©KK Crvena zvezda
©KK Crvena zvezda

Veliki skalp za kojim Zvezda i dalje žudi

Vreme čitanja: 4min | sub. 11.11.23. | 09:14

Da je ostvarena, pobeda u Blaugrani je mogla da predstavlja prekretnicu u ovoj sezoni ekipe Janisa Sferopulosa

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Barselone)

Momenti menjaju utakmicu, velike pobede čitavu sezonu. Crvena zvezda iz Barselone odlazi podignute glave, sa popravljenim samopouzdanjem, ali i sa dodatno lošijim bilansom i plasmanom na tabeli Evrolige. Ekipa Janisa Sferopulosa nije iskoristila svojih pet minuta u Blaugrani, zasluženo je sebe dovela u situaciju da dođe do prilike da ostvari istorijsko slavlje u katalonskoj prestonici, ali nije uspela, pa u redovima crveno-belih i dalje ostaje čežnja za velikim skalpom na gostovanjima u elitnom takmičenju. Odnosno pobedom koja bi predstavljala preokret u ovako zahtevnom trenutku sezone.

Izabrane vesti

Sferopulosov tim i dalje dosta oscilira. Gotovo je nemoguće uporediti način na koji je Crvena zvezda igrala odbranu na početku utakmice, gde je prvi faul napravila tek u desetom minutu, i onaj nivo igre i energije u defanzivi u ostatku meča. Kao da su se na terenu nalazile dve potpuno različite Zvezdine ekipe. Naravno, dosta toga zavisi i koji se igrači u kom trenutku nalaze na terenu, ali ono što je viđeno od sredine druge deonice, pa do kraja utakmice, mora da postane princip u igri srpskog tima.

Ipak, u stručnom štabu Beograđana imaju mnogo razloga za zadovoljstvo zbog velikog povratka nakon zaostatka od čak 17 poena (25:42). U tim situacijama mnoge ekipe bi dodatno poklekle pred uraganskim naletima ekipe Rožera Grimaa, ali to nije bio slučaj i sa sastavom Janisa Sferopulosa. Nošena organizacijom igre Miloša Teodosića, energetski nadahnutim Lukom Mitrovićem i Nemanjom Nedovićem, odnosno uvek dobro postavljenim Dejanom Davidovcem, Crvena zvezda se očas posla vratila iz ogromnog minusa i potom ušla u rezultatski egal. Međutim, u odlučujućim trenucima nije uspela da prelomi meč u svoju korst.

"Nije lako kada izgubite u poslednjem minutu, ali čestitam mojim igračima na požrtvovanosti i zalaganju. Zajedno radimo manje od tri nedelje i pravimo pomak u našoj igri. Na putu smo da budemo još konzistentniji. Pokazali smo karakter kada smo bili u zaostatku i znali smo kako da se vratimo. Meč su odlučile nijanse, sitni detalji, koji su prelomili na Barsinu stranu. Nadam se da ćemo se poboljšati i u segmentu donošenja odluka u napadu kako bismo dobijali ovakve utakmice", rekao je nakon meča Janis Sferopulos.

Crveno-beli su u Blaugrani imali impresivnih 18 skokova u napadu (ukupno 44 skoka na čitavom meču, naspram Barseloninih 27) što je i te kako imalo uticaja na povratak Sferopulusovog tima u život u finišu prvog poluvremena. U tome su prednjačili Mitrović i Bolomboj, koji su uspeli u ogromnoj meri da ublaže uticaj Vilija Ernangomeza i Jana Veselog u tom delu meča. Međutim, za veliku pobedu u Barseloni bilo je neophdno napraviti još jedan iskorak u završnici utakmice i okrenuti vodenicu na svoju stranu.

"Igrali dobro, igrali loše, tamo se negde piše poraz. Mi smo imali utakmice gde smo igrali dobro, ali nismo uspeli da zabeležimo pobede. Treba i ta sreća da se zasluži na terenu, a siguran sam ako nastavimo ovako i na treninzima i utakmicama, da ćemo zaslužiti i da ćemo se vratiti. Doći ovde i očekivati da ćete 40 minuta kontrolisati igru i rezultat, nije baš realno. Nisu to ni mnogo jače ekipe uradile. Došli smo tamo gde smo hteli da budemo, minut i po do kraja imali smo nerešen rezultat. To bismo prihvatili sa obe ruke pre utakmice, i to su onda sitnice. Malo je falilo da ode na drugu stranu", rekao je Luka Mitrović posle Barselone.

Da je ostvarena, sinoćna pobeda bi predstavljala neku vrstu Zvezdinog evroligaškog brejka, s obzrom da sledi okršaj sa Fenerbahčeom u Beogradskoj Areni. Ovako, Sferopulusov tim sa velikim imperativom i pod priitiskom dočekuje ekipu Dimitrisa Itudisa, koja je i doživela dva poraza u dosadašnjem toku sezone, od čega drugi pre samo nekoliko dana na istom mestu od Partizana. Crveno-bele potom očekuje gostovanje snažnom Olimpijakosu u Pireju, pa obračun sa Olimpijom iz Milana u Beogradu. Iako ima još mnogo utakmica da se igra, Sferopulosovom timu je neophodno da uđe u seriju evroligaških pobeda, a to u aktuelnom trenutku ne predstavlja nimalo lagan posao.

Crvena zvezda iz Barselone leti pravo za Zadar, gde je u nedelju (17.00) očekuje gostovanje u uvek neugodnoj dvorani Krešimir Ćosić, a tek nakon toga će moći u potpunosti da se posveti meču sa Fererbahčeom u srpskoj prestonici (utorak, 20.45).

EVROLIGA, 7. KOLO

BARSELONA - CRVENA ZVEZDA 86:81

Barselona

Dvorana: Palau Blaugrana

Sudije: Damir Javor, Karmelo Paterniko, Robert Viklicki 

BARSELONA: Da Silva 4, Veseli 14, Brizuela,Kalinić 7 (5sk,3as), Satoranski 10 (5sk, 6as), Ernangomes 18 (4sk), Abrines 1, Parker 20 (5sk), Nadži, Jokubaitis 8 (5as), Para.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Teodosić 13 (9as), Davidovac 12, Mitrović 22 (6sk), Nejpir 3 (4sk,7 as), Tobi 6, Bolomboj 4 (9sk), Ilić 2, Nedović 11 (3sk, 3 as), Giedraitis 9 (6sk), Kuzmić, Dos Santos.

REZULTATI 7. KOLA

Četvrtak

Olimpijakos – Baskonija 74:75

/Kenan 23, Piters 22 – Moneke 20/

Anadolu Efes - Žalgiris 86:82

/Klajburn 20 - Evans 20/

Olimpija Milano – Valensija 83:52

/Mirotić 19 - Harper 10/

Partizan Mozzart Bet - Fenerbahče 85:84

/Kaminski 15 - Hejs 23/

Real Madrid – Virtus 100:74

/Kampaco 18 - Belineli 15/

Petak

Alba - Panatinaikos 85:99

/Braun 17 - Mitoglu 24/

Barselona - Crvena zvezda 86:81

/Parker 20 - Mitrović 22/

Monako - Asvel 80:70

/Dijalo 21 - Luvavu 18/



tagovi

Janis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara