Nikola Jokić (Foto: AFP)
Nikola Jokić (Foto: AFP)

Veliki udarac za Denver, otišao čovek koji je doveo Jokića: Tim Koneli u Minesoti

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.05.22. | 02:39

Pojedini američki mediji su se zapitali i kako će novi razvoj situacije uticati na odluku srpskog košarkaša da sa Nagetsima potpiše supermaksimalni ugovor?

Potres u NBA. Minesota se odvažila, napravila hrabar i kako stoje stvari sjajan potez. Iz redove konferencijskog rivala dovela je predsednika košarkaških operacija. Tim Koneli je posle devet godina napustio Denver i ubuduće će slagati šampionske kockice u Mineapolisu.

Kako prenose ESPN i Atletik, dobio je petogodišnji ugovor težak 40.000.000 dolara i zarađivaće dvostruko viđe nego u Koloradu. Utisak je i da to nije bilo od presudnog značaja da napusti klub za koji je veoma vezan. ESPN tvrdi da mu je prvi čovek Denvera Džoš Kronki dao ponudu koja bi ga načinila jednim od najplaćenijih rukovodioca lige, ali je presudilo to što je Minesota odlučila da mu da i deo vlasništva nad klubom.

Izabrane vesti

Dugo Koneli nije uspevao da se dogovori sa vlasnicima Denvera oko novog višegodišnjeg ugovora. Njegova želja za nastavkom saradnju nikada nije bila sporna tvrde mediji iz SAD, ali je želeo da to na vreme reši. A onda se pojavila Minesota. Manjinski vlasnici kluba Mark Lor i Aleks Rodrigez su otpočeli pregovore sa predsednikom košarkaških operacija Nagetsa, dobili zeleno svetlo od većinskog deoničara Glena Tejlora (od kojeg planiraju da uzmu većinsko vlasništvo naredne godine) i za dva dana ga ubedili da promeni "fotelju".

Koneli je u Koloradu od 2013. godine, kada je nasledio Masaja Udžirija koji je otišao u Toronto (sa Reptorsima osvojio titulu 2019. godine). Dve godine kasnije zaposlio je Majka Melouna, a onda napravio najbolji potez u istoriji franšize. Možda i čitave lige. Izabrao Nikolu Jokića sa 41. mesta na draftu.

Oko njega je stvorio dobar tim, birao i igrače poput Džamala Marija, Montea Morisa, Bounsa Hajlda i Majkla Portera. Pokazao je da može da nanjuši talenat, ali kao njegov najveći kvalitet navode se odnosi koje je napravio sa ljudima iz kluba, ali i sa agentima najvećih NBA zvezda.

Nedavno je u društvu Majka Melouna bio i u Somboru, kako bi Jokiću uručio MVP trofej. Stvario je sjajan odnos sa najkorisnijim igračem NBA, pojedini mediji iz Denvera pišu da ga je "voleo kao mlađeg brata". Zbog toga se postavlja i pitanje kako će Jokić protumačiti potez uprave kluba koja je dozvolila Koneliju da ode?

Po okončanju sezone srpski košarkaš je istakao da želi da ostane u Koloradu i da je spreman da potpiše supermaksimalni petogodišnji ugovor težak oko 254.000.000 dolara.

"Ako ponuda bude na stolu naravno da ću je prihvatiti, jer volim ovaj klub i zaista volim ljude koji ovde rade", rekao je Jokić posle poraza od Voriorsa u petoj utakmici serije.

Povrh svega, trener Meloun je napominjao kako je predstojeće leto ključno i najvažnije za Nagetse od kako je on na klupi. Da je potrebno okupiti dovoljno dobar tim oko prve zvezde lige, kako bi se stvorili uslovi za osvajanje prstena.

Pojedini igrači su već izrazili nezadovoljstvo putem društvenih mreža zbog Konelijevog odlaska, Jokić se nije oglašavao, ali jedan deo medija iz SAD (pre svega iz Denvera) tvrdi da bi promena na mestu predsednika košarkaših operacija mogla da natera srpskog centra da se zapita oko budućnosti u klubu.

Uprava Nagetsa je ekspresno donela odluku po pitanju pozicije koju je Koneli ostavio upražnjenom. Na njegovo mesto dolazi Kalvin But. On je deo organizacije od 2017. godine, a od 2020. i generalni menadžer Denvera. Sada će naslediti Konelija na mestu predsednika košarkaških operacija što ukazuje da Denver jasno želi da nastavi istim putem. Veruju u klubu da će na taj način ubediti i Jokića da se ništa neće promeniti u svim strukturama franšize.

Što se tiče novog Konelijevog posla, čeka ga perspektivna situacija u Mineapolisu. Trener Kris Finč se odlično pokazao i zasluženo dobio produžetak saradnje, a u timu je jedan od najboljih mladih igrača lige Entoni Edvards. Karl Entoni Tauns se uzdigao, Danđelo Rasel je imao problema sa povredama, ali ako ih ostavio iza sebe - Timbervulvsi bi mogli da imaju ozbiljnu trojku. Prvi zadatak će mu biti da što bolje iskoristi pikove na predstojećem NBA draftu (19. i tri pika druge runde).


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsTim KoneliMinesota Timbervulvs

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara