Seiko Hašimoto (©Reuters)
Seiko Hašimoto (©Reuters)

Japan će do 25. marta odlučiti da li će dozvoliti strancima da na licu mesta gledaju Olimpijske igre

Vreme čitanja: 2min | sre. 03.03.21. | 15:55

Tokom aprila biće doneta odluka koliko će domaćih gledalaca moći s tribina da prati najveći sportski događaj na planeti

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju odlučiće do 25. marta da li će dozvoliti gledaocima iz inostranstva da prisustvuju najvećem sportskom događaju u ovoj godinbi, dok će broj domaćih navijača koji mogu da budu prisutni na tribinama biti utvrđen u aprilu, izjavila je predsednica Organizacionog odbora Igara Seiko Hašimoto posle sastanka pet strana u Tokiju na kojem su bili i članovi MOK i Vlade Japana.

Odbojka, 18.30: (1,50) Novara - Fenerbahče (2,41)

Izabrane vesti

U izdanju od srede dnevnik Mainiči objavio je da Vlada planira da održi Olimpijske igre u Tokiju bez stranih gledalaca, pozivajući se na ljude upoznate sa situacijom, dok je japanski premijer

Jošihide Suga rekao da njegov kabinet ne razmišlja o tome i da bi želeo da sarađuje sa MOK-om, gradskim vlastima Tokija i Organizacionim odborom Igara.

Reči Hašimotove dolaze u vreme dok se Japan priprema da drugo vanredno stanje u tokijskoj regiji koje ističe 7. marta produži na još dve sedmice, iako su dnevni slučajevi koronavirusa u glavnom gradu opali na najmanji nivo od januara. Ipak, guvernerka Tokija Juriko Koike upozorila je da nedavno usporavanje tempa opadanja broja pozitivnih bacilo sumnju u sposobnost ukidanja vanrednih mera.

Japan je još pred kraj prošle glodine faktički zatvorio granice za strance koji mogu da uđu u zemlčju izlazećeg sunca samo u posebnim sklučajevima kao što su spajanje porodica i lečenje. Vlada planira da proširi iuzetke proširi na sportiste i trenere posle završetka vanrednog stanja, izvestio je prošlog meseca list Nikei.

Rukomet, 18.30: (1,25) Kopenhagen (10,0) Holstebro (4,90)

Pre nego što su Igre otkazane prošle godine, prvobitno se očekivalo da će Japan posetiti 600.000 gostiju iz inostranstva i više od 11.000 sportista. A iako je ponovno pokretanje sportskih događaja širom sveta i razvoj vakcina pružili određeni optimizam da bi Igre mogle da se održe ve godine, japanska javnost se u velikoj meri protivila održavanju igara usred pandemije, uprkos tome što je zemlja patila znatno od ostalih razvijenih zemalja kada su u pitanju infekcija i smrtni slučajevi od korona virusa. U anketi NHK sprovedenoj početkom januara, više od tri četvrtine ispitanika reklo je da bi Igre trebalo da se otkaži ili ponovo odlože.

Hoteli i turističke kompanije u Japanu zatražili su da se odluka o (ne)dolasku stranaca donese što pre kako bi mogli da naprave aranžmane, dok je predsednik MOK Tomas Bah rekao da su nacionalni olimpijski komiteti osigurali "značajan" broj vakcina uoči igara u Tokiju.


tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2021Tomas BahMOK

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara