Aleks Ovečkin (©Reuters)
Aleks Ovečkin (©Reuters)

Borba za Stenli kup: Sistem takmičenja, ko preskače prvu rundu doigravanja, ko su favoriti za krunu...

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.08.20. | 08:23

Nastavak NHL šampionata u dva kanadska grada Edmontonu i Torontu. Za najvredniji pehar u hokejaškom svetu boriće se 24 ekipe. Boston i Sent Luis, prošlogodišnji finalisti, imali najbolji skor u ligaškom delu sezone

Krenuli su konačno i dvoranski sportovi. Fudbal se već odomaćio posle pandemije virusa korona, startovala je i košarka "preko bare", a prvog dana avgusta i pak će da se nađe na ledu u Edmontonu i Torontu. U ova dva kanadaska grada nastavlja se najjači hokejaški šampionat na svetu – NHL. Za razliku od NBA lige, neće se igrati nastavak ligaškog dela već će odmah da krene plej-of, bitka za Stenli kup. Traži se naslednik Sent Luisa koji je sredinom juna 2019. godine prvi put u istoriji stigao do pehara najbolje ekipe SAD i Kanade. U velikom finalu, Bluzeri su pobedili sa 4:1 u pobedama Boston Bruinse.

U borbi za titulu ove godine ostalo je 24 ekipe, po 12 u obe konferencije. Istočna će se igrati u Torontu, a Zapadne u Edmontonu gde je planirana i finalna serija za najvredniji trofej u hokejaškom svetu. Sezonu su završili sedam najgorih ekipa u ligaškom delu sezone, do prekida šampionata, 12. marta ove sezone, a to su Bafalo, Nju Džersi, Otava i Detroit sa Istoka, odnosno Anahajm, Los Anđeles i San Hoze sa Zapada.

Izabrane vesti

Ekipa koje su bile od prvog do četvrtog mesta preskočiće prvu rundu doigravanja i uključiće se u četvrtfinalnoj seriji obe konferencije. Ipak, neće pauzirati nego će između sebe da igraju za plasman, odnosno za što bolje mesto pred nastavak plej-ofa. Prvu rundu doigravanja preskaču branilac titule Sent Luis, Kolorado, Las Vegas i Dalas iz Zapadne konferencije i Boston, Tampa Bej, Vašington i Filadelfija iz Istočne konferencije.

Restart sezone na ledu otvaraju u subotu (18.00) Karolina i Njujork Rendžers u Torontu. Prva runda igra se na tri dobijena meča po principu 2-2-1. Igraće se, naravno, bez prisustva gledalaca u oba grada, sa minimumom ljudi potrebnih za održavanje NHL utakmice. Renžeri iz Velike jabuke su ove sezone sva četiri puta dobili hokajaša Karoline u ligaškom delu. Za Karolinu Hurikense u prvom meču plej-ofa u subotu neće igrati Kanađanin Dagi Hamilton zbog povrede, ali je trener Rod Brind-Amur najavio da će bek da se vrati tokom serije. Za tim iz Njujorka prva dva meča neće igrati supendovani napadač Brendon Lemju.

Prošlogodišnji učesnici finala, Sent Luis i Boston imali su najbolji skor u ligaškom delu sezone. Ekipa iz Masačusetsa se daju najveće šanse da se okiti titulom u NHL-u. Imaće na Istoku veliku konkurenciju u Tampi Bej koja je prošle godine imala najbolji skor u ligi, ali je neočekivano poklekla već u prvoj rundi doigravanja.

Sidni Krozbi (©Reuters)Sidni Krozbi (©Reuters)

Takođe, tu su i Pitsburg Pingvinsi predvođeni sjajnim Kanađaninom Sidnijem Krozbijem i Rusom Jevgenijem Maljkinom. Ekipa iz Pensilvanije igraće prvu rundu doigravanja sa Montrealom. Ne bi trebalo da bude problem za nekadašnjeg šampiona. Na Istoku nikako ne treba otpisati ni prvake iz 2018. godine Vašington Kepitalse koje na ledu predvodi ruski maestro Aleksandar Ovečkin.

Čini se da će veća borba biti na Istoku. Branilac krune Sent Luis je favorit na Zapadu, a tu su i Las Vegas, Kolorado i Dalas kao ekipe koje će preskočiti uvodnu rundu doigravanja. Ljubitelji najbrže kolektivne igre na svetu u Srbiji verovatno će da navijaju za Kalgari Flejmse za koje igra Srbin sa kanadskim pasošem Milan Lučić. On je sa Bostonom osvojio titulu, a osim Bruinsa nosio je i dresove Los Anđeles Kingsa i Edmonton Ojlersa. Lučić je prošlog leta trejdovan u Kalgari.

Liga je ustanovila protokole za sprečavanje širenja zaraze virusom korona. Hokejaši koji odluče da ne učestvuju u nastavku sezone neće biti kažnjeni. Dosad je zaraženo 43 igrača, ali je liga zabranila da se izveštava koje ekipe imaju zaražene virusom koji preti čovečanstvu.

"Mediji i javnost će znati u kakvoj smo situaciji kada govorimo o testiranjima, ali ne želimo da izdajemo saopštenja sa imenima igrača i klubova koji su zaraženi. Medicinska privatnost je važna i mi ćemo je štititi“, izjavio je zamenik komesara lige Bil Dejli.

NHL

PLEJ-OF, OSMINA FINALA ZAPADNE KONFRENCIJE (EDMONTON)

Subota

21.00: 1,95) Edmonton (3,90) Čikago (3,20)

Nedelja

04.30: (2,15) Kalgari (3,85) Vinipeg (2,80)

20.00: (2,20) Nešvil (3,85) Arizona (2,70)

Ponedeljak

04.30: (2,40) Vankuver (3,80) Minesota (2,40)

PLEJ-OF, OSMINA FINALA ISTOČNE KONFERENCIJE (TORONTO)

Subota

18.00: (2,20) Karolina (3,85) Njujork Rendžers (2,70)

22.00: (2,25) Njujork Ajlanders (3,80) Florida (2,65)

Nedelja

02.00: (1,90) Pitsburg (3,90) Montreal (3,35)

Ponedeljak

02.00: (2,00) Toronto (3,85) Kolumbus (3,10)

* igra se na tri dobijene, po principu 2-2-1

***kvote su podložne promenama

ZA PLASMAN (od 1. do 4. mesta)

ZAPADNA KONFERENCIJA

Ponedeljak

00.30: (2,40) Kolorado (3,80) Sent Luis (2,40)

Utorak

00.30 (2,20) Las Vegas (3,85) Dalas (2,70)

ISTOČNA KONFERENCIJA

Nedelja

21.00: (2,15) Boston (3,85) Filadelfija (2,80)

Ponedeljak

22.00 (2,20) Tampa Bej (3,85) Vašington (2,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

hokej na leduNHL ligaNHLBoston BruinsSent Luis BluzVašington KapitalsiPitsburg Pingvins

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara