Četiri skakaonice: Gajger vodi u trci za Zlatnog orla

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.12.20. | 18:40

Kamil Stoh zauzeo je drugo mesto u Oberstdorfu, a treći je bio Norvežanin Lindvik

Bočni udari vetra u kvalifikacijama, eliminacija Poljaka, pa potom vraćanje, poništavanje kvalifikacija, izmenjen format prve serije, podbačaj favorita i pobeda Karla Gajgera na prvoj stanici Novogodišnje turneje. Za dva dana u Oberstdorfu samo se ne može reći da nisu donela silna uzbuđenja i velike obrte. Tesnu pobedu u Oberstdorfu odneo je Karl Gajger ispred Kamila Stoha, a na podijumu se našao i Marijus Lindvik.

Nemac je pokorio Oberstdorf i zauzeo najbolju poziciju pred takmičenje u Garmišu. Bila je to sedma pobeda Karla Gajgera u karijeri i 16 podijum. Od Kamila Stoha bio je bolji za 2,8 bodova. Marijus Lindvik stao je u zaostatak od 5,8 bodova, a Granerud i Ajzenbihler mogu biti prezadovoljni kako se po njih završilo takmičenje u Oberstdorfu.

Izabrane vesti

Odličan dan imali su slovenački skakači Anže Lanišek i Žiga Jelar završili su među najboljih deset u Oberstdorfu. Među najbolji deset uglavili su se i Štefan Kraft, Andržej Stekala i Filip Ašenvald, pobednik kvalifikacija. Desetoplasirani Jelar kaska za Gajgerom 21,3 poena, a sutra je slobodan dan na turneji Četiri skakaonice, dok su kvalifikacije u Garmiš-Partenkirhenu zakazane za 31. Decembar (14.00).


Promene odluka organizatora, pozitivni, a zatim i negativni testovi poljskih ski-skakača uslovili su da dođe do promene formata takmičenja. U prvoj seriji nisu gledani dueli iz kojih prolazi 25 skakača uz pet laki luzera. Kvalifikacije su poništene i u prvoj seriji su se našla 62 takmičara. Svi su dobili priliku da se izbore za drugu seriju, a ovakav format takmičenja favorizovao je one najkvalitetnije skakače. Ipak, oni najbolji se u prvoj seriji u Oberstdorfu nisu dobro proveli. U drugoj seriji skokova stvari su došle na svoje mesto.


Skokovi u drugoj seriji bili su znatno duži od prve serije koja je bila za zaborav i dosta slična kvalifikacijama. U drugoj seriji Markus Ajzenbihler drastično je popravio utisak. Sjajni nemački skakač i dvostruki pobednik ove sezone skočio je 142 metra. Omogućio je dugačak skok Ajzenbihleru ogroman skok na tabeli. Prvi koji smenio Ajzenbihlera sa liderske pozicije u drugoj seriji i istisnuo sa mesta za slikanje bio je devetoplasirani posle prve serije – Halvor Egner Granerud. Norvežanin je skočio čak 11 metara kraće, ali je imao nepovoljniji vetar. Duvao mu je u leđa, dobio je 13 poena na vetar i smenio Nemca sa čeone pozicije.

Ozbiljni podbačaji obeležili su završetak prve serije. I to su podbacili oni najbolji. Robert Johanson nije se čak ni plasirao u drugu seriju i sigurno se neće naći među deset najboljih na kraju 69. Izdanja turneje Četiri skakaonice. Johansonov kiks omogućio je Kobajašiju da uđe na mala vrata u drugu seriju. Markus Ajzenbihler provukao se kroz iglene uši. Bio je blizu eliminacije i neprolaska u drugu seriju. Tek nešto malo bolji skok izveo je Halvor Egner Granerud – prvi favorit za osvajanje Novogodišnje turneje. Povoljniji vetar, bolje ocene i za nijansu duži skok (122 metara) uveli su ga među deset takmičara pred drugu seriju.

Nakon prve serije vodeći je bio Karl Gajger, svetski šampion u ski-letovima sa Planice. Filip Ašenvald potvrdio je da prvo mesto iz jučerašnjih kvalifikacija nije slučajnost, a među vodećima našli su se i oporavljeni Štefan Kraft i Poljak Kamil Stoh. Legendarni Simon Aman uzaludno se radovao posle prosečnog skoka. Mislio je da će mu dužina od 122 metra obezbediti plasman u drugu seriju, ali je procena bila pogrešna.Posle prve serije od velikih imena uz Roberta Johansona i Simona Amana otpali su Andre Forfang, Rihard Frajtag, Endi Velinger i Mihael Hajbok.


PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

OberstdorfSvetski kup u ski skokovimaski skokoviturneja četiri skakaoniceČetiri skakaonice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara