Nikola Jokić i Eron Gordon (©AFP)
Nikola Jokić i Eron Gordon (©AFP)

Šta se dešava sa Nagetsima: Klupa ne daje ništa, odbrana skroz pukla, ekipa se udaljava od svog identiteta

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.03.23. | 08:52

Kandidat za prsten ne sme da dozvoli 49 poena za četvrtinu, a pogotovo ne 120+ poena tri utakmice zaredom

Četvrtim porazom zaredom Denver je ugrozio prvo mesto jer, iako ima pet pobeda više u odnosu na drugoplasirani Memfis, ekipa iz Tenesija zaostaje dve utakmice, a u seriji je od tri pobede bez Džaa Moranta.

Nagetsi su u Torontu odigrali još jednu slabu utakmicu (110:125) i uz manje od mesec do kraja ligaškog dela forma je definitivno u velikoj krizi. To je priznao i Majkl Meloun koji je poraz od Reptorsa analizirao kritički.

Izabrane vesti

“Trenutno smo u nekoj opuštenoj fazi, a to nikako ne smemo da budemo, kada je još 13 utakmica do kraja prve faze“, jasan je Meloun. “Moramo što pre da pronađemo način kako da budemo bolji“.

Trener Denvera rekao je da su lideri ekipe govorili u svlačionici posle utakmice, a poruka je bila da rezultati moraju da se poboljšaju. Novinari su posle utakmice pitali Nikolu Jokića da li je ekipa trebalo da čuje sve te stvari posle utakmice i njegov odgovor bio je potvrdan...

“Možda smo postali suviše mekani sa uspehom. Dugo smo kontrolisali situaciju i 'krstarili' smo ligom, na prvom smo mestu od 15. decembra. Rekoh baš igračima da smo skrenuli sa puta na kojem smo bili“.

Jokić je susret završio sa 28 poena, Majkl Porter Džunior dodao je 23, a Eron Gordon 18 poena. Ovo je najduži niz poraza Nagetsa ove sezone, s tim da su imali jedan nauspeh više u seriji gostujućih poraza na otvaranju sezone. Porterovo novo izdanje može da obraduje Melouna, mada tamošnja javnost njihov odnos posmatra sa dosta rezerve posle reči koje je šuter iz Misurija uputio treneru nakon poraza od Bruklina.

Denver je dozvolio čak 49 poena u prvoj četvrtini, što je mnoge navelo da se zapitaju šta se desilo sa odbranom koja je dugo držala visok nivo. Tim iz Kolorada nastavio je zabrinjavajući trend, pošto je protivnicima dozvolio 100 ili više poena u minulih pet, a 120+ u protekle tri utakmice. Odbrana koju su Nagetsi igrali u prvoj četvrtini knjiški je primer kako ne treba da se ponaša kandidat za prsten. Reptorsi su pogađali, ali nisu morali preterano da se pomuče da bi postigli impresivan broj poena. I, pogotovo da loptu dopreme do reketa, što je kasnije dalo više prostora za otvorene šuteve spolja.

“Jednostavno je, iskopali smo sebi preduboku rupu iz koje sada ne možemo da izađemo“, poručio je Džamal Mari koji je susret završio sa 14 poena (5/18 iz igre, 1/8 za tri).

Kanađanin je pred svojim sunarodnicima prvi put još od decembra 2018. godine i nije se proslavio. Najviše od svega verovatno će sve u klubu zabrinuti to što ga levo koleno muči sve više i to se očigledno odražava na njegovu košarku, dok je plej-of iza ugla.

Gosti su uspeli da se vrate u život, iako je Toronto imao 88:64 na osam minuta pre kraja. Denver je reagovao serijom 28:10, ali je ostao bez goriva za ozbiljniju borbu na kraju.

“Kada potrošiš toliko energije da se vratiš, ne ostane ti ništa da završiš“.

Verovatno najveći problem je odbrana i ekipa mora da nauči ponovo kako da u kontinuitetu brani svoj koš kroz četiri deonice, ne dve ili tri. Nagetsi su zaigrali bolje protiv Toronta nakon tmurne prve četvrtine i do kraja su dozvolili još 76 poena, ali ako zaista želi da bude legitimni kandidat za titulu, treba i može bolje, što se pokazalo u proteklim sedmicama i mesecima.

Još jedan diskutabilan detalj je učinak klupe. Redži Džekson i Tomas Brajant još ne uspevaju da ostave bitniji trag u igri, što i te kako smanjuje Melounov manevarski prostor. Brajant je doveden da upije minute kada je Jokić na klupi i doprinese pre svega u odbrani, a njegov učinak je gotovo nebitan. U proteklih pet utakmica dvocifren je bio samo u onom teškom porazu od Čikaga kada je ubacio 10 poena, bez uhvaćene lopte. U preostala četiri meča skupio je takođe deset poena, zbog čega ni nema naročitu minutažu.

Džeksonov slučaj još više bode oči. Sa daleko više prostora za igru, doskorašnji plej Klipersa ne daje Nagetsima ono što im je preko potrebno – adekvatnu rezervu preopterećenom Džamalu Mariju, sigurnost na lopti i lake poene. Delovalo je da bi njegov dolazak u Kolorado bio idealan za ekipu, ali to zasad nije slučaj. U Torontu nije ni igrao, protiv Bruklina je dobio 17 minuta i ubacio dva poena, uz po dva skoka i asistencije, s tim da je njegov učinak na parketu kroz “+/-“ kategoriju mizernih “-20“! Brus Braun ima varnicu i daje određeni doprinos igri, Džef Grin mnogo toga odrađuje na veliko iskustvo, Kristijan Braun se dobro pokazao u rotaciji sa Jokićem i može više, kao i ostali...

Sledeću utakmicu Denver igra kao gost Detroita, noć između četvrtka i petka u ponoć, po srednjoevropskom vremenu.



tagovi

Majkl MelounNBA ligaDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara