© Mozzart Sport
© Mozzart Sport

VTB liga nam otvorila vrata na 40. spratu: Sanjamo da nam dođu klubovi kao Partizan i Zvezda

Vreme čitanja: 5min | ned. 25.09.22. | 08:10

"Srbija je meka košarke u Evropi i zato smo želeli da ih vidimo u Moskvi", priča za Mozzart Sport prvi čovek VTB lige Sergej Kuščev

/Od izveštača Mozzart Sporta iz Moskve/

Godinama je regionalna VTB liga gradila reputaciju takmičenja koja dovodi istinske košarkaške zvezde iz svih krajeva sveta. Kako kaže prvi čovek lige Sergej Kuščenko, to je bio cilj od prvog dana od osnivanja, a to se ogleda i u prostorijama lige koja se nalazi u prelepom poslovnom delu Moskve sa oblakoderima koji broje preko 70 spratova. Baš u takvoj zgradi na 40. spratu, odakle se za čelnike lige pogled prostire i do Beograda, otvorena su nam vrata kroz koja kada uđete prvo što ćete videti su legende koje su ispisivale istoriju takmičenja koje je ne tako davno vodilo do Evrolige, a među njima i srpski as - Miloš Teodosić. Fotografije nekadašnjeg kapitena Srbije i bivšeg igrača CSKA su samo delić dokaza koliko se poštuje srpska košarka u Moskvi, uostalom, velika je želja zaposlenih da sa visoke poslovne zgrade vide Partizan i Crvenu zvezdu na svojim parketima, ali o tome nešto kasnije...

Izabrane vesti

Vraćamo se na centralnu figuru prvog hodnika prostorija odakle oko 20 istinskih ljubitelja košarke organizuje kompletnu ligu koja je imala predstavnike iz 11 zemalja.

Ljudi u Rusiji obožavaju Miloša, neverovatan je igrač. Svima nedostaje u Moskvi“, pričam nam Dimitri, član medija tima VTB lige, a potom pokazuje jedan posebno zanimljiv trofej:

Miloš je zvanično član Kuće slavnih VTB lige, ali nikada nije uzeo trofej, zato sada ulepšava naše kancelarije“.

Trofej Miloša Teodosića (© Mozzart Sport)Trofej Miloša Teodosića (© Mozzart Sport)

Svaku od prostorija je krasio neverovatan pogled na poslovni deo metropole koji liči na Menhetn do kojeg je potrebno doći preko spektakularne metro stanice u motivima CSKA, koja je sama po sebi turistička atrakcija. Ljubitelji sporta silaze u metro samo da bi videli ovu stanicu koju obeležavaju statue najvećih zvezda u trofejnoj istoriji sportskog društva CSKA. Od fudbalera, skijaša do košarkaša - u ovom slučaju Viktora Hrijape.

Moskovska metro stanica CSKA (© Mozzart Sport)Moskovska metro stanica CSKA (© Mozzart Sport)

Dok je ekipa Mozzart Sporta razgledala prostorije, dočekao nas je i predsednik lige Sergej Kuščenko, iskreni ljubitelj sporta, od biatlona do fudbala. Ipak, košarka je na prvom mestu.

Veliki navijač Bruklin Netsa je tokom leta došao na ideju da bi bilo izvanredno za VTB da srpski klubovi dođu u Rusiju sve sa ciljem da se promoviše sport na Superkupu na kojem još igraju CSKA, Uniks, Zenit i Lokomotiva.

Ne mogu da uzmem sve zasluge, ceo tim VTB lige je došao na ideju da pozove srpske timove. Mnogo smo razmišljali tokom leta šta je potrebno da Superkup podignemo na viši nivo i shvatili smo da bi klubovi iz Srbije bili idealni. Dugo smo u ovom sportu, poznajemo sve, sastali smo se sa čelnicima iz Mege, Crvene zvezde i Partizana i to smo im predložili. Komunikacija je jednostavna sa ljudima iz Srbije još iz vremena Dušana Ivkovića koji je bio moj veliki prijatelj. Razgovarali smo sa predstavnicima pomenutih klubova, znali smo da će iz logističkih razloga biti teško da svi dođu. Hteli smo da dovedemo klubove iz Turske i još uvek neformirani tim Dubaija. Na kraju su tu Partizan i Mega, dok je Zvezda već ranije imala zakazan turnir i jednostavno se nije poklopilo. Srbija je meka košarke u Evropi i zato smo želeli da ih vidimo u Moskvi.“

Sergej Kuščenko (© VTB Liga)Sergej Kuščenko (© VTB Liga)

Svi u ligi su svesni koliko je pažnje izazvala informacija da su Partizan i Crvena zvezda navodno dobili poziv da budu punopravni članovi VTB lige.

Korak po korak... ha ha ha... u ovom momentu smo ostali na Superkupu, ali mi možemo da nastavimo da sanjamo. Želimo da sanjamo da timovi kao što su Partizan i Crvena zvezda dođu i budu deo VTB lige. Sve se menja iz dana u dana, uvek smo spremni i nadamo se da ćemo moći da nastavimo da širimo ligu na nova tržišta. Imamo velike planove

Danas je Partizan u fokusu u glavnom gradu Rusije. Ekipa Željka Obradovića je odigrala meč protiv Lokomotive, potom Zenita, a poslednjeg dana je zakazan duel protiv Uniksa za treće mesto na turniru.

Partizan je uvek u centru pažnje kod svih. Uvek kada se priča o Partizanu ili Crvenoj zvezdi, stvori se euforija. Ljubomorni smo na Srbiju koja uvek ima publiku, uvek ima strasti i to je sjajno za sport i ABA ligu“.

Više od 10 godina VTB liga funkcioniše na visokom nivou. Uprkos današnjoj političkoj situaciji, ciljevi su i dalje veliki.

Imamo poštovanje za sva takmičenja na svetu. Mi smo drugačiji u odnosu na ABA ligu kada su u pitanju problemi koje rešavamo. Kada smo osnovali takmičenje hteli smo da oživimo nekadašnju ligu koja je zauzimala kompletnu teritoriju Sovjetskog saveza. To je veliki broj klubova. Zbog današnje situacije, neki timovi su nas napustili, ali uspeli smo da sačuvamo integritet lige i kvalitet. Dokaz je prošlosezonsko finale između CSKA i Zenita. Naši ciljevi u ovom momentu su da zadržimo kvalitet, da budemo spremni da neki novi timovi dođu i ekspanzija. Uvek razmišljamo o ekspanziji. Nadamo se da naša liga može da pokaže Evropi i svetu da je sport jači od politike, da sport pobeđuje. Dobri sportisti dolaze u Rusiju i igraju dobru košarku, imaju dobre uslove i mogu da žive sasvim normalno.“

Kancelarije VTB lige (© Mozzart Sport)Kancelarije VTB lige (© Mozzart Sport)

Najveća zvezda lige ove sezone u VTB je bez dileme srpski centar Nikola Milutinov.

"Nikola je vrlo bitan za VTB i Rusiju. Svi su želeli da ga dovedu ovog leta, svi u Evropi su hteli Nikolu, ali on je ostao u Moskvi jer mu je lepo ovde. Evo vidimo došao je Tomas Ertel u Zenit. Bitno je da svi vide da sport spaja ljude i to u najpozitivnijem smislu“.

Ponovo se prvi čovek lige osvrnuo na probleme koji su izvan njegove kontrole.

Zbog situacije u svetu, ruke su nam vezane, ali preživećemo. Sport je takav, sve se prevaziđe. Nadam se kvalitetu koji smo videli na mečevima CSKA i Zenita prošle sezone. Očekuje nas sjajno prvenstvo, čak i manji klubovi su doveli sjajne igrače, verujemo da će biti mnogo iznenađenja. Da mi je neko rekao u junu da ćemo imati ovoliki broj dobrih igrača, iznenadio bih se. To samo pokazuje da košarka pobeđuje. Ne igramo u Evroligi ili Evrokupu, ali i dalje imamo veliki kvalitet“,završava Sergej Kuščenko koji se spremao za još jedan odlazak u VTB dvoranu koja je sama po sebi atrakcija za sve. U sklopu stadiona Dinamo Moskve opremljena tržnim centrom i svime što je potrebno da navijači imaju potpuni ugođaj bez obzira da li dolaze da gledaju fudbal, košarku ili hokej.


tagovi

VTB ligaKK PartizanKK Crvena zvezdaNikola Milutinov

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara