Antonio Jordanu i Nikola Ivanović (Foto: ABA League)
Antonio Jordanu i Nikola Ivanović (Foto: ABA League)

Težak poraz Zvezde - Zadar ogolio brojne probleme crveno-belih

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.11.22. | 19:54

Hrvatski sastav bez najboljeg igrača Luke Božića slavio u Pioniru

Poraz Crvene zvezde od Monaka u šestom kolu Evrolige ne spada u kategoriju teških. Ipak je to ekipa satkana sa visokim ambicijama u elitnom takmičenju. Poraz od Zadra kod kuće je druga priča. Hrvatski tim je na teren izašao bez najboljeg igrača Luke Božića, koji je u poslednji čas otpao zbog povrede, i uspeo da nokautira potpuno zbunjenog branioca trona - 98:96.

Iako je tokom većeg dela susreta bila u zaostatku, pa gubila i 19 poena, Zvezda je uspela da se izbori za dramatičnu završnicu, ali ne i više od toga.

Izabrane vesti

Od starta su crveno-beli delovali letargično, iako su meč otvorili sa pet trojki. Duvala je ipak promaja u odbrani, što je gost koristio da ostane u egalu. A kada su Antonio Jordano i drugovi namestili nišanske sprave, Zvezda se našla u problemu.

Tek je Luka Vildoza u drugoj deonici uspeo da razmrda Jovanovićevu ekipu, ali ni argentinski šok nije bilo dovoljan da se zaustavi "krvarenje" u odbrani. Zadar je strpljivo igrao svoju igru, preko Jordana, Marka Ramljaka i Darija Drežnjaka tražio rešenja na protivničkoj polovini i trojkama sprečavali svaki pokušaj domaćina da uhvati rezultatski priključak.

A kada se očekivala reakcija crveno-belih, Zadar je otišao na plus 19 sredinom trećeg perioda... Ušli su crveno-beli prerano u paniku, izgoreli u želji da se vrate, što je domaćin iskoristio, koristio agresivnu igru rivala da pravi višak i trojkama nastavio da zatrpava Zvezdin koš. Tek tada je srpski šampion odreagovao i sa 10 vezanih poena uspeo da se vrati u meč. Bilo je ipak kasno... Zvezda je potcenila protivnika, kasno počela da igra svoju igru, sa dovoljno agresivnosti na oba kraja terena.

Ključne poene u završnici postigao je bivši omladinac Crvene zvezde Arijan Lakić. U padu je, o tablu, pogodio na 39 sekundi do kraja i doneo Zadranima pet poena viška, što se ispostavilo nedostižnim.

Vildoza je meč okončao sa novim dabl dablom od 16 poena i 11 asistencija, dok je Ben Bentil ubacio 19 poena, uz osam skokova. Nedović je dodao 13 poena, svi sem Stefana Markovića su se upisali u listu strelaca, ali nije Zvezdin napad večeras bio problem. To je jasno i na osnovu konačnog rezultata.

Pobednički sastav je sa 23 poena vodio Antonio Jordano, 22 je dodao Dario Drežnjak, dok je 20 ubacio Marko Ramljak.

CRVENA ZVEZDA - ZADAR 96:98

/19:27, 22:25, 25:23, 30:23/

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Milivoje Jovčić, Tomislav Vovk, Nermin Nikšić

Crvena zvezda: Vildoza 16, Lazarević 6, Mitrović 6, Lazić 9, Martin 4, Dobrić 4, Ivanović 7, Ilić 3, Nedović 13, Marković, Petrušev 9, Bentil 19

Zadar: Dejvis 5, Jordano 23, Klarica, Sikirić, Žganec 15, Čampara, Matulina, Lakić 11, Drežnjak 22, Ramljak 20, Šantelj 2

Otvorila je Crvena zvezda meč sa pet vezanih trojki, ali nije ni Zadar zaostajao. Raspoloženi Ramljak i Drežnjak su zadavali velike probleme odbrani srpskog šampiona, da bi gosti u poslednja dva i po minuta napraili seriju 10:0 i sa viškom od osam poena otišli na prvi odmor. Jordano je sa zvukom sirene postigao trojku za 27:19.

Gde je stao u prvom, Jordano je nastavio u drugom kvartalu. Nova trojka posle samo 22 sekunde i prvu dvocifrenu prednost Zadrana. A onda i trojka Dejvisa za iznenađujućih 33:19 u korist hrvatskog tima posle 11 minuta igre... Ipak, trgli su se domaći igrači. Vratio se Vildoza i ubacio trojku, a onda je Ivanović oteo loptu Dejvisu i uposlio Bentila koji zakucava u kontri i smanjuje zaostatak na jednocifren broj poena. Vratili su se Zadrani trojkom, ali je Argentinac nastavio da briljira. Imao je i nekoliko dobrih poteza u odbrani, u napadu pogađao, uspevao da iznudi faul, spajao saigrače sa poenima, pa je tako Jovanovićeva ekipa prišla na minus šest.

Nisu crveno-beli imali snage za potpuni preokret u drugoj deonici. Štaviše, Zadar je uspeo da vrati dvocifren suficit... Prišla je Zvezda ponovo na minus sedam, ali posustala u samoj završnici prvog poluvremena. Gosti su na veliki odmor otišli sa 52:41. Luka Vildoza je imao 12 poena i sedam asistencija već u prvom poluvremenu, s druge strane je Jordano imao 14, Ramljak 10 poena.

Foto: ABA LeagueFoto: ABA League


Po povratku sa pauze su gosti nastavili da pogađaju sa distance. Otvorio im se put ka prvoj pobedi nad Zvezdom posle 12 godina i to nisu planirali da ispuste tek tako. Koristili dobar prostor koji im je Zvezda ostavljala. Nastavili su Jordano, Drežnjak i Ramljak u istom ritmu iz prvog poluvremena, pa je razlika otišla i na 19 poena... Tek u poslednjih par minuta se Zvezda trgla i sa šest vezanih poena svela deficit na jednocifren broj poena pred poslednji odmor.

Usledila je velika borba u poslednjem kvartalu. Sve je stalo u 10 minuta. Zadar se odlepio, pa se Zvezda vraćala i na kraju uspela da svede zaostatak na samo pola koša na minut i po do kraja.. Zadrani su ostajali bez snage i crveno-beli su preko Nedovića, Bentila i drugova uspeli da se rezultatski u potpunosti vrate u meč. Ne i da preokrenu. Zadar je smogao snage za još jedan nalet, Ramljaku nije zadrhtala ruka u odlučujućim trenucima, a onda je Lakić stavio tačku.

ABA LIGA - 6. KOLO

Petak

MZT Skoplje - Mornar 77:94

/Krstevski 22 - Mihailović 25/

Split - Cibona 82:74

/Šorter 23 - Radovčić 12/

Subota

Igokea - Budućnost 103:101

/N. Tanasković 20 - Jagodić Kuridža 20/

Nedelja

Mega - Studentski centar 101:74

/Rudan 20 - Tasić 21/

Borac Mozzart - Partizan Mozzart Bet 62:81

/Radonjić 15 - Trifunović 15/

Cedevita Olimpija - FMP Železnik 85:90

/Ferel, Alibegović 18 - Valinskas 21/

Ponedeljak

Crvena zvezda - Zadar 96:98

/Bentil 19 - Jordano 23/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ZadarVladimir JovanovićDanijel JusupLuka Vildoza

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara