Nikola Jokić (© AFP)
Nikola Jokić (© AFP)

Svaka čast Embidu, ali Fila bez njega i nekako, Denver bez Jokića nikako

Vreme čitanja: 2min | sre. 03.05.23. | 02:12

Statistički parametri jasno pokazuju ko je korisniji za svoj tim

Ovosezonska trka za MVP u NBA ligi je bila za prepričavanje, svakakvi narativi su bili stvarani, od toga da Nikola Jokić pumpa statistiku, pa da pobeđuje zato što je bele puti. Videli smo i naslušali svakakvih besmislica, sada kada je sve okončano možemo da pogedamo brojke bez ikakve zle namere, već samo da objektivno sagledamo šta one kažu.

Pošto će tačni kriterijumi za odabir najkorisnijeg igrača NBA lige uvek biti misterija, ovde smo se dotakli uticaja dvojice najboljih na njihove ekipe. Odnosno na to kako igra Denver kada je Jokić na parketu, a kako izgleda kada nije tu. Naravno, isto ćemo uraditi i za Džoela Embida koji je zaista izvanredan igrač, spektakularan, prava superzvezda, a verovatno bi bio i ubedljivo najbolji centar u čitavoj ligi da nije Somborca.

Izabrane vesti

Ipak, idemo mi na te brojke. One kažu sledeće.

Nikola Jokić = Denver Nagets. Jer kada je Nikola na parketu, Denver može da se bori sa svima pošto ima takozvani net rejting od 4,7. To je statistička kategorija koja se bavi igračima i koliko oni utiču na ukupan broj poena tima. Kada Nikola nije na parketu, Nagetsi su katastrofalni i imaju negativan net rejting od - 3,9.

Jednostavno, Denver Nagetsi jedva da izgledaju kao NBA tim kada nema Nikole Jokića. Srbin je ove sezone propustio 13 utakmica i za taj period klub iz Kolorada ima negativan učinak od pet pobeda i osam poraza. Sa Nikolom imaju 48 pobeda i 21 poraz.

Samo na osnovu ovoga nema dileme koliko je Nikola značajan za Denver ili bolje da kažemo koliko je koristan.

E sada prelazimo na Embida, koji je kao što smo istakli izvanredan igrač. Najbolji strelac lige i neko ko je skoro nezaustavljiv u napadu, ali se čini po ovim parametrima ni blizu koristan za svoj tim kao Nikola Jokić. Da stvar bude pomalo komična, pojedine brojke pokazuju da Filadelfija igra bolje bez njega nego sa njim.

Embid je ove sezone propustio 16 utakmica, a Fila u tom periodu ima pozitivan učinak od 11 pobeda i pet poraza. Sa Embidom je ostvaren takođe odličan učinak od 43 pobede i 23 poraza.

Dolazimo ponovo do gorepomenutog net rejtinga. Sa Embidom Filadelfija ima 3,8, a bez Embida imaju čak 7,2. U tom, ali i u mnogim drugim segmentima imaju bolje timske statističke parametre kada nemaju svog prvog centra.

Bez Embida, Filadelfija postiže više poena, 118,4. Kada je on na parketu 114,5. Kada nema udarne igle, Filadelfija ima više skokova, za nijansu više asistencija i nešto manje izgubljenih lopti. Postižu jednu trojku više u proseku.

Kada se sve sabere i oduzme, Filadelfija je i dalje vrlo respektabilan tim i bez Džoela Embida, dok Denver bez Nikole Jokića ni ne liči na sebe.

Pa se postavlja pitanje, ko je zapravo najkorisniji?


tagovi

Nikola JokićNBA ligaDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara