©Shutterstock
©Shutterstock

Završnica za infarkt u Tel Avivu, Makabi srušio Barsu posle velike Mirotićeve greške

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.03.21. | 22:27

Katalonci propustili priliku da overe prvo mesto pred plej-of

Drama u Tel Avivu, malo je nedostajalo da utakmica potraje i 50 minuta, ali je zbog tehničke koju je Nikola Mirotić zaradio na 12 sekundi do isteka drugog produžetka Makabi uspeo da upiše pobedu 99:94 (80:80). Barsa je tako propustila priliku da overi prvo mesto, dok pobeda neće mnogo značiti Ponosu Izraela, osim puke satisfakcije što je u neizvesnoj završnici uspela da nadigra najbolji tim Evorlige ove sezone.

Gubili su puleni Šarunasa Jasikevičijusa tokom čitavog susreta, mučili su se da pronađu put do koša rivala, ali kada je bilo najpotrebnije zbili su redove, Mirotić je "ubacio u drugu", razlika u kvalitetu je isplivala na površinu, pa je u Tel Avivu moralo da se igra i dodatnih pet minuta. Do samog kraja je bilo neizvesno, prava rezultatska klackalica u završnici, a onda je Mirotić napravio glupost. Zgazio je na liniju u pokušaju da spreči protivnika da izvede aut i zaradio tehničku, posle koje je Makabi vezao tri poena i rešio pitanje pobednika.

Izabrane vesti

21.00: (1,25) Valensija (17,0) Olimpijakos (4,40)

Dobili su prvi kvartal košarkaši Makabija sa 19:14, u drugom uspeli da spreče Barsu da stigne do preokreta, iako je u finišu prišla na samo poen zaostatka. Posle treće deonice i početka četvrte se činilo da će pobeda ostati u Tel Avivu, kada je posle poena Bendera bilo plus osam za domaćina. Nije ipak Nikola Mirotić želeo da se vrati kući bez trijumfa, vezao je devet poena i poravnao rezultat, da bi sa dve vezane dvojke Ben Dejvis doneo i preokret.

Nisu se ipak Sferopulosovi puleni predavali. Vilbekin je poravnao rezultat, a Žižić potom vratio prednost domaćem sastavu. Kalates pogađa dvojku na 32 sekunde do kraja, prava drama u Tel Avivu. Uspeo je Makabi savršeno da odigra naredni napad, Kris Džouns je pogodio na 11 sekundi do kraja uz faul Dejvisa, pa je dobio priliku da donese i tri poena prednosti svojoj ekipi. Zadrhtala je ruka američkom beku, Higins je pogodio na tri sekunde do kraja i odveo utakmicu u produžetak.


U dodatnih pet minuta najpre dvojka Vilbekina, odgovorio mu je Dejvis istom merom, a onda Mirotić sa dva penala doneo Barsi prednost. Kalojaro je u narednom napadu iznudio dva bacanja, pogodio samo prvo, da bi Dejvis novim poenima odlepio goste na plus tri. Nisu se košarkaši Makabija ipak predavali, Bender pogađa trojku za novo izjednačenja na dva minuta i 44 sekunde do kraja.

Drama se nastavila, Makabi se nije predavao, taman što su se gosti sa linije penala odlepili na četiri poena prednosti, trojku je ubacio Elajdža Brajant, a potom je Tajler Dorsi istom merom preokrenuo rezultat na ulasku u poslednji minut.

Mirotić ponovo izlazi na crtu, bio je siguran, pa je Barsa došla do novog izjednačenja. Žižić novom dvojkom vraća prednost domaćoj ekipi, ali Higins na 12 sekundi do kraja poravnava. Usledio je momenat koji je odlučio utakmicu, Nikola Mirotić je zaradio tehničku grešku jer je zgazio na liniju u pokušaju da omete izvođenje lopte Makabija. Vilbekin je pogodio bacanje, potom je Brajant dobio još dva, pogodio ih je i rešio pitanje pobednika.

Pobednički sastav je predvodio Ante Žižić sa 24 poena, pratili su ga zemljak Bender sa 16, Kalojaro sa 12, kao i Kaspi sa 11, dok su Vilbekin, Brajant i Dorsi dodali po 10. Kod Barse 23 poena i 10 skokova tragičara Mirotića, 20 poena ubacio je Kori Higins, dok su do 12 brojali Brendon Dejvis i Kajl Kjurik.

EVROLIGA – 32. kolo

Utorak:

Crvena zvezda - Olimpija Milano 72:93

/Lojd 22 - Panter 23/

Real Madrid - Efes 108:83

Žalgiris - Alba 96:86

/Lekavičijus 21 - Erikson 19/

Zenit - CSKA 86:74

/Beron 24 - Vojtman 21/

Panatinaikos - Baskonija 82:97

/Mitoglu 22 - Giedraitis 25/

Makabi - Barselona 99:94 (80:80)

/Žižić 24 - Mirotić 23/

Bajern - Fenerbahče (u toku)

Sreda:

19.00: (3,90) Himki (16,0) Asvel (1,30)

21.00: (1,25) Valensija (17,0) Olimpijakos (4,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Ante ŽižićNikola MirotićKK BarselonaKK Makabi Tel Aviv

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara