban Marjanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara